<b>COLA, ENERGIDRIKKER OG TE:</b> - Det er lett for små barn å få i seg for mye koffein gjennom drikkevarer, sier ernæringsfysiologen Mammanett har snakket med.  Foto: Tristan Deschamps / NTB Scanpix
COLA, ENERGIDRIKKER OG TE: - Det er lett for små barn å få i seg for mye koffein gjennom drikkevarer, sier ernæringsfysiologen Mammanett har snakket med. Foto: Tristan Deschamps / NTB ScanpixVis mer

Er det farlig å gi cola til små barn?

- Små barn tåler koffeinholdige drikker dårligere enn voksne, sier ernæringsfysiolog.

– Forskning viser at selv små menger koffein kan gi barn og ungdom forbigående atferdsendringer som økt irritabilitet og uro, nervøsitet, skjelvinger, anspenthet, angst og søvnforstyrrelser, sier ernæringsfysiolog Helen Christoffersen.

Tåler koffein dårligere 

Hun sier at det er grunn til å tro at særlig små barn tåler koffeinholdige drikker dårligere enn voksne.

– Opp til ett års alder er koffeinomsetningen i kroppen meget langsom, det betyr at det tar tid før koffeinet er skilt ut av kroppen. Eldre barn kan ha litt høyere hastighet enn voksne.

– Det er store individuelle variasjoner både blant barn og ungdom med hensyn til hvordan man reagerer på koffein, og hvor raskt koffeinet blir omsatt og skilt ut av kroppen, legger hun til.

LES OGSÅ: Barn får i seg 33 sukkerbiter daglig!

VARM KAKAO: Dersom barnet ditt har søvnproblemer kan det være lurt å unngå å drikke kakao rett før leggetid. Foto: Greg Elms / NTB Scanpix
VARM KAKAO: Dersom barnet ditt har søvnproblemer kan det være lurt å unngå å drikke kakao rett før leggetid. Foto: Greg Elms / NTB Scanpix Vis mer

Kan påvirke søvnkvaliteten

Det kan kanskje være deilig med en varm kopp kakao før leggetid, men dersom barnet ditt har søvnproblemer kan det ifølge Christoffersen være lurt å la det være.

I tillegg til kaffe, finnes nemlig koffein både i kakao, sort og grønn te, samt at det er tilsatt næringsmidler som cola og energidrikker.

– Effekten av koffein på barn er sterkere enn hos voksne fordi nervesystemet fortsatt er under utvikling. Uønskede effekter av koffein kan inntreffe hos barn selv ved et relativt lavt inntak. Barn er mer følsomme for koffein enn voksne, sier hun.

– Koffein er dessuten vanedannende, og en brå slutt kan gi abstinenssymptomer i form av bl.a. hodepine, irritasjon og kroppslig ubehag. 

LES OGSÅ: Her er tegnene på at barnet ditt får for lite søvn!

KONTROLLERE INNTAKET: - Foreldre bør skaffe seg kunnskap om innholdet av koffein i mat og drikke og om nødvendig begrense barnas inntak av koffein, sier ernæringsfysiolog Helen Christoffersen. Foto: Privat
KONTROLLERE INNTAKET: - Foreldre bør skaffe seg kunnskap om innholdet av koffein i mat og drikke og om nødvendig begrense barnas inntak av koffein, sier ernæringsfysiolog Helen Christoffersen. Foto: Privat Vis mer

Bør ha kontroll på inntaket

Ifølge Mattilsynet bør ikke barn og ungdom få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag.

For et barn på 30 kg utgjør dette 75 mg koffein per dag, noe som tilsvarer en halv liter cola.

– Det er enklere å innta store mengder drikke enn matvarer, og derfor kan inntaket av koffein fra drikke lett bli for høyt. Foreldre bør skaffe seg kunnskap om innholdet av koffein i mat og drikke og om nødvendig begrense barnas inntak av koffein, sier ernæringsfysiologen. 

Ikke farlig med litt kaffe

I gamle dager var det ikke uvanlig at barn fikk litt kaffe sammen med voksne, gjerne som sukkerbiter dyppet i kaffe eller litt kaffe i bunnen av en kopp med masse sukker og melk.

– Dette er langt under det som Mattilsynet mener er skadelig for barn, sier Christoffersen.

– Men om man slår kaffe på skålen kan man få i seg mer kaffe og siden toleranse for barn er langt lavere enn voksne vil jeg nok ikke ha anbefalt dette.  Det kan lett bli for mye koffein for et barn, sier hun.

LES OGSÅ: Syv ting våre foreldre gjorde mot oss - som ville fått dagens foreldre i trøbbel!

Så mye koffein inneholder drikkevarene:

Cola: Cirka 15 mg koffein per dl

Energidrikker: Cirka 32 mg koffein per dl

Te: 26 mg koffein per dl

Iste: 3-8 mg koffein per dl

Koke- og filterkaffe: 50-60 mg koffein per dl

Pulverkaffe: Cirka 40 mg koffein per dl

Espresso: Cirka 120 mg koffein per dl

Kilde: Matportalen.no

 

Saker spesielt utvalgt for deg:

Mest populære saker: