Angst hos barn:

Er barnet ditt redd for å overnatte hos andre?

Mens noen barn tar utfordringen på strak arm fra de er små, kan andre synes det er skummelt lenge etter at de har begynt på skolen.

ANGST HOS BARN: Å ta med noe hjemmefra kan føles betryggende den første gangen man skal overnatte hos noen andre. Foto: NTB scanpix
ANGST HOS BARN: Å ta med noe hjemmefra kan føles betryggende den første gangen man skal overnatte hos noen andre. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Marianne Villabø er forsker ved Akershus universitetssykehus, psykolog og spesialist på barn med angstlidelser. Hun forteller at det er store individuelle forskjeller for når barn synes at det er ok å overnatte hos andre.

– Men utover på barneskolen får venner en mer sentral rolle og barnet beveger seg mer ut fra hjemmet. Etter hvert blir det å overnatte en viktig sosial aktivitet.

– Fra cirka 10-års alder vil de fleste være klare for å overnatte hos venner, men fortsatt er det individuelle forskjeller og de som er mer engstelig kan fortsatt føle at dette er utrygt.

– Det er likevel i denne alderen at noen kan føle seg annerledes enn de andre fordi de ikke vil overnatte hos venner. Hvis alle jentene i klassen på 5. trinn skal i overnattingsbursdag, men du er den eneste som ikke kan være med fordi du føler deg redd, vil du naturlig nok kjenne deg litt utenfor, sier hun.

For mange en naturlig del av utviklingen

Villabø forklarer at det å være redd for å overnatte hos andre, for mange er en naturlig del av den emosjonelle utviklingen. Som regel er denne frykten forbigående og går over av seg selv etter som barnet blir litt eldre - typisk 10-11 års alder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer