<b>FINN SKÅRDERUD MANER TIL MATRO</b> - Vi må huske på at det er vi foreldre som er barnas viktigste rollemodeller, sier han Foto: NTB Scanpix/Aftenposten, Tor G. Stenersen
FINN SKÅRDERUD MANER TIL MATRO - Vi må huske på at det er vi foreldre som er barnas viktigste rollemodeller, sier han Foto: NTB Scanpix/Aftenposten, Tor G. Stenersen Vis mer

- Enkelte tror man kan bli frelst av å spise «riktig», og overfører også dette synet til sine barn

Psykiater Finn Skårderud oppfordrer spesielt foreldre å vise positiv holdning til mat.

- De siste årene har det blitt veldig mye støy rundt mat, kosthold og måltider, sier Finn Skårderud, psykiater og en av verdens fremste eksperter på spiseforstyrrelser. 

- Det har blitt et stadig økende - og forvirrende - fokus rundt hva du kan spise, og hva du ikke kan spise. Men om du leser alt du kommer over om mat, kosthold og dietter fører det til både utrygghet og frykt knyttet til tallerkenen. 

LES OGSÅ: Advarer mot foreldres overfokus på mat

En av tre foreldre snakker negativt om mat og kropp mens barna hører det

Professor Finn Skårderuds stiftelse Villa Sult har sammen med Mills har startet prosjektet «Matro», hvor målet er at både foreldre og barn igjen skal få et godt og avslappet forhold til mat. 

&amp;amp;lt;b&amp;amp;gt;MÅLTIDSKULTUR ER VIKTIG&amp;amp;lt;/b&amp;amp;gt;En arena hvor familien samles, og hvor barna utvikler både språk og IQ, mener Skårderud. Foto: Scanpix
&amp;lt;b&amp;gt;MÅLTIDSKULTUR ER VIKTIG&amp;lt;/b&amp;gt;En arena hvor familien samles, og hvor barna utvikler både språk og IQ, mener Skårderud. Foto: Scanpix Vis mer

På oppdrag fra «Matro», har Respons Analyse gjennomført en undersøkelse blant norske foreldre med barn under 18 år. Undersøkelsen viser at to av tre mødre er bekymret for at barna skal utvikle et usunt og anstrengt forhold til mat og kropp. Over halvparten av fedrene er også bekymret.

Tallene viser også at én av tre snakker negativt om mat, slanking og kropp mens barna hører.

- Vi må huske på at det er vi foreldre som er barnas viktigste rollemodeller, særlig de første årene. Og våre holdninger til kost og kropp og trygghet overføres til de små, sier Skårderud. 

- Enkelte synes å tro at man nærmest kan bli frelst av å spise «riktig», og overfører også dette synet til sine barn. Jeg synes det er mye viktigere å kunne slappe av og å ha det ålrait med maten.

LES OGSÅ: Liker ikke! Slik får du barnet til å spise opp maten

- Ta tilbake måltidskulturen

Skårderud mener at vi må ta tilbake den gode, gamle måltidskulturen. Hvor familien møtes rundt bordet og maten. 

KOSESTUND: La familien møtes rundt bordet og maten. Foto: Scanpix
KOSESTUND: La familien møtes rundt bordet og maten. Foto: Scanpix Vis mer

- Måltidskulturen er svært viktig. Dette er en arena hvor familien samles, og hvor barna utvikler både språk og IQ. Men jeg synes å merke at denne kulturen er i ferd med å utvannes, og at foreldrene er mer opptatte av egne prosjekter og dietter.

LES OGSÅ: Bør barna sitte ved bordet til alle er ferdige?
 

Barn får med seg mye

Undersøkelsen understøtter at foreldre og venner er de aller sterkeste påvirkerne i barnas liv når det gjelder holdninger til mat, kropp og selvbilde. 

Det fremkommer i tillegg at hele 49 prosent av foreldrene er redde/bekymret for at barna skal spise for mye usunn mat og dermed bli tykke.

– Foreldre glemmer gjerne at barn får med seg mye av det som blir sagt i et rom, og bruker tid på å tolke det de hører, uten at de alltid forstår helheten. Hører de at mor er på slankekur og er misfornøyd med egen kropp, så har det en smitteeffekt, skriver Marte Gjeitung Byfuglien, klinisk ernæringsfysiolog i Mills.

Når så mange foreldre bekymrer seg for barnas forhold til mat og kropp, er det blitt et samfunnsproblem, mener hun. 

- Vi kan ikke isolere barna våre fra diett-tips og motstridende kostholdsråd fra blogger, medieoppslag og reklame. Men som barnas rollemodell nummer én, kan vi la dem beholde sin medfødte matro så lenge som mulig. Det kan vi gjøre gjennom å unngå å snakke negativt om mat, kalorier og slanking i hjemmet, sier Gjeitung Byfuglien. 

Majonesprodusent vil kostholdshysteriet til livs

- Men Mills er jo kjent for å selge produkter med høyt kaloriinnhold. Er det ikke lite troverdig at en matvareprodusent bak slike matprodukter, fronter dette budskapet? Dere vil jo ha en oppside ved at folk spiser mer usunn mat.

- Myndighetene sine kostholdsanbefalinger ligger til grunn for produktutviklingen vår,  og Mills’ viktigste oppgave er å gjøre det enkelt for folk å samles rundt sunn og god mat. Når 2 av 3 mødre bekymrer seg for at barna skal vokse opp med et komplisert forhold til mat, 1 av 3 unge har et anstrengt forhold til mat i relasjon til kropp og sinn og 9 av 10 er lei diettjaget i media, mener vi at kostholdshysteriet har blitt et samfunnsproblem, sier klinisk ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien i Mills DA.

Råd for matro

Finn Skårderud og ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien har satt opp en liste med ni punkter med råd til foreldre.  

- Jeg håper dette kan få flere foreldre til å stoppe opp og tenke litt over sitt eget matspråk rundt barna, og hvor stor innflytelse vi har på deres fremtidige forhold til mat og kropp.

Ni matråd:

 • Vær en pådriver for at barnet får et godt forhold til mat. Foreldre bør praktisere og vise at de selv har et avslappet forhold til mat.
 • Dersom man selv har et anstrengt forhold til mat, så forsøk å finne andre arenaer å leve ut dette, når barna ikke er tilstede.
 • Unngå å snakke negativt om mat, slanking og kropp når barna hører på. De plukker opp mer enn man tror, og påvirkes av det de hører.
 • Vis barna matglede ved å ha faste måltider når det er mulig, og vis at måltidet kan gi rom for gode samtaler, fellesskap, ro og trivsel.
 • Fokuser mer på måltidet og trivselen knyttet til det, enn på maten og ingrediensene.
 • Ikke snakk om ja- og nei-mat. Vis barna at all mat er tillatt, men i ulike porsjoner og til ulike tider. Sett rammene selv for hva som er hverdagsmat og hva som er festmat.
 • Snakk med barna om opprinnelse, matkultur og smaker, fremfor kalorier, fett og nei-mat.
 • Unngå uttrykk som definerer barnet via utseende, og som sammenligner deres utseende og fasong med andre.
 • Til slutt: Stol på at det du gjør stort sett fungerer. Du kommer langt med sunn fornuft.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: