Aktivitetsmålere eller aktivitetsklokker har blitt utrolig populære i de senere år og tall fra elektronikkbransjen viser at det i 2017 ble solgt 500 000 enkle aktivitetsmålere.
Målerne blir stadig mer avanserte og nå har produsentene også målere som retter seg spesielt mot barn. Felles for de fleste er at de registrerer antall skritt barnet har tatt i løpet av dagen, hvor mange aktive minutter barnet har hatt og hvor mye barnet har sovet.
Målerne gir barna belønninger når de oppnår sine daglige aktivitetsmål, for eksempel via en melding sendt til aktivitetsbåndet. Noen målere gir barnet et varsel dersom det har beveget seg for lite og enkelte har apper hvor foreldre kan se hvor aktive barna har vært.
Aktivitetsmålerne har også et element av lek over seg; noen gir muligheten til å synkronisere resultatet med andre slik at barna kan konkurrere. Andre kommer med tilhørende mobilapp som gir barna en interaktiv opplevelse, da barnas aktiviteter låser opp eventyr, spill og ikoner for å oppmuntre til bevegelse.
Vil ta bort noe av bevegelsesgleden
Ingeborg Barth Vedøy er stipendiat ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap ved Høgskolen i Innlandet hvor hun blant annet forsker på ungdoms aktivitetsnivå. Hun er skeptisk til å bruke denne typen aktivitetsmålere på barn.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger