Er det egentlig feber?

Er dette egentlig feber? Foto: Shutterstock.com ©
Er dette egentlig feber? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desimalene avgjør, men også hvor du måler. 

Barn og voksnes normale temperatur ligger mellom 36 og 38°C. Kroppstemperaturen er som regel 0,5°C høyere om kvelden enn om morgenen. (1)

– Når barnet har 38 grader eller mer, har det feber. Temperaturer mellom 37,5 og 38 ville jeg være mer forsiktig med å vektlegge, forteller barnelege Håvard Skjærvik ved Arendal Spesialistsenter

Slik måler du feber

– Endetarmsmåling gir det mest nøyaktige målingen av feber. All annen måling viser varierende resultat, forteller Skjærvik. 

Barnelege Håvard Skjærven: Endetarmsmåling er mest nøyaktig.
Barnelege Håvard Skjærven: Endetarmsmåling er mest nøyaktig. Vis mer

Måling i munn og armhule er mindre nøyaktig.

Hvis man likevel velger å måle i armhulen, skal man legge til 0,5°C. 

Måling i ørene viser stor variasjon i nøyaktighet på utstyr som benyttes, og studier spriker. Har barnet mye ørevoks er det også risiko for at målingen viser lavere temperatur enn det som er riktig.

LES OGSÅ: Dette er viktigere å sjekke enn hvor høy feberen er

Spedbarn og feber

En nyfødt baby får vanligvis 3. – 4. levedag en temperaturstigning til 38-39°C. Sannsynligvis på grunn av lite væskeinntak og dermed stort vekttap. Dette kalles «tørstefeber» og er normalt.

Et spedbarn blir relativt fort feber hvis det har for mye klær på seg, eller hvis rommet det oppholder seg i er varmt. Et spedbarn som illskriker vil bli rød og varm og få en moderat midlertid temperaturstigning.

Hvis du måler feber på et spedbarn, og det virker sykt, bør du derfor kle av barnet noe og måle temperaturen igjen etter 1-2 timer. (1)

En baby yngre enn tre måneder med feber blir undersøkt av lege. Feber hos så små barn er relativt ofte bakterielle infeksjoner som trenger behandling. (1) 

TEST DEG SELV: Hva kan du om barnesykdommene?  

Første gang publisert 2013-09-23. Oppdatert 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer