Enkoprese

Publisert
Sist oppdatert

Enkoprese betyr gjentatt frivillig eller ufrivillig avføring. Barnet har avføring i buksene etter at det egentlig har oppnådd kontroll med tarmfunksjonen. Om dette gjentar seg mange ganger og over tid kalles det enkoperese. Mange barn i førskole og skolealder vil ha "uhell" fordi de er travle og opptatte og "glemmer" å gå på do.

Enkoprese inndeles i to typer:

  • "Ekte" enkoprese: Når det ikke foreligger noen sykdom som kan
    forklare problemene
  • Sekundær enkoprese: Når årsaken til lekkasje av avføring finnes i sykdom, som for eksempel uttalt forstoppelse. Dette er en ganske hyppig årsak til enkoperese. Ved forstoppelse vil det finnes rikelig med harde knoller i endetarmen. Tynn avføring vil da sive forbi knollene i endetarmen og i buksene til barnet.

Forekomsten avtar med økende alder. Man finner det hos 5% av fireåringer og hos 1% ved skolestart. Tilstanden er langt vanligere hos gutter enn hos jenter.

Årsaken til enkoprese?
Ekte enkoprese skyldes ofte en kombinasjon av to eller flere faktorer:
* Arvelig anlegg. Problemet har ofte forekommet hos andre i familien
* Forsinket modning av de innebygde mekanismene som regulerer avføring
* For streng eller lite konsekvent renslighetstrening
* Fysiske eller psykiske overgrep
* Kosthold og toalettvaner

Oppsøke lege?
Hvis du har et barn som har problemer med avføringen bør du kontakte din primærlege, helsesøster eller helsestasjonen i den kommunen/bydel du bor. De kan hjelpe dere eller sette dere i kontakt med andre hjelpeinstanser. Lege må utelukke at det ikke er en sykdom som ligger bak enkopresen. Gjennom samtale vil legen forsøke å finne bakgrunnen for plagene. Legen utfører vanlig generell undersøkelse. Det er viktig å undersøke området rundt endetarmsåpningen. Dette er en utvendig og smertefri undersøkelse.

Hvordan behandles enkoprese?
Det er viktig å avdramatisere symptomet. Situasjonen vil bare forverres om man kjefter på barnet. Kostholdet spiller en vesentlig rolle. Innfør regelmessige måltider med fiberrik kost og sure melkeprodukter (yoghurt, kulturmelk)

Ved forstoppelse er det viktig å få tømt barnets tarm skikkelig. Få råd av helsesøster eller lege om hvordan dette kan gjøres.

Barnet trenger veiledning i det konkrete problemet og en mulighet til å snakke om sin egen opplevelse av situasjonen. Barn kan oppleve den manglende tarmkontrollen som veldig belastende. Foreldre, barnehage og skole må vise en positiv, støttende og ikke fordømmende holdning


Økonomisk støtte
Barnets lege kan skrive ut en blå resept på bleier, slik at familien slipper ekstra utgifter til bleiene.
Tilstanden kan gi rett til grunnstønad. Dette er økonomisk støtte for ekstra slitasje av klær og lignende. Kriteriet for å få grunnstønad er at tilstanden er av noe varighet. Snakk med legen om dette.

Hvordan er langtidsutsiktene?
De aller fleste blir bra med økende alder.

Enkoprese er en tilstand som er ganske ukjent blant folk flest, til tross for at den er relativt vanlig.


  


Skrevet av: Sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer