Enkoprese

Publisert
Sist oppdatert

Enkoprese betyr gjentatt frivillig eller ufrivillig avføring. Barnet har avføring i buksene etter at det egentlig har oppnådd kontroll med tarmfunksjonen. Om dette gjentar seg mange ganger og over tid kalles det enkoperese. Mange barn i førskole og skolealder vil ha "uhell" fordi de er travle og opptatte og "glemmer" å gå på do.

Enkoprese inndeles i to typer:

  • "Ekte" enkoprese: Når det ikke foreligger noen sykdom som kanforklare problemene
  • Sekundær enkoprese: Når årsaken til lekkasje av avføring finnes i sykdom, som for eksempel uttalt forstoppelse. Dette er en ganske hyppig årsak til enkoperese. Ved forstoppelse vil det finnes rikelig med harde knoller i endetarmen. Tynn avføring vil da sive forbi knollene i endetarmen og i buksene til barnet.

Forekomsten avtar med økende alder. Man finner det hos 5% av fireåringer og hos 1% ved skolestart. Tilstanden er langt vanligere hos gutter enn hos jenter.Årsaken til enkoprese?Ekte enkoprese skyldes ofte en kombinasjon av to eller flere faktorer:* Arvelig anlegg. Problemet har ofte forekommet hos andre i familien* Forsinket modning av de innebygde mekanismene som regulerer avføring* For streng eller lite konsekvent renslighetstrening* Fysiske eller psykiske overgrep* Kosthold og toalettvaner Oppsøke lege?Hvis du har et barn som har problemer med avføringen bør du kontakte din primærlege, helsesøster eller helsestasjonen i den kommunen/bydel du bor. De kan hjelpe dere eller sette dere i kontakt med andre hjelpeinstanser. Lege må utelukke at det ikke er en sykdom som ligger bak enkopresen. Gjennom samtale vil legen forsøke å finne bakgrunnen for plagene. Legen utfører vanlig generell undersøkelse. Det er viktig å undersøke området rundt endetarmsåpningen. Dette er en utvendig og smertefri undersøkelse. Hvordan behandles enkoprese?Det er viktig å avdramatisere symptomet. Situasjonen vil bare forverres om man kjefter på barnet. Kostholdet spiller en vesentlig rolle. Innfør regelmessige måltider med fiberrik kost og sure melkeprodukter (yoghurt, kulturmelk)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.