Barnehagestart

«Er det bare jeg som synes dette er helt grusomt?»

Da Hege Paulsen (44) var på besøk i barnehagen, erkjente hun noe livsendrende.

BARNEHAGESTART: Hege tror det er underkommunisert hvor tøft det er å sende fra seg barna i barnehagen. - Jeg har hørt om mødre som sitter og gråter i bilen, og det var jeg ikke så gira på altså. Foto: Nora Lindtner.
BARNEHAGESTART: Hege tror det er underkommunisert hvor tøft det er å sende fra seg barna i barnehagen. - Jeg har hørt om mødre som sitter og gråter i bilen, og det var jeg ikke så gira på altså. Foto: Nora Lindtner. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Off, nei... Dette har jeg ikke lyst til».

Det er juni 2023. Hege Paulsen er på foreldremøte i barnehagen sønnen skal begynne på. Hun har gledet seg, ser for seg hvor hyggelig det vil bli å bli bedre kjent med ansatte og foreldre, og ikke minst se hvor sønnen skal tilbringe høsten.

Men mens hun lytter til de ansatte fortelle om hvordan de jobber og hva de tenker om det kommende året, vokser et ubehag i henne. Hun tenker på den lille gutten på halvannet år, ser for seg hvordan han vil forsvinne i mengden av alle de andre barna. Hvor hjelpeløs han fortsatt er, hvordan han ikke vil kunne gjøre seg forstått.

«Dette går bra,» sier hun til seg selv, prøver å overstyre den vonde magefølelsen.

«De fleste barn går i barnehagen, Hege.»

Likevel presser tårene på bak øynene. Hun snur seg mot de andre foreldrene i rommet, og tenker:

«Er det bare jeg som synes dette er helt grusomt?»

Lange morgener

- Jeg dro derfra med en følelse av bare: Å, nei, dette var ikke noe ålreit.

Hege tar seg til brystet.

- Det var ikke noe galt med barnehagen, det var bare tanken på å sende han fra meg. Og da tenkte jeg bare, fader, men hva gjør vi nå da?

Vi møter Hege (44) i november 2023, i eneboligen på Husøy utenfor Tønsberg. Et halvt år har gått siden familien besluttet at Ebbe skulle vente enda ett år med å begynne i barnehagen.

- Hva vi har gjort i dag?

Hege ser på toåringen som går inn og ut av kjøkkenet med en ny leke.

- Vi våknet i syvtiden, pratet og våkner litt, og sto opp rundt åtte, tror jeg?

- Ja, bekrefter Ebbe.

- Så gikk vi ned og spiste frokost, brukte litt tid på det, jeg drakk en kaffe og tok en dusj, også hentet vi ved.

- Bål!

- Ja, lagde bål inne i peisen, ja, det gjorde vi.

Hege ordner med kaffe, kutter opp frukt og varmer kanelboller i ovnen. I bakgrunnen står radioen lavt på. Lange morgener er ikke uvanlig for dem. Hun slipper å vekke Ebbe, røske han opp løpe til barnehagen for å rekke jobben.

DROPP DET: Forbrukerrådet fraråder denne julegaven. Du bør heller gjøre noe helt annet med pengene. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
SØSKENFORSØK: I sommer gjorde familien et søskenforsøk med egg de hadde på frys i Danmark. Det ble ingen ny graviditet, og ønsket om å forskyve barnehagestarten ett år til sterkere. - Det ville jo ikke bli flere barn, og da kjente jeg at jeg ville ha enda lengre tid med han.
SØSKENFORSØK: I sommer gjorde familien et søskenforsøk med egg de hadde på frys i Danmark. Det ble ingen ny graviditet, og ønsket om å forskyve barnehagestarten ett år til sterkere. - Det ville jo ikke bli flere barn, og da kjente jeg at jeg ville ha enda lengre tid med han. Vis mer

- Det er helt nydelig, sier hun.

- Han slipper så mye stress.

En eller to dager i uka er de i åpen barnehage, blir kjent med foreldre og andre barn. Ellers så blir det ærender i byen, tur i bæremeis eller å plukke skjell på stranda om sommeren.

- Noen dager går av seg selv, andre dager er litt sånn... åh...

Hun ler.

- Det spørs litt hvor mye lekehumør jeg er i.

Assistert befruktning

Hege visste allerede da Ebbe var fire måneder gammel og søknadsfristen for barnehageplass nærmet seg at hun ikke ville søke. Det var for tidlig å skilles.

Selvsagt ville Ebbe bli mye større innen november det året, men ville han kunne gå? Ville han kunne gjøre seg forstått? Hege så for seg den lille gutten liggende alene og hjelpeløs, eksponert for stress og altfor mye stimuli, uten noen av dem til å ivareta alle hans behov.

Hun ler.

- Jeg skjønner jo at folk tar vare på han i barnehagen, men han var bare så innmari liten, og jeg husker jeg flere ganger sa til pappaen: Det er ingen som er så glad i han som oss, hvordan skal de greie å ta like godt vare på han?

For de hadde tross alt «slitt seg i hjel» for å få den lille gutten. Åtte år tok det totalt. Syv år med prøverørsbehandlinger, nitten embryoer og tolv innsett. Aldri gikk det deres vei, ikke før de gikk over til donoregg. Da ble Hege gravid på første forsøk, og ni måneder senere var de blitt en liten familie.

Om den lange, tunge reisen dit har påvirket valget hennes om barnehagestart, har hun lurt på flere ganger.

- Jeg vet ikke om jeg har behov for ekstra tid og tilknytning fordi han ikke kommer fra mitt egg, eller hva slags mamma jeg ville vært om det hadde gått lett. Men vi har slitt så lenge for å få han, og jeg føler vi trenger mer tid sammen. Å sende han av gårde til noen andre mandag til fredag etter ett år, blir helt feil.

Disse feirer ikke jul med den danske kongefamilien. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

- Shoppe-stopp

De hadde spart penger da Hege var gravid, fordelt dem slik at hun kunne være hjemme ut året. Men deretter har familien levd på én lønning, barnetrygd og kontantstøtte som man kan få om man har barn mellom ett og to år som ikke går i barnehage.

- Når folk sier til meg at det må være deilig å ha muligheten til å være hjemme, så tenker jeg den er litt lettvint å ta, for man må være villig til å ofre noe annet.

MISTET JOBBEN: Hege fikk ikke enda et år med ulønnet permisjon, og måtte slutte i jobben. Nå er hun i gang med å starte sin egen arbeidsplass som terapeut for andre som går gjennom assistert befruktning. Det vil gi henne mer fleksibilitet i hverdagen når Ebbe begynner i barnehagen.
MISTET JOBBEN: Hege fikk ikke enda et år med ulønnet permisjon, og måtte slutte i jobben. Nå er hun i gang med å starte sin egen arbeidsplass som terapeut for andre som går gjennom assistert befruktning. Det vil gi henne mer fleksibilitet i hverdagen når Ebbe begynner i barnehagen. Vis mer

De har helt vanlige lønninger, understreker Hege, og har måttet gi slipp på masse for å få livet til gå opp økonomisk. De har gjort lånet avdragsfritt, utsatt å nedbetaling av studielån, stoppet sparing og sagt opp alle abonnenter de ikke trenger.

- Vi har hatt shoppestopp, sier hun.

- Jeg har for eksempel sluttet å bruke dyre dagkremer, og kjøper nå bare noe billig på apoteket. Noen fete ferier blir det heller ikke på oss, men vi har reist mye før, og det kan vi heller ta igjen.

De kjøper også mye brukt. Hege nikker mot et lite parkeringshus som står på gulvet.

- Den er litt slitt, men Ebbe bryr seg ikke. Vi kjøpte også en verktøykasse fra Finn med motorsag, og det var stor stas.

- Drill! roper Ebbe.

- Og drill, ja.

Hege mener ikke at alle har muligheten til å ta lengre permisjon, men at flere kunne jobbet redusert om man er villig til å leve billigere.

- Om jeg har det jeg trenger, så er jeg ikke så opptatt av penger. Jobb kan jeg ta igjen, men tiden når han er liten og sårbar får jeg aldri tilbake. Herlighet, det er så verdt det.

- Gammeldags

- Me, me.

Ebbe strekker seg etter kanelbollen på bordet. Hege brekker av en bit.

- Var det godt?

- Ja.

- Mamma må kjappe seg å spise, eller så spiser du opp alt.

I starten av oktober stilte Hege i VG med valget om utsette barnehagestart.

Oppslaget fikk hun nesten utelukkende positive tilbakemeldinger på, forteller hun.

- De fleste mener det var helt riktig valg, og at det er noe jeg aldri vil angre på. Men så er det noen som påpekte at barn har godt av å være med andre barn, og ikke bli så avhengig av mamma.

- Hva svarer du til det?

- Vi er masse i åpen barnehage og blir kjent med andre barn, men når det gjelder at han ikke skal bli for «mammadalt», synes jeg det er en veldig gammeldags måte å tenke på. Jeg synes man bare skal pøse på med nærhet.

- Ikke skadelig

Ifølge Elisabet Solheim Buøen, forsker og psykologspesialist, er det ganske individuelt hvordan tidlig barnehagestart påvirker barnet.

- Men vi har ikke forskning som viser at det er skadelig eller negativt for barns utvikling å begynne i barnehagen rundt ettårsalderen, gitt at kvaliteten er god, sier hun til KK.

Det innebærer at de ansatte møter barnas behov, både emosjonelt, sosialt og kognitivt, og sørger for forutsigbare rammer som skaper trygghet.

Forskning viser heller ikke at barnet går glipp av noe ved å starte senere i barnehagen, ifølge Buøen, gitt at barnet har gode forhold hjemme med foreldre som ivaretar barnets behov for trygghet, omsorg og kontakt, men samtidig stimulerer dem språklig og kognitivt.

PSYKOLOGSPESIALIST: - Så lenge man lar barnet møte andre voksne og barn, slik at blir vant til og lærer at det er trygt å være med andre enn bare mamma eller pappa, så trenger man ikke være redd for at de skal bli for «mammadalte», om de ikke går i barnehagen. Foto: Privat.
PSYKOLOGSPESIALIST: - Så lenge man lar barnet møte andre voksne og barn, slik at blir vant til og lærer at det er trygt å være med andre enn bare mamma eller pappa, så trenger man ikke være redd for at de skal bli for «mammadalte», om de ikke går i barnehagen. Foto: Privat. Vis mer

- Holder man barnet hjemme må man være bevisst på å oppsøke arenaer slik at barnet får vært med andre barn, særlig om barnet er hjemme så lenge som til treårsalderen. Å leke med en voksen som alltid tar hensyn er ikke det samme som å leke med et annet barn som ikke gjør det, så her ligger det mye viktig sosial læring.

Buøen viser til doktorgraden sin fra 2013, som viser at det å starte tidlig og gå mye i barnehagen ikke har noe å si, verken positivt eller negativt, for sosial utvikling og atferdsvansker for de fleste barn.

- Men vi ser at i de hjemmene hvor barna ikke blir ivaretatt godt nok, så er tidlig barnehagestart berikende, og kan ha en positiv effekt særlig på barnets kognitive utvikling om det er høy kvalitet i barnehagen.

JUL: Mange kjøper juleblomster om dagen, og da kan det være lurt å være obs på hvilke som er giftige. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Høyere stressnivå

Når det gjelder stress derimot, viser en norsk studie, som ble publisert i European Early Childhood Education Research Journal i 2021, at barnets stressnivå er klart forhøyet de første dagene barna er alene i barnehagen uten foreldrene. Først etter fire uker er stressnivået lavere igjen, og de aller yngste barna syntes å trenge lengre tid på tilvenning.

- Studien viser det samme som andre studier, nemlig at kortisolnivået i kroppen følger en annen dagsrytme hjemme og i barnehagen, sier psykologspesialisten og utdyper:

- Når barnet er hjemme ser man at kortisolnivået er høyest om morgenen og senkes gradvis utover dagen. Den samme rytmen ses ikke når barna er i barnehagen. Her holdt kortisolnivået seg høyt gjennom dagen, frem til barnet kom hjem til foreldrene.

Hvordan dette høye stressnivået påvirker barnas utvikling vet de ikke nok om ennå, men Buøen understreker at disse funnene ikke betyr at det er farlig å begynne i barnehagen når man er rundt ett år.

- Men det er en indikasjon på at barnet er på strekk, og at voksne må ta hensyn til at dette er en stor overgang, og at barnet trenger god tid på å bli kjent.

Hun anbefaler derfor at barnehagen legger til rette for at foreldre og barn kan komme på korte besøk i barnehagen før barnehagestart, og at foreldre gjerne kan være i barnehagen i minst fem dager, hvor de er mer aktivt deltakende i stell og lek i starten av tilvenningen, før de gradvis trekker seg tilbake, og til slutt lar barnet være alene i barnehagen uten dem.

Det er dessuten viktig, mener psykologspesialisten, at foreldre prøver å ha rolige ettermiddager og helger og å hente tidlig de første ukene.

Kul fyr

Hege mener ikke at vi skal tilbake til 50-tallet, men er overbevist om at det ikke er til barnets beste å bli sendt i barnehagen fra de er ett år gamle.

STØDIG: Som førstegangsmamma etter fylte 40 år, tror Hege hun står stødigere i valgene sine. - Jeg har venninner som ble mødre tidligere og som angrer på at de ikke fulgte barnets behov mer, sier hun.
STØDIG: Som førstegangsmamma etter fylte 40 år, tror Hege hun står stødigere i valgene sine. - Jeg har venninner som ble mødre tidligere og som angrer på at de ikke fulgte barnets behov mer, sier hun. Vis mer

- Jeg får høre at Ebbe har en så god ro, er så tålmodig. Det kan være han hadde blitt det av å være i barnehage også altså, men hjemme blir han ikke så overstimulert.

Men mest av alt håper 44-åringen en senere start vil gi Ebbe et godt grunnlag med trygghet til han skal begynne i barnehagen neste høst.

- Sikker på det?

Hege smiler.

- Ja, jeg tror jeg er sikker på det altså, selv om folk ikke sier det blir noe lettere. «Planen er», sier jeg hele tiden, men det er begrenset hvor lenge dette går økonomisk. Da er han uansett nesten tre år, mer robust og kan gjøre seg forstått, samtidig som jeg kan forklare og gi han litt perspektiv.

Men den forlengede permisjonen har også gitt Hege masse. Hun får med seg alle øyeblikkene, første gangen han gikk, første gangen han sa navnet sitt høyt.

- Og jeg blir jo skikkelig godt kjent med han, for han er jo en kul fyr. Det første året er litt strevsomt, men nå er det bare kjempegøy og vi kan finne på ting. Han elsker å være med, og han skjønner. Det er så gøy å få lov å være sammen med han.

- Mamma!

- Skal jeg sitte nærmere der?

- Ja.

Hege skyver stolen sin inntil Ebbe, legger armen rundt han.

- Kos!

- Du altså, beste i hele verden å kose med.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet