- Enkelte tror man kan bli frelst av å spise «riktig», og overfører også dette synet til sine barn

Psykiater Finn Skårderud oppfordrer spesielt foreldre å vise positiv holdning til mat.

FINN SKÅRDERUD MANER TIL MATRO - Vi må huske på at det er vi foreldre som er barnas viktigste rollemodeller, sier han Foto: NTB Scanpix/Aftenposten, Tor G. Stenersen
FINN SKÅRDERUD MANER TIL MATRO - Vi må huske på at det er vi foreldre som er barnas viktigste rollemodeller, sier han Foto: NTB Scanpix/Aftenposten, Tor G. Stenersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De siste årene har det blitt veldig mye støy rundt mat, kosthold og måltider, sier Finn Skårderud, psykiater og en av verdens fremste eksperter på spiseforstyrrelser. 

- Det har blitt et stadig økende - og forvirrende - fokus rundt hva du kan spise, og hva du ikke kan spise. Men om du leser alt du kommer over om mat, kosthold og dietter fører det til både utrygghet og frykt knyttet til tallerkenen. 

LES OGSÅ: Advarer mot foreldres overfokus på mat

En av tre foreldre snakker negativt om mat og kropp mens barna hører det

Professor Finn Skårderuds stiftelse Villa Sult har sammen med Mills har startet prosjektet «Matro», hvor målet er at både foreldre og barn igjen skal få et godt og avslappet forhold til mat. 

På oppdrag fra «Matro», har Respons Analyse gjennomført en undersøkelse blant norske foreldre med barn under 18 år. Undersøkelsen viser at to av tre mødre er bekymret for at barna skal utvikle et usunt og anstrengt forhold til mat og kropp. Over halvparten av fedrene er også bekymret.

Tallene viser også at én av tre snakker negativt om mat, slanking og kropp mens barna hører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer