Kostnad konfirmasjon:

- Enkelte foreldre ser seg nødt til å ta opp forbrukslån for å finansiere konfirmasjonen

Her er ekspertenes råd for å gjøre feiringen rimeligere.

KOSTNAD KONFIRMASJON: For mange foreldre kan konfirmasjonen bli en økonomisk belastning. FOTO: NTB Scanpix
KOSTNAD KONFIRMASJON: For mange foreldre kan konfirmasjonen bli en økonomisk belastning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Jeg opplever en viss form for hysteri når det gjelder selskap som konfirmasjon. Det skal være så stort og flott, til ære for den det gjelder. Men er det virkelig pengene du legger i det, som skal være avgjørende, spør blogger Lillian Eriksen.

Tobarnsmoren, som selv har holdt to konfirmasjoner, mener man fint kan klare å få til et flott selskap uten at det koster skjorta.

– Den første konfirmasjonen kostet et sted mellom 10.000 og 15.000 kroner. Den andre ble litt billigere fordi jeg da hadde både klær og diverse etter den første, sier hun.

For å spare penger, startet Eriksen planleggingen minst ett år før konfirmasjonen.

– Det første jeg gjorde var å leie et lokale. Da kunne jeg planlegge med dette som utgangspunkt. Det jeg sparte mest på var kanskje alle de «små», uskyldige utgiftene som pynt, blomster, klær, kort, fotograf og lignende.

TROR MANGE FØLER PRESS: Lillian Eriksen forteller at hun kjenner til foreldre som har sett seg nødt til å ta opp lån for å finansiere konfirmasjonen. Foto: Privat
TROR MANGE FØLER PRESS: Lillian Eriksen forteller at hun kjenner til foreldre som har sett seg nødt til å ta opp lån for å finansiere konfirmasjonen. Foto: Privat Vis mer

– Det er kanskje ikke snakk om de store utgiftene på en gang, men legger man sammen alt så blir det høye summer likevel. Det som kostet mest var maten og pengegaven som jeg heller prioriterte i forhold til mange andre utgiftsposter, sier hun.

Eriksen forteller at hun kjenner til eksempler på foreldre som har sett seg nødt til å ta opp lån for å finansiere barnas konfirmasjon.

– Det ligger helt sikkert et press bak dette for ingen ønsker jo at sine barn skal måtte stå utenfor i noen sammenhenger. Det er vel ingen andre selskap det snakkes så mye om penger heller, som i en konfirmasjon. Enkelte har kanskje ikke ressursene til å lage/gjøre alt selv, og har ingen andre muligheter til å kjøpe alle tjenester, men de har kanskje pengene.

LES OGSÅ: - Barnefamilier kan spare minst 20 000 kroner i måneden

Økonomisk belastende for mange

Eriksen får støtte fra forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea, som tror mange foreldre opplever et forventningspress knyttet til konfirmasjoner.

– Det er blitt stadig mer vanlig å leie lokale og servere cateringmat, samtidig har mange konfirmanter store forventninger til gavene – eller pengene de skal få. Foreldre gjør sitt beste for å innfri forventingene naturligvis. For vi vil jo det beste for barna våre.

– Velstandsveksten må også ta noe av skylden for at konfirmasjonsfeiringen er blitt så kostbar. Mange har råd til å smøre på, og dessuten er det ofte lettere å gi etter, enn å si nei, sier hun.

SNAKK SAMMEN: Snakk med konfirmanten din om forventninger og økonomi, råder forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. Foto: Nordea
SNAKK SAMMEN: Snakk med konfirmanten din om forventninger og økonomi, råder forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. Foto: Nordea Vis mer

I 2016 utførte TNS Gallup en undersøkelse på vegne av Nordea, hvor de så på hvor mye penger norske foreldre bruker i forbindelse med konfirmasjoner.

Her kom det frem at foreldre i snitt bruker over 36.000 kroner på å arrangere konfirmasjon, når gave og antrekk medregnes.

Reitan sier utgifter i denne størrelsesorden kan bli svært økonomisk belastende for mange. Spesielt når ritualet skal gjenta flere ganger, kanskje med noen få års mellomrom.

– Jeg har hørt om foreldre som tar opp forbrukslån for å arrangere konfirmasjon. Det er jo galskap!

– Men jeg forstår allikevel at mange føler at de må ty til slike løsninger. Mange føler på et enormt forventningspress, og vil for enhver pris ikke skuffe barna sine. Men det er gjerne slik at mye kan gjøre med en god samtale om forventinger og økonomi. Snakk med konfirmanten din og forklar hvordan dere må innrette husholdnings økonomi. De unge forstår mye mer enn du kanskje tror. Men de har ingen forutsetninger for å forstå om du ikke forklarer dem det.

LES OGSÅ: I denne klassen slipper foreldrene å stresse med bursdagsgaver

Betaler også for konfirmasjonsundervisningen

I tillegg til kostnadene forbundet med festen, må foreldre som regel også betale for konfirmasjonsundervisningen.

For humanistisk konfirmasjon kan denne kostnaden variere noe fra fylke til fylke, men ifølge human.no ligger prisen vanligvis mellom 3100-3800 kroner. Dersom en av foreldrene er medlem av Human-Etisk forbund blir det noe rimeligere, mellom 2000-2500 kroner.

Det å konfirmere seg kirkelig er heller ikke alltid helt gratis. Ifølge Kristine Aksøy, leder ved seksjon for barn, unge og trosopplæring, er det vanlig at det betales en sum for å dekke kostnader knyttet til konfirmantopplegget.

– Plan for trosopplæring i Den norske kirke sier at menighetsrådet kan vedta en viss egenbetaling for deltakere på trosopplæringstiltakene for å dekke kostnader til blant annet transport, bespisning og materiell. Egenbetalingen må holdes så lav som mulig, slik at den ikke hindrer deltakelse. Det bør også gis mulighet til å søke fritak for egenbetalingen, sier hun.

Enkelte menigheter har en obligatorisk konfirmantleir som en del av sitt konfirmantopplegg. Prisene på disse kan ifølge Aksøy variere etter opplegg, varighet, reisemål og standard. Men reise, kost og losji i fem dager vil fort komme opp i 2000-3000 kroner hvis leiren er på et betjent leirsted.

– Mange menigheter bruker innsamlede midler og søker studiestøtte til konfirmantarbeidet for å subsidiere kostnadene for den enkelte konfirmant. Det er også vanlig at menighetene opplyser om at det er mulig å søke om fritak for egenbetalingen i den informasjonen de sender ut om sine konfirmantopplegg. Vi har ingen oversikt over hvor mange slike søknader som kommer, sier hun.

Lurt å starte i god tid

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1, råder foreldre om å starte sparingen i god tid, planlegge godt og gjøre en egeninnsats. Slik mener han man kan holde en fin konfirmasjon, uten at det går ut over økonomien.

SETT EN RAMME: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 mener man bør tenke godt gjennom hvor mye man har råd og ønsker å bruke på konfirmasjonen. Foto: Sparebank1
SETT EN RAMME: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 mener man bør tenke godt gjennom hvor mye man har råd og ønsker å bruke på konfirmasjonen. Foto: Sparebank1 Vis mer

– Jeg tror nøkkelen er å sette en ramme for mye man ønsker og har råd til å bruke og så planlegge ut i fra det. For noen innebærer det å spare, for andre ha få gjester, gjøre alt enkelt eller gjøre det meste selv. Og det er ikke uvanlig å mobilisere familie eller venner til bidra med for eksempel å bake kaker.

– Uansett tror jeg alle kan stelle i stand en vellykket konfirmasjon uten at det går ut over familieøkonomien. Må dere ta opp dyre forbrukslån for å komme i mål, bør det ringe kraftig i alarmklokkene. Da bør dere tenke gjennom alt på nytt og ta konfirmasjonen ned til et nivå som fortsatt er hyggelig, men som er overkommelig for den økonomien dere har, sier han.

LES OGSÅ: Mange av oss shopper, selv om vi ikke har råd

Slik gjør du konfirmasjonen billigere:

Klær

Påkledning kan fort bli en stor kostnad i forbindelse med konfirmasjon, spesielt dersom man har behov for å kjøpe nye klær til konfirmanten og resten av familien.

I Nordeas undersøkelse kom det frem at norske familier i snitt bruker 9350 kroner på klær til konfirmanten. At dette tallet er så høyt, skyldes i stor grad at mange kjøper bunad.

En bunad kan koste fra 20 000 og opp til 80 000 avhengig av hvilken bunad du skal ha. Det er riktignok mulig å finne brukte bunader langt billigere på Finn.no eller på auksjonssider som Lånekontoret.no. Kanskje flere familiemedlemmer kan gå sammen om å kjøpe bunaden slik at dette blir en felles gave?

Gaver

Undersøkelsen fra Nordea viste også at norske konfirmanter i snitt får gaver for 11 000 kroner fra sine foresatte. I stedet for å gi penger, tipser Reitan om at arvegods kan være en fin gave. – Gaver av denne typen er både trendy, miljøvennlig og nostalgisk, sier hun.

Festbordet

Elin Reitan mener man fint kan lage maten selv. – Hjemmelaget mat er ofte bedre enn det du bestiller fra et cateringfirma, sier hun. – Be venner og familie om hjelp til matlaging og kakebaking. Dersom du har venner eller naboer som kan servere på den store dagen kan du også slappe av og kose deg sammen med konfirmanten din!

Mens enkelte legger store summer i bordkort, servietter og flotte blomsteroppsatser, men hun det er fullt mulig å skape et flott festbord uten å bruke mye penger.

– Pynt med blomster fra hagen eller kvister og kongler fra skogen. Kjøp eventuelt et par rosebuketter og fordel blomstene i små vaser som du plasserer nedover midten av bordet. Det er både trendy, fint og billig!

Fotograf

I mange familier er det en lang tradisjon at man skal til fotograf i forbindelse med konfirmasjon. Men er det strengt tatt nødvendig? – Ta bildene selv, råder Elin Reitan. – Med et kamera av grei kvalitet, og fint dagslys er sjansene store for at du selv kan forevige den store dagen på en god måte.

Innbydelser og takkekort:

Reitan mener man her kan gå for en variant som er helt gratis. - Send både invitasjoner og takkekort elektronisk, tipser hun.

LES OGSÅ: Derfor er det fornuftig å gi lommepenger til barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer