Personlighetstest

Er barnet ditt rødt, blått, gult eller grønt?

En atferdsanalyse kan ifølge pedagog og forfatter være et godt verktøy for foreldre i hverdagen, men psykolog er skeptisk.

DISK ANALYSE: Personlighetstester og atferdsanalyser er populære, men har det noe for seg å utføre denne typen tester på barn? FOTO: NTB Scanpix
DISK ANALYSE: Personlighetstester og atferdsanalyser er populære, men har det noe for seg å utføre denne typen tester på barn? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Personlighetstester og atferdsanalyser har vært i vinden de siste årene, og blir blant annet flittig brukt i arbeidslivet for å finne rett person til stillingen. Men kan denne typen analyser også være et godt verktøy for foreldre i hverdagen?

Ja, mener pedagog og forfatter Jarle Waldemar. Sammen med ektefellen Karina Waldemar er han aktuell med boken «Slik hjelper du barnet ditt til å blir den beste utgaven av seg selv» hvor de blant annet forklarer hvordan foreldre kan bruke atferdsanalysen DISK som et verktøy for å forstå barna sine bedre.

– DISK-analyse er en måte å se hvordan folk oppfører seg på, altså hvilken atferd man har. Vår atferd kan variere fra situasjon til situasjon. Vi kan si at det finnes fire ulike måter å være på – fire ulike farger.

– Den røde oppførselen er dominerende, drivende og effektiv. Den gule oppførselen er inspirerende, utadvendt og oppmerksomhetssøkende. Den blå oppførselen er analytisk, kvalitetssøkende og systematisk. Den grønne adferden er stabil, trygg og behagelig, forklarer han.

NYTTIG VERKTØY: Ekteparet Jarle og Karina Waldemar har selv benyttet seg av DISK-analysen i samspill med sine tre barn. FOTO: Privat
NYTTIG VERKTØY: Ekteparet Jarle og Karina Waldemar har selv benyttet seg av DISK-analysen i samspill med sine tre barn. FOTO: Privat Vis mer

Kan veksle mellom ulike farger

Waldemar understreker at DISK-analyse ikke er en personlighetstest. Dette innebærer at hvilken farge du er, kan variere fra rolle til rolle.

Et barn kan for eksempel være dominerende og sjefete i barnehagen (rød), mens det hjemme er rolig, trenger trygghet og legger vekt på samarbeid (grønn).

– Få mennesker har kun en måte å oppføre seg på. Man varierer som regel innenfor to eller tre farger. Likevel er det ofte en farge som stikker seg litt mer frem enn de andre, sier Waldemar.

Gjennom å bruke DISK-verktøyet mener pedagogen at man som forelder kan bli mer observant på hva det enkelte barnet trenger. Når man klarer å gjenkjenne hvordan barnet oppfører seg, kan man finne en bedre måte å samhandle på.

– Et godt eksempel er vår sønn da han var fire år. Dersom jeg med rød oppførsel, raskt og effektivt laget havregryn og glemte riktig rekkefølge av sukker, smør og kanel, ble det krise. Dersom kanel kom til slutt, ville ikke gutten spise. Dette er typisk blå oppførsel. De er systematiske og kvalitetsbevisste som vil ha orden og struktur. Dersom ting ikke blir gjort riktig, vil de stritte imot, sier Waldemar.

– På samme måte ønsket vi som foreldre at jenta vår skulle sitte på rommet og konsentrere seg med lekser, men da vi innså at hun hadde mye gul oppførsel skjønte vi at det fantes en bedre måte. En person med mye gul oppførsel elsker å være der det skjer og elsker oppmerksomhet. Jenta vår jobbet bedre med leksene dersom hun fikk sitte ved kjøkkenbordet hvor mamma og pappa laget middag samtidig som hun hørte på musikk.

Waldemar mener at dette verktøyet kan brukes helt fra barnehagealder som en bevisstgjøring for foreldre, men at det blir noe enklere å bruke når barnet kommer i skolealder.

– Men kan det være noen farer ved å «sette barna i bås» på denne måten?

– Selvsagt finnes det fallgruver å gå i med slike verktøy. Ved å sette folk i bås og si: «Du er gul, derfor trenger du slik og slik» blir feil. Det fine med DISK-verktøyet er at det handler om atferd, ikke personlighet. Det betyr at vi kan se mønster som kan hjelpe barna, men ikke alltid komme med de riktige svarene. Barn er i stadig utvikling og kan forandre seg over tid, noe som er viktig å hensyn til, sier han.

FIRE FARGER: DISK-analysen baserer seg på to skalaer; hvor offensiv/defensiv du er og hvor oppgaveorientert/menneskeorientert du er.
FIRE FARGER: DISK-analysen baserer seg på to skalaer; hvor offensiv/defensiv du er og hvor oppgaveorientert/menneskeorientert du er. Vis mer

Hjelper barnet med å bli den beste utgaven av seg selv

I boken skriver ekteparet også om hva som kan skje når barnet og foreldre har ulik eller lik farge. Dersom en mamma med mye rød oppførsel har et barn som er likedan, kan de to «konkurrere» eller «kræsje».

– De med mye rød oppførsel elsker å lede og vil gjøre sine egne valg. Dersom den voksne ikke er bevisst på at barnet også har rød oppførsel, kan barnet føle seg overkjørt eller holdt nede. Den voksne kan også føle seg truet eller tilsidesatt av et barn som tar ansvar og vil lede. På samme måte kan en pappa med mye grønn oppførsel, bli oppgitt og frustrert over et barn med mye gul eller rød oppførsel som enten utsetter ting og tar det som det kommer, eller er så effektiv og målbevisst at det går utover andre, sier Waldemar.

– DISK-verktøyet fungerer altså godt begge veier. Det hjelper oss til å speile oss selv og får bedre selvinnsikt, men også å «lese» hva barnet trenger eller ønsker. Måten du håndterer ulike situasjoner på, kan fremme eller hemme barnet. Siden ulike barn har ulike behov, er det viktig å kunne gjenkjenne hvordan barnet handler og tenker. Det er lettere å være en god forelder når man forstår hvorfor barnet tenker og handler som det gjør. DISK-profil er en unik måte å hjelpe barnet til å bli den beste utgaven av seg selv.

Mener DISK-analysen er utdatert

Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren er imidlertid svært skeptisk til å bruke DISK og andre atferds- eller personlighetstester på barn.

– Det største problemet med DISK-analysen er at den er utdatert og at de fire fargene ikke viser hele personligheten. Fargene beskriver bare litt av dem og ikke en gang særlig nøyaktig. Og selv om de ikke ønsker å kalle dette en personlighetstest, så baserer det seg på personlighetstrekk. Problemet med det er at personlighet er noe som blir etablert når vi er rundt 30 år gamle, sier han.

Lindgren har lang erfaring med bruk av ulike personlighetstester. Han er blant annet fagansvarlig i radioprogrammet «Sånn er du» på NRK Radio, hvor Harald Eia og Nils Brenna intervjuer kjente personer ut fra personlighetsmodellen «Big 5».

Ifølge Lindgren er dette en personlighetsmodell som i motsetning til DISK-analysen er basert på et vitenskapelig validert rammeverk.

– Men selv Big 5 vil ikke være gyldig når det gjelder unger. Det kommer av at barns personlighet varierer og er veldig annerledes enn hvordan voksnes personlighet varierer. Barn er ikke små voksne, det er ikke sånn at de har en uferdig voksen personlighet.

– Selv er jeg pappa til en femåring og basert på hvilke personligheter som går igjen i familien, vet jeg hvordan hun mest sannsynlig kommer til å bli. Men jeg tror ikke en test kunne gi svar på hvilken personlighet hun ville få, det hadde i så fall vært mer nøyaktig å teste foreldrene.

– Betyr det at du vil fraråde foreldre å bruke slike analyser på barna sine?

– Ja, jeg synes ikke foreldre skal bruke den. Pedagogisk kan det være greit å skjønne at det er forskjell på folk, det er jo riktig at unger kan ha forskjellig temperament og at vi har ulike måter å betrakte verden på som kan føre til konflikter. Noen unger er forsiktige mens andre er frempå, de grove inndelingene finnes jo.

– Men hvis man setter barna i feil bås, kan man risikere at ungene ikke blir sett fordi man tar for gitt at barnet er annerledes enn det er, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer