Er det feil å «bare» få ett barn?

- Jeg blir paff når jeg stadig får spørsmål om nummer to, sier Victoria Bryde. Hun er langt fra den eneste som opplever sosialt press når det gjelder antall barn, ifølge psykolog.

FÅR SPØRSMÅL OM NUMMER TO: Victoria Bryde hadde ikke vært mamma i mange måneder før hun fikk spørsmål om hun ikke skulle ha et barn til. Foto: Privat
FÅR SPØRSMÅL OM NUMMER TO: Victoria Bryde hadde ikke vært mamma i mange måneder før hun fikk spørsmål om hun ikke skulle ha et barn til. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Spørsmålene kommer fra mange hold, alt fra den litt nysgjerrige venninnen til den mannlige kollegaen som skal prøve å være morsom, sier journalist og programleder Victoria Bryde (37).

bloggen sin tok hun nylig et oppgjør med spørsmålet veldig mange nybakte foreldre får; Når planlegger dere å få nummer to?

Uventet spørsmål

Sammen med Tom Nilssen (43), kjent som nyhetsanker i NRK, har hun sønnen Mikkel på 17 måneder. Bryde forteller at hun ikke hadde vært mamma lenge før spørsmålet om nummer to kom.

– Jeg ble litt paff, for jeg hadde mer enn nok med å venne meg til den nye tilværelsen med bare ett barn.

– De første seks månedene er for mange ganske tøffe, og jeg tenkte i hvert fall ikke at det jeg manglet da var en til å passe på, sier hun.

LES OGSÅ: Vil du ha minst to barn? Da bør du starte før du fyller 27!

NYBAKT MAMMA: – De første seks månedene er for mange ganske tøffe, og jeg tenkte i hvert fall ikke at det jeg manglet da var en til å passe på, sier Victoria Bryde. Foto: Privat
NYBAKT MAMMA: – De første seks månedene er for mange ganske tøffe, og jeg tenkte i hvert fall ikke at det jeg manglet da var en til å passe på, sier Victoria Bryde. Foto: Privat Vis mer

Kan være et sårt tema

Selv om hun synes spørsmålet er upassende, tror hun ikke at folk stiller det for å være slemme.

– Men for foreldre som allerede har slitt med å få ett barn eller kanskje ikke kan få flere, kan det vært veldig sårt å få slike spørsmål, sier hun.

– Mange opplever den første tiden med en liten baby i hus som veldig tøff, og flere går gjennom lettere eller tyngre fødselsdepresjoner. Da kan nok forventningene om at man skal få en til oppleves som ekstra vonde og vanskelige å leve opp til.

Ikke nødvendig med søsken

Spørsmål om når man skal ha nummer to, blir gjerne fulgt opp av en kommentar om at barn trenger søsken, noe Bryde ikke nødvendigvis er helt enig i.

– Alle trenger mennesker som er glade i seg og som man kan ha det gøy og hyggelig med, men det trenger ikke nødvendigvis å være et søsken. Jeg kjenner mange flotte enebarn! Noen av dem har ønsket seg søsken, andre har ikke savnet det i det hele tatt.

– Selv har jeg en bror jeg har hatt veldig mye glede av, men jeg har også en venninne som jeg har kjent hele oppveksten og som er som en søster for meg. Venner er den familien man velger selv, og dessverre er det ikke alle som har et godt forhold til sine søsken.

– Mener du at det er en oppfatning i dag at det er litt feil å «bare» ha ett barn?

– Heldigvis lever vi i en tid hvor de fleste familiekonstellasjoner er godtatt, men mange ettbarnsforeldre opplever å høre ordet «bare» ganske ofte. «Bare ett barn».

– Og som en av mine blogglesere kommenterte: - Vår sønn er ikke «bare» - han er vårt alt!

Mange opplever forventninger fra familien

Psykologspesialist Anders Lindskog hos Villa Frisk sier presset om å få flere enn ett barn ofte er knyttet til familiens forventninger. 

– I familier hvor man tradisjonelt sett har hatt flere barn, så forutsetter man at neste generasjon skal ha det samme. Som det alltid er med familier, så kan det være vanskelig dersom man ikke har tenkt å følge familietradisjonene – uansett hva det dreier seg om; mange barn eller yrkesvalg. Det blir fort et sosialt press, sier han.

SOSIALT PRESS: Psykolog Anders Lindskog sier enkelte kvinner opplever presset så stort at de til slutt gir etter og får barn før de egentlig er klar for det. Foto: Privat
SOSIALT PRESS: Psykolog Anders Lindskog sier enkelte kvinner opplever presset så stort at de til slutt gir etter og får barn før de egentlig er klar for det. Foto: Privat Vis mer

Enkelte gir etter for presset

Lindskog tror at presset om å få barn nummer to kan øke med kvinnens alder og at enkelte lar seg påvirke til å «gi etter».

– Kvinner blir stadig eldre når de får sitt første barn. Enkelte kvinner har kanskje hatt en vanskelig fødsel eller de kan tenke seg å vente noen år med å få nummer to.

– Men når man har passert førti blir presset om å få nummer to kanskje så stort at man allikevel velger å få barn før man er helt klar for det, sier han.

LES OGSÅ: Derfor fikk vi mange barn

Anbefaler å være åpen

Hvordan par som har valgt å få ett barn opplever dette presset, sier han kan variere en del. Han mener imidlertid at det kan være smart å være åpen ovenfor familie og venner.

– Det enkleste er at man uttaler hvordan man har tenkt å leve sitt liv og hvorfor. Om de er glade i deg, forsøker de å ta ditt perspektiv. 

– Men da må man samtidig være forberedt på at folk kommer til å argumentere for hvorfor det er lurt å få flere barn. At det er praktisk med to fordi de leker med hverandre, eller upraktisk med to fordi de krangler hele tiden!

Tror ikke det er «feil» å ha ett barn

Lindskog tror ikke at det blir oppfattet som «feil» å ha ett barn i dag. Tvert imot mener han at det går i den retning at det å ha færre barn blir normen.

– I dag blir det heller sett litt rart på å ha mange barn. Dersom du har fem-seks barn så tenker folk «hvilken sekt er de med i», smiler han. 

– Fortsatt er nok dagens norm at man skal ha to barn; helst en jente og en gutt. Men alle vet at virkeligheten ikke fungerer på den måten, sier han.

LES OGSÅ: Firebarnsmor: - Vi bruker bare 1000 kroner i uka på mat!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer