Er det farlig å gi cola til små barn?

- Små barn tåler koffeinholdige drikker dårligere enn voksne, sier ernæringsfysiolog.

COLA, ENERGIDRIKKER OG TE: - Det er lett for små barn å få i seg for mye koffein gjennom drikkevarer, sier ernæringsfysiologen Mammanett har snakket med.  Foto: Tristan Deschamps / NTB Scanpix
COLA, ENERGIDRIKKER OG TE: - Det er lett for små barn å få i seg for mye koffein gjennom drikkevarer, sier ernæringsfysiologen Mammanett har snakket med. Foto: Tristan Deschamps / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Forskning viser at selv små menger koffein kan gi barn og ungdom forbigående atferdsendringer som økt irritabilitet og uro, nervøsitet, skjelvinger, anspenthet, angst og søvnforstyrrelser, sier ernæringsfysiolog Helen Christoffersen.

Tåler koffein dårligere 

Hun sier at det er grunn til å tro at særlig små barn tåler koffeinholdige drikker dårligere enn voksne.

– Opp til ett års alder er koffeinomsetningen i kroppen meget langsom, det betyr at det tar tid før koffeinet er skilt ut av kroppen. Eldre barn kan ha litt høyere hastighet enn voksne.

– Det er store individuelle variasjoner både blant barn og ungdom med hensyn til hvordan man reagerer på koffein, og hvor raskt koffeinet blir omsatt og skilt ut av kroppen, legger hun til.

LES OGSÅ: Barn får i seg 33 sukkerbiter daglig!

Kan påvirke søvnkvaliteten

Det kan kanskje være deilig med en varm kopp kakao før leggetid, men dersom barnet ditt har søvnproblemer kan det ifølge Christoffersen være lurt å la det være.

I tillegg til kaffe, finnes nemlig koffein både i kakao, sort og grønn te, samt at det er tilsatt næringsmidler som cola og energidrikker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer