Er det feil å «bare» få ett barn?

- Jeg blir paff når jeg stadig får spørsmål om nummer to, sier Victoria Bryde. Hun er langt fra den eneste som opplever sosialt press når det gjelder antall barn, ifølge psykolog.

FÅR SPØRSMÅL OM NUMMER TO: Victoria Bryde hadde ikke vært mamma i mange måneder før hun fikk spørsmål om hun ikke skulle ha et barn til. Foto: Privat
FÅR SPØRSMÅL OM NUMMER TO: Victoria Bryde hadde ikke vært mamma i mange måneder før hun fikk spørsmål om hun ikke skulle ha et barn til. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Spørsmålene kommer fra mange hold, alt fra den litt nysgjerrige venninnen til den mannlige kollegaen som skal prøve å være morsom, sier journalist og programleder Victoria Bryde (37).

På bloggen sin tok hun nylig et oppgjør med spørsmålet veldig mange nybakte foreldre får; Når planlegger dere å få nummer to?

Uventet spørsmål

Sammen med Tom Nilssen (43), kjent som nyhetsanker i NRK, har hun sønnen Mikkel på 17 måneder. Bryde forteller at hun ikke hadde vært mamma lenge før spørsmålet om nummer to kom.

– Jeg ble litt paff, for jeg hadde mer enn nok med å venne meg til den nye tilværelsen med bare ett barn.

– De første seks månedene er for mange ganske tøffe, og jeg tenkte i hvert fall ikke at det jeg manglet da var en til å passe på, sier hun.

LES OGSÅ: Vil du ha minst to barn? Da bør du starte før du fyller 27!

Kan være et sårt tema

Selv om hun synes spørsmålet er upassende, tror hun ikke at folk stiller det for å være slemme.

– Men for foreldre som allerede har slitt med å få ett barn eller kanskje ikke kan få flere, kan det vært veldig sårt å få slike spørsmål, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer