Epidural

Epidural smertelindring er utbredt brukt ved fødsler, og gir god smertelindring. Det brukes ved smertefulle fødsler, og epiduralanestesi kan også brukes ved keisersnitt.

EPIDURAL HYPPIG BRUKT: Mange kvinner ber om epidural ved fødsel Foto: Shutterstock.com ©
EPIDURAL HYPPIG BRUKT: Mange kvinner ber om epidural ved fødsel Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Epidural er en form for regionalbedøvelse som bare bedøver visse deler av kroppen. Epidural kan brukes i flere sammenhenger, i tillegg til fødsler kan det brukes ved operasjoner i nedre deler av kroppen.

Epidural settes inn i ryggsøylen og som gir utmerket smertelindring i både åpningsfasen og i utdrivingsfasen. Ulempen er at denne typen bedøvelse bør gis av anestesilege, og den er derfor ikke tilgjengelig til enhver tid på alle fødeavdelinger.

Epidural smertelindring kan først gis når fødselen er kommet i gang. Det tar 10-15 minutter før den begynner å virke. Epiduralen blokkerer nerverøttene som går inn i livmoren. Slik vil smertene avta, selv om rieaktiviteten fortsetter. Det er likevel viktig at du kjenner riene, og at de ikke blir helt borte. Epidural ved en vanlig fødsel skal derfor virke smertelindrende og ikke bedøvende.

En ulempe med epiduralbedøvelse er at sammentrekningene i livmoren blir svakere, noe som igjen kan føre til at fødselen tar lengre tid enn nødvendig. Akkurat det kan være like anstrengende for den fødende som de smertene en ville hatt uten bedøvelsen. Den fødende klarer ikke presse like godt ved bruk av denne bedøvelsen. Det øker sannsynligheten for at vakuum eller tang må benyttes for å hjelpe barnet ut.(2)

Se video: Slik settes epidural 

 

 

 Fordeler Ulemper

1. God smertelinding (1)

2. Lite komplikasjoner ved adekvat oppfølgning (1)

  1.Kan gi lengre fødsel og vansker med å presse (2)

  2.Krever anestesilege, og er derfor ikke alltid et tilgjengelig tilbud 

    

    

   1: Obstretrikk og Gynekologi, Bergsjø et al 2007, Gyldendel Akademisk 2: Nhi.no
   Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

   Vi bryr oss om ditt personvern

   kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

   Les mer