Barn og bikini:

Er det galt å la små barn få bruke bikini?

- Absolutt ikke, barn bør få bruke det de har lyst til, mener trebarnsmamma.

BIKINI PÅ SMÅ BARN: Er det greit å la små barn få bruke bikini på stranda dersom de ønsker det selv? FOTO: NTB Scanpix
BIKINI PÅ SMÅ BARN: Er det greit å la små barn få bruke bikini på stranda dersom de ønsker det selv? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er her og selv om vi mange steder i landet fortsatt venter på sommervarmen, er vi i full sving med forberedelsene. Nå er det på høy tid å finne frem alt vi trenger til late dager på stranda, inkludert badetøy til familiens minste.

I den forbindelse blir ofte en problemstilling diskutert i ulike forum; er det galt å la små jenter få bruke bikinitopper, dersom de selv har veldig lyst til det?

Trebarnsmamma Mona Cehajic Finstad er klar i sin oppfatning; hun synes barn bør få kunne bruke det de selv har lyst til.

– Det spiller da ingen rolle om de har på seg en bikini, badedrakt eller badetruse. Jeg synes vi voksne er for opptatt av å hele tiden følge normer og lar ikke våre egne barn få være seg selv, sier hun.

HELT GREIT: Trebarnsmor Mona Cehajic Finstad synes små barn bør få gå med bikinitopp dersom de selv har lyst til det. Hun mener det er vi voksne som bør jobbe med oss selv. FOTO: Privat
HELT GREIT: Trebarnsmor Mona Cehajic Finstad synes små barn bør få gå med bikinitopp dersom de selv har lyst til det. Hun mener det er vi voksne som bør jobbe med oss selv. FOTO: Privat Vis mer

– Jeg tror mine jenter begynte å bruke bikini i cirka to-treårsalderen. De var ferdig med bleie og begynte å se hva jeg og andre hadde på. De bestemte selv om de ville ha bikini eller badedrakt. Noen ganger badet de med bikini og noen ganger uten. Mine barn skal få vokse opp med et sunt forhold til kropp og få ha noenlunde selvbestemmelse når det gjelder klær.

Lærer barn fordommer

Hun stiller seg uforstående til at enkelte er imot å la småjenter bruke bikini, fordi bikinitopper forbindes med noe seksuelt.

– Et barn som leker, bader og graver i sanden er vel ikke seksualisert bare fordi det bærer en bikini? Jeg synes vi voksne er alt for flinke til å proppe barna våre fulle av fordommer og press. Tykk, tynn, lang eller kort; la kropp være kropp. La barna få velge det de synes er fint og behagelig uten å skape negative «bilder» i hodet deres.

– Vi voksne kan heller jobbe med oss selv og fremstå som gode rolleforbilder, det er slik kroppslig press reduseres, sier hun.

Bidrar til å seksualisere barn

Lege og forfatter av boken «Kroppsklemma», Kari Løvendahl Mogstad, er imidlertid uenig. Hun synes ikke at det er ok å la små jenter få bruke bikini.

– Det er enda viktigere å reflektere over hvorfor småjentene ønsker seg en bikinitopp. Dette er etter min mening bare ett av mange eksempler på den økte seksualiseringen vi ser generelt i samfunnet, sier hun.

Mogstad mener at bruk av bikini er med på å seksualisere barn og at det kan føre til at barn veldig tidlig begynner å fokusere på kroppens utseende fremfor funksjon.

– De blir alt for tidlig bevisste på at bryst og pupper er noe som skal seksualiseres, og som skal skjules og «problematiseres» eller tematiseres, om man ser det slik. Vi blir objektivisert stadig tidligere og i dette tilfellet er slike plagg på små barn med å gi dem en slags merkelapp på at de er små kvinner, sier hun.

– Dette er helt feil, etter min mening. De har ingenting å skjule i den alderen og det er trist å se hvor tidlig man skal begynne å få hemninger og ta stilling til deler av kroppen sin. Det å bli opptatt av og minnet på deler av kroppen sin, på en måte som slike plagg gjør, kan være med å utvikle et negativt kroppsbilde. Man starter å sammenligne, og man starter å måle og bekymre seg.

LES OGSÅ: Finnes det en aldersgrense for bikini?

KAN GI NEGATIVT KROPPSBILDE: Kari Løvendahl Mogstad mener at bruk av bikini kan føre til at barn veldig tidlig begynner å fokusere på kroppens utseende fremfor funksjon. FOTO: Kari-Anne Toth
KAN GI NEGATIVT KROPPSBILDE: Kari Løvendahl Mogstad mener at bruk av bikini kan føre til at barn veldig tidlig begynner å fokusere på kroppens utseende fremfor funksjon. FOTO: Kari-Anne Toth Vis mer

Mogstad mener det er vi voksne som har noe å jobbe med og tenke på dersom vi synes barn må kle seg med slike plagg når de er på stranda eller ute blant folk.

– Det er en bekymringsfull tendens til at vi på ulike måter hemmer barnas livsutfoldelse. På den måten vi er med på å fokusere så vanvittig på kropp og utseende, også vi som er i voksengenerasjonen. Det er vi som sitter med ansvaret og den største påvirkningskraften her, sier hun.

MATCHENDE BIKINI: Polarn O. Pyret selger sine stripete bikinier til både voksne og barn. Barnebikinien kan brukes av ettåringer. FOTO: Polarn O. Pyret
MATCHENDE BIKINI: Polarn O. Pyret selger sine stripete bikinier til både voksne og barn. Barnebikinien kan brukes av ettåringer. FOTO: Polarn O. Pyret Vis mer

Foreldre ønsker å kle barna sine som seg selv

Polarn O. Pyret er en av flere kleskjeder som selger bikinier til små barn. I deres sortiment finner man bikinier helt ned i størrelse 86, noe som tilsvarer en alder på cirka 12-18 måneder.

Årsaken til at de har valgt å selge denne typen plagg, er ifølge pressekontakt Petra Stenecker at de ønsker å imøtekomme etterspørselen.

– Vi tilbyr et bredt utvalg av badeklær til barn i alle aldre, fra UV-klær til badeshortser, bikinier og badedrakter. Tilbudet vårt speiler etterspørselen hos våre kunder og det er opp til foreldrene å velge badeklær til barnet sitt, sier hun.

Kleskjeden ønsker ikke å kommentere kritikken om at bikinier er med på å seksualisere barn. De peker på at mange foreldre rett og slett ønsker å kle barna sine i klær som ligner sine egne.

– Akkurat nå finnes det en sterk «Mini Me» trend, der mødrer og fedre matcher barna sine. Vi tilbyr derfor matchende badeshorts, badedrakter og bikinier til alle aldre, sier Stenecker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer