Søskenkrangling:

Er det brødre eller søstre som krangler mest?

En ny studie gir overraskende innsikt i søskenkonflikter. - Jeg er ikke overrasket over resultatet.

KRANGLER ULIKT: Det vil alltid være store individuelle forskjeller, og ett barn vil håndterer konflikter annerledes enn et annet. Det er også store forskjeller mellom jenter og gutter.
KRANGLER ULIKT: Det vil alltid være store individuelle forskjeller, og ett barn vil håndterer konflikter annerledes enn et annet. Det er også store forskjeller mellom jenter og gutter. Vis mer
Publisert

De fleste av oss har opplevd søskenkrangling på én eller annen måte. Enten du og dine egne søsken kranglet heftig gjennom store deler av barndommen din, eller du har barn som går i tottene på hverandre hver gang dere er på ferie.

Søskenkrangling er helt normalt og skjer i de aller fleste familier, men det betyr ikke at det ikke kan være slitsomt!

Små barn kan finne på å krangle heftig om mye som vi voksne ser på som små bagateller. Alt fra hvem som skal sitte på høyre side av bordet, til hvem som skal få brus i glasset sitt først eller hvem som er sterkest eller kan løpe fortest.

Blant søsken er det mye konkurranse, og for mange er søsken vår første kilde til sammenligning. Hvis broren din løper saktere enn deg, føler du gjerne at du selv løper veldig fort. Hvis broren din løper veldig fort, føler du gjerne at du selv løper sakte.

Særlig for små barn er familien den ene sosiale arenaen hvor de lærer omsorg, sosialisering og sammenligning. Det er heller ikke uvanlig å konkurrere og krangle om foreldrenes oppmerksomhet.

Men hvem er det egentlig som har flest konflikter, brødre eller søstre? En ny studie gir overraskende innsikt i søskenkonflikter.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no.

Dette viser studien

Det er lett å tenke at brødre krangler mest, for de ofte er mer fysiske og høylytte, slår og dytter hverandre og gjør det veldig tydelig at de har en konflikt. Den nye studien viser derimot at det er søstre som krangler mest, spesielt hvis de er nær i alder, bor sammen og er helsøsken.

I studien, som nettopp ble publisert i tidsskriftet Evolutionary Psychological Science (Salmon and Hehman, 2021), spurte forskerne 364 unge voksne (262 kvinner og 102 menn) i alderen 17 til 30 år om deres forhold til søsknene sine. Resultatet viser flere interessante funn, skriver Psychology today.

Studien viser at søsken krangler mer hvis de har samme kjønn, bor sammen, er helsøsken og er nær i alder, og det gjelder spesielt for søstre. Studien viser også at søstre viser større grad av samarbeid, til tross for flere konflikter.

Gutter og jenter krangler også på ulike måter, og håndterer konflikter på ulikt.

- Studien fra University of Redlands i California antyder at søstre oftere har søskenkonflikter enn brødre, spesielt hvis de er helsøsken, tett i alder og bor sammen over en lang periode i oppveksten. Det vises til tidligere søsken-undersøkelser der høyere grad av emosjonell nærhet til søstre enn brødre har blitt formidlet. Dette kan delvis være en forklaring på det høyere nivået av både negative og positive følelser og konflikter mellom søstre.

Det sier familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg til KK.

VANLIG AT SØSTRE KRANGLER: - Jenter er mer involvert følelsesmessig i hverandre, mens gutter ofte samhandler på en annen måte, sier professor.
VANLIG AT SØSTRE KRANGLER: - Jenter er mer involvert følelsesmessig i hverandre, mens gutter ofte samhandler på en annen måte, sier professor. Vis mer

Gutter og jenter krangler ulikt

Det er en store kjønnsforskjeller, og menn er overrepresentert i alle samfunn når det gjelder fysisk vold. Det kan blant annet handle om kulturelle idealer, men kan også handle om at menn er bygd med mer muskler og at det er en fordel å være størst i en fysisk krangel.

Kvinner er ofte mer verbale og indirekte i kranglingen, håndterer konflikter ulikt og spiller ut aggresjonen sin på andre måter.

- Jeg er ikke overrasket over resultatet av denne undersøkelsen. Jeg tror det handler om at jenter er mer involvert følelsesmessig i hverandre, mens gutter ofte samhandler på en annen måte, mer fysisk. Jenter som krangler har en større tendens til å utestenge hverandre sosialt og krangler mer på det psykiske planet, mens gutter sloss mer fysisk.

Det sier Stein Erik Ulvund, dr. philos. og professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo til KK. Han har blant annet utgitt bokserien «Forstå barnet ditt».

Ferie er høysesong for krangling mellom søsken, og i ferien lever mange i en unormalt heftig situasjon. Ferie skal være kos, men ofte bor man tettere på hverandre i en campingvogn, hytte, båt eller på hotell. Det kan føre til mer krangling enn vanlig, og det kan oppleves som verre fordi man har mindre rom rundt seg.

- Krangling er normalt, men det kan være veldig ubehagelig for foreldre som må høre på det hele tiden. Det kan likevel være greit å vite at det ligger mye lærdom i krangling og barn lærer seg å løse konflikter, forklarer Ulvund.

Krangling handler om å være uenig om noe. For små barn er det ofte gjenstander, men det kan også være foreldrenes oppmerksomhet og sjalusi. Da er det best at barn får lov til å finne ut av det selv, slik at de lærer seg å løse konflikter.

SØSKEN KONKURRERER: Små barn kan finne på å krangle heftig om mye som vi voksne ser på som små bagateller.
SØSKEN KONKURRERER: Små barn kan finne på å krangle heftig om mye som vi voksne ser på som små bagateller. Vis mer

Ta tak i mobbing

Søskenkrangling er normalt og en del av det å vokse opp og utvikle seg sosialt.

- Gjennom å samhandle med søsken kan man lære om egne og andres følelser, behov og grenser, og det å sette ord på disse. Man kan lære å ta hensyn til andre og tilpasse seg, dele eller å vente på tur. Søskenkrangling kan gi nyttig erfaring med konfliktløsning, sier Meyer Lugg.

Det er derimot viktig at omsorgspersoner forsøker å forstå hva som ligger bak barnas atferd og følelsesuttrykk i konflikter, og griper inn ved behov, som for eksempel ved mobbing.

- Å stadig bli utsatt for mobbing fra søsken kan gi store emosjonelle sår. En studie fra Oxford University i 2014 viser at jevnlig mobbing fra søsken gir dobbel så høy risiko for å bli klinisk deprimert som ung voksen, sammenliknet med de som ikke har blitt plaget av søsken. Resultatene viser også at det er større sannsynlighet for å bli mobbet av søsken hvis man er jente, forklarer hun.

Søskenkrangling kan være et uttrykk for behov som ikke er dekket, konkurranse, frustrasjon, forsøk på å stå opp for egne grenser eller umodenhet.

- Krangling utløst av misunnelse og sjalusi kan være en kamp om oppmerksomhet fra foreldrene, som dypest sett betyr å sikre seg behovet for trygghet og tilknytning, sier Meyer Lugg.

IKKE OVERBESKYTT DE MINSTE: Ikke overbeskytt det yngste barnet, det kan godt være den yngste som startet konflikten.
IKKE OVERBESKYTT DE MINSTE: Ikke overbeskytt det yngste barnet, det kan godt være den yngste som startet konflikten. Vis mer

5 gode råd til foreldre

Ulvund gir følgende gode råd til foreldre som opplever søskenkrangling blant ungene:

1. Prøv å overse småkrangling, ikke involver deg i alle konflikter.

2. Prøv å forstå hva som er årsaken til konflikten hvis den eskalerer, slik at ikke feil barn får skylden.

3. Ikke overbeskytt det yngste barnet, det kan godt være den yngste som startet konflikten. Små barn kan være veldig utspekulerte for å irritere eldre søsken.

4. Ikke ta parti i en konflikt, prøv å være nøytral.

5. Det er lett å gi mye oppmerksomhet når unger krangler, men lite oppmerksomhet når de ikke krangler. Da belønner du konflikter og gir dem oppmerksomhet på feil tidspunkt, og unger kan starte konflikter for å bli sett av foreldrene. Husk å gi positiv oppmerksomhet til barna når alt er fint og harmonisk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer