Ung bestemor og oldemor:

Er Bente Norges yngste oldemor?

Ble oldemor da hun bare var 52 år gammel.

UNG BESTEMOR OG OLDEMOR: Bente var bare 32 år gammel da hun ble bestemor og 20 år senere ble hun oldemor! Foto: Privat
UNG BESTEMOR OG OLDEMOR: Bente var bare 32 år gammel da hun ble bestemor og 20 år senere ble hun oldemor! Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens mange kvinner i begynnelsen av trettiårene er i en livsfase hvor de vurderer å få sitt første barn (gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende kvinner i Norge har de siste årene vært i underkant av 29 år), er det noen få som i denne alderen faktisk får sitt første barnebarn!

To som begge har fått oppleve dette er Bente Aspenes (60) som ble bestemor som 32-åring og datteren Vibeke Storhaug (42) som ble bestemor i en alder av 34.

Det hele begynte med at Vibeke fikk sitt første barn bare femten år gammel. Graviditeten ble oppdaget seint og helt uvitende hadde hun og moren gått gravide samtidig. Bente fikk nemlig vite at hun skulle bli bestemor en knapp måned etter at hun selv hadde født en liten datter.

– Da jeg fikk vite om graviditeten kan jeg vel ikke akkurat si at jeg tenkte «jippi, nå skal jeg bli bestemor!», men når det først var blitt sånn tenkte jeg at vi fikk ta det som det kommer, forteller Bente.

– Jeg tenkte mye på at Vibeke hadde båret på sin graviditet helt alene og at hun nå trengte all mulig støtte fra oss. Vi fikk dessuten mye støtte av mine foreldre, barnefarens foreldre og venner rundt oss. Moren min, som nå dessverre er gått bort, var spesielt klar på at et barn er en velsignelse og at vi skulle klare dette sammen.

Vibeke forteller at hun i starten levde i fornektelse og at det derfor tok litt tid før hun innså at hun faktisk var gravid.

– Det gikk for alvor opp for meg at jeg var gravid da jeg kjente at det sparket i magen. Da fulgte det noen grusomme uker hvor jeg følte meg helt alene i verden. Etter hvert begynte realitetene å melde seg og jeg tok til slutt mot til meg og fortalte det til mamma, sier hun.

– Mamma var veldig rolig og sa med en gang at vi klarer en baby til. Jeg trodde selv at jeg var rundt to-tre måneder på vei, så både mamma og jeg fikk sjokk da det viste seg at jeg hadde vært gravid i hele 7 måneder!

Selv om hun var veldig ung har Vibeke alltid hatt full støtte fra familien sin, og den dagen datteren Lisabeth (27) ble født var hele fire generasjoner til stede på fødestuen.

– Jeg husker at jeg på forhånd spurte mormor om hun hadde lyst til å være med på fødselen og hun svarte «nei, det har jeg ikke! Kunne jeg ha tatt bort smertene dine skulle jeg ha vært med». Men da hun ringte oss og hørte at vi var dratt til føden, dro hun rett til sykehuset, smiler Vibeke.

VELDIG UNG MAMMA: Vibeke valgte å ha datteren Lisabeth med seg på konfirmasjonsbildet. Foto: Privat
VELDIG UNG MAMMA: Vibeke valgte å ha datteren Lisabeth med seg på konfirmasjonsbildet. Foto: Privat Vis mer

Trodde det var lillesøsteren

Vibeke synes tiden som ung mamma gikk veldig greit. De første par årene bodde hun sammen med datteren hjemme hos Bente, som var barnevakt mens Vibeke gikk på skolen.

Etter hvert begynte Lisabeth i barnehagen og da Vibeke var 17 år gammel flyttet hun og datteren inn i sokkelleiligheten hos moren.

– Vibeke var utrolig flink til å ta ansvar for sin lille datter. Skulle hun ut sammen med venner spurte hun alltid om det var greit at vi var barnevakt før hun avtalte noe, sier Bente.

– Det å være ung mamma var fantastisk, jeg visste jo ikke hvordan det var å ikke være mamma. Når man har hele familien i ryggen, både på mor- og farssiden så er det utrolig hva man klarer, sier Vibeke.

– Men jeg var jo fryktelig ung. Jeg måtte utsette konfirmasjonen min ett år fordi jeg nettopp hadde født da de andre i klassen min konfirmerte seg. Da jeg konfirmerte meg året etter, husker jeg at fotografen synes det var så søtt at jeg ville ha med meg lillesøsteren min på bildene. Han ble ganske lang i maska da jeg sa at det var datteren min, ler hun.

LES OGSÅ: Mia og Marius var bare 14 og 15 år da de ble foreldre

STOLT BESTEMOR: Vibeke ble i likhet med moren sin også bestemor i ung alder, da hun var bare 34 år. Foto: Privat
STOLT BESTEMOR: Vibeke ble i likhet med moren sin også bestemor i ung alder, da hun var bare 34 år. Foto: Privat Vis mer

Nært forhold på tvers av generasjonene

Den noe spesielle familiesituasjonen har ført til at familiemedlemmene har et veldig nært forhold på tvers av generasjonene. Vibekes lillesøster er bare tre måneder eldre enn datteren Lisabeth, noe som naturlig nok førte til at de var mye sammen.

– Det var som å ha tvillinger, forteller Bente. – Vi hadde dem i tvillingvogn og det var mange som kommenterte at de måtte være toeggede siden de ikke var særlig lik hverandre. Det ble en del måpende blikk når jeg svarte at de ikke var tvillinger, men at den ene var tanten til den andre. Det har kommet mye latter ut av slike episoder.

– Lisabeth kalte meg forøvrig «mammamor» og etter hvert bare mor. Hun var hele tiden veldig bevisst på hvem som var hennes mamma, men siden mine to kalte meg mamma måtte hun vel finne noe som lignet, sier hun.

To år senere fikk Bente en sønn og Vibeke forteller at datteren i starten var fryktelig sjalu på den nye babyen som i realiteten var hennes onkel, men at det gikk seg til etter hvert og at de alle ble gode venner.

– Da de ble eldre utnyttet de nok situasjonen litt, for eksempel da de var ungdommer og skulle ut på vift. Da hendte det at venner fortalte foreldrene sine at «Lisabeth har med seg onkelen og tanten sin» når de ba om å få være litt lengre ute om kvelden. Det førte til at foreldre som var uvitende om at tanten var like gammel og at onkelen var to år yngre, ga dem tillatelse til å være med. De tøyde nok grensene litt, men det var bare uskyldig moro, smiler hun.

FEM GENERASJONER SAMLET: Tippoldefar Adolf og tippoldemor Greta, oldemor Bente, bestemor Vibeke og Lisabeth med barna Aron Leander og Lucah Matheo. Foto: Smilehullet AS
FEM GENERASJONER SAMLET: Tippoldefar Adolf og tippoldemor Greta, oldemor Bente, bestemor Vibeke og Lisabeth med barna Aron Leander og Lucah Matheo. Foto: Smilehullet AS Vis mer

Norges yngste oldemor?

For å toppe det hele har Vibekes to døtre i likhet med henne også blitt mødre i ung alder.

Datteren Lisabeth (27) ble mamma som 19-åring, noe som førte til at Vibeke bare var 34 år da hun ble bestemor, mens Bente ble oldemor i en alder av 52!

Familiens yngste er også så heldige å ha en tippoldefar på 92 år som fortsatt følger godt med på alt som skjer i hans store familie.

Det er vanskelig å fastslå hvorvidt Bente innehar norgesrekorden som landets yngste oldemor eller ikke, men at det er svært ungt er det ingen tvil om. KK.no har tidligere snakket med Solveig Glestad Christiansen ved Folkehelseinstituttet som har forsket på nesten hele den norske besteforeldrestanden og deres avkom i to generasjoner.

Ifølge Christiansen er det forholdsvis uvanlig å bli bestemor før man er førti år, blant norske kvinner født mellom 1935 og 1968 var bare 2,5% blitt bestemødre når de var 40 år. Det er derfor rimelig å anta at det finnes enda færre unge oldemødre.

Takknemlig over å få bli bestemor

Vibeke forteller at hun ble kjempeglad da hun fikk vite at hun skulle bli bestemor og at hun er takknemlig for å ha fått lov til å bli med på fødslene til alle sine tre barnebarn.

I likhet med moren ser hun ingen ulemper ved å bli bestemor i ung alder.

– En fordel med å være ung bestemor er kanskje at man har mer overskudd og energi til å stille opp for barnebarna. Jeg har i alle fall følt meg utrolig privilegert når jeg har kunnet ha barnebarn på helgebesøk, med visshet om at en «fridag» for foreldrene er gull verdt i en hektisk hverdag med småbarn, sier hun.

– En baby er jo et lite mirakel, tenk deg for en gave å få være med å heie de til verden. Jeg ville ikke byttet for alt i verden!

LES OGSÅ: Derfor valgte Tonje (16) å føde på tv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer