Spise morkake:

Er det egentlig sunt å spise morkaken?

Kim Kardashian er blant kjendisene som har snakket varmt om å ha spist morkaken sin. Men bør mennesker gjøre som dyrene?

SPISE MORKAKE: Å spise morkaken etter fødsel sies å skulle kunne redusere risikoen for fødselsdepresjoner, men det er per nå lite forskning som kan si det samme. FOTO: NTB Scanpix
SPISE MORKAKE: Å spise morkaken etter fødsel sies å skulle kunne redusere risikoen for fødselsdepresjoner, men det er per nå lite forskning som kan si det samme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

January Jones og Kim Kardshian er blant kjendisene som har valgt å spise morkaken sin i pilleform. Etter fødselen ble morkaken altså renset, tørket og laget om til morkake-kapsler. Pillene skal være svært næringsrike og kunne være med å motvirke fødselsdepresjoner, hjelpe på melkeproduksjonen og øke energinivået.

Det finnes imidlertid per i dag ingen vitenskapelig dokumentasjon for at det å spise morkaken har helsefordeler for mennesker. Mari Eskerud, som er klinisk ernæringsfysiolog og driver Eskerud ernæring spør seg også hvordan man mener disse pillene skulle vært fordelaktige.

- Meg bekjent har ikke norske mødre generelt næringsstoffmangler etter fødsel som må rettes opp, påpeker hun.

LES OGSÅ: 5 ting du ikke ante at du kunne bruke morkaken din til

Ikke et argument at andre pattedyr gjør det

En del pattedyr spiser morkaken sin etter fødsel. Bjarne Braastad, professor i etologi ved Norges miljø- og biovitenskapelig universitet forklarer hvorfor:

- Det er enkelt og greit fordi morkaken er næringsrik. Dyr er avhengige av å være mest mulig effektive og få i seg den næringen som er tilgjengelig. Derfor vil også noen dyr spise sin avføring, for å prøve å utnytte næringsstoffer som ikke er tatt opp i tarmene første gangen de spiste maten, forklarer han.

Og nettopp det at andre pattedyr spiser morkaken er blant argumentene som blir brukt for at også mennesker bør spise gjøre det. Det argumentet holder ikke, påpeker Eskerud.

- Argumentet «mennesker er den eneste arten som ikke gjør dette» faller på sin egen urimelighet. Mennesket er den eneste arten som ikke gjør en hel masse ting, eller snudd på hodet, mennesker gjør mye som ingen andre arter gjør. Skal vi slutte å varmebehandle mat fordi vi er den eneste arten som gjør det? Skal vi slutte å bo i hus, eller gå med klær?

Hun påpeker at det også er rapportert om et tilfelle der en nyfødt fikk et alvorlig tilfelle av streptokokker etter å ha inntatt morkaken i pilleform. Det nasjonale helseinstituttet Centers for Disease Control and Prevention i USA advarer på sine nettsider om å innta morkakekapsler.

- Personlig ville jeg aldri utsatt egne barn for denne risikoen, sier Eskerud.

LES OGSÅ: Er du gravid og spiser ikke kjøtt?

Sannsynligvis en grunn til at mennesker ikke spiser morkake

Mark Kristal er professor i atferd og nevrovitenskap og psykologi ved University i Buffalo. Han har studert pattedyrs inntak av morkake i 40 år, og interessert seg for forskningen på nettopp menneskelig morkakespising.

Han mener som Eskerud at argumentene for å spise morkake per i dag ikke er holdbare, men mener det bør forskes mer på.

- Det er brukt som et argument at «dyr gjør det, vi er dyr og derfor bør vi gjøre det». Dette er imidlertid ikke et vitenskapelig argument, men et intuitivt ett, påpeker han.

Han mener et bedre argument er nettopp det at vi ikke spiser morkaken.

- Jeg mener et vitenskapelig argument er å anse den skarpe motsetningen mellom ikke-menneskelige pattedyr, som spiser morkaken, og mennesker, som ikke spiser morkaken, som et tegn på at evolusjonen har hatt god grunn til å eliminere dette hos mennesker.

LES OGSÅ: Derfor velger flere å føde hjemme

Trengs mer forskning

Ifølge Kristal er det flere årsaker til at dyr inntar morkaken etter en fødsel. I tillegg til de fysiologiske behovene etter en graviditet, skal morkakespising ha tilpasningsfordeler for arten som helhet. Ifølge Kristal skal blant annet et molekyl i morkaken som har effekt på endorfinene, som er kroppens egne smertestillende.

Om morkakespising kan ha samme effekt hos mennesker er ikke testet enda. Kristal viser til en ny studie som hverken viser positive eller negative effekter av morkakespising når det gjelder humør eller kontakten mellom mor og den nyfødte.

- Om så morkake inneholder gunstige komponenter, så er det å spise forskjellige doser med livmor, på forskjellige tider og forskjellige måter, en ekstremt lite medisinsk måte å få i seg disse komponentene på, sier han.

Han mener inntak av morkake etter fødselen i hvert fall bør vente til undersøkelser har kunnet fortelle hvilke gunstige effekter det eventuelt måtte ha, samt hvilken dosering en bør forholde seg til, når og hvordan man bør innta den, hvordan den forberedes.

LES OGSÅ: Det ingen fortalte deg om den første måneden etter fødsel

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer