Oppdragelse

Er det galt av foreldre å lyve om julenissen?

Her er ekspertene helt uenige!

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer
Publisert

En kjær juletradisjon for mange foreldre, er å fortelle barna om julenissen. Denne mystiske, rødkledde fantasifiguren med stort, hvitt skjegg, som på julaften kommer med pakker til alle snille barn.

Mange foreldre går også langt i å opprettholde barnetroen på julenissen, og gjør alt fra å leie inn en lokal julenisse som kommer på besøk på julaften, til å lage ferske sledespor i snøen eller arrangere svarte fotspor foran peisen.

I dag finnes det sågar apper hvor du kan lage troverdige, personlige telefonbeskjeder og videohilsninger fra nissen, samt apper hvor du kan «følge» julenissens reise på julaften med GPS.

Men er det egentlig riktig å lyve til barna om at julenissen finnes?

Nei, mener Espen Gamlund, professor i filosofi ved Universitetet i Bergen.

Selv om det å fortelle løgnen om julenissen ikke er blant de mest alvorlige etiske overtrampene foreldre kan begå, mener han det i utgangspunktet alltid er galt å lyve – også til barn.

– Når foreldre forteller barnet sitt at julenissen finnes, så forsøker de å få barnet til å tro på noe de vet er usant. Det er galt, sier han.

– De fleste barn fatter etter hvert mistanke om at nissen ikke finnes på ekte, men noen foreldre forsøker å opprettholde løgnen ved å fortelle barna at de tar feil. Da er det ikke lenger snakk om løgn fordi barna har innsett at det er usant, men det er likevel etisk problematisk at foreldre møter barnas kritiske holdning med uærlighet, sier han.

Uetisk å bruke i oppdragelsen

En negativ konsekvens av dette, kan ifølge Espen være at barn lærer at det er greit å lyve. Han mener også at det er etisk problematisk at nissen setter en betingelse om at det kun er barn som har vært snille det siste året som kan få gaver.

– Det er det tre grunner til: For det første bryter det med den vanlige praksisen vi har med å gi hverandre gaver uten å stille betingelser. Gaver er frie. Hvorfor skal ikke julenissens gaver til barn også være frie? For det andre er det uklart hvem det er som avgjør om barna har vært snille eller ei. Er det julenissen, foreldrene, eller barna selv?

– For det tredje utnytter en del foreldre nissen som et ledd i oppdragelsen av barna. De kan si slike ting som «hvis du ikke har vært snill, så får du ikke gave av julenissen». Det er både etisk betenkelig og dårlig pedagogisk barneoppdragelse å benytte trussel som et ledd i å motivere barna til å oppføre seg godt, sier han.

VELGER ÆRLIGHET: Professor Espen Gamlund mener man godt kan fortelle barna om julenissen, men at man bør være dønn ærlig om at han ikke finnes på ekte. FOTO: Privat
VELGER ÆRLIGHET: Professor Espen Gamlund mener man godt kan fortelle barna om julenissen, men at man bør være dønn ærlig om at han ikke finnes på ekte. FOTO: Privat Vis mer

Ødelegger ikke magien

Espen tror ikke barn nødvendigvis går glipp av julens magi dersom vi er ærlige om at julenissen ikke finnes på ekte.

– Mine barn synes det er noe magisk og spennende med nissen selv om de innerst inne vet at det er noen som har kledd seg ut i nissedrakt. Jeg synes man skal benytte julen til å fortelle eventyr om nissen og andre historier som skaper magi for barna, sier han.

– Det er også mulig å benytte julen som en anledning til å undre seg over verdens mysterier. Den ekte verden er magisk som den er. Så kan man utnytte barnas naturlige evner til fantasi, kreativitet og nysgjerrighet, og bruke disse til å forestille seg hvordan verden kunne vært dersom nissen fantes, sier han.

Føler på det en gang iblant

Sara Helene Roksvåg er mamma til to jenter på tre og snart seks år. Hun har valgt å holde på tradisjonen om julenissen ovenfor barna sine, men skjønner veldig godt at mange foreldre føler på at det kan være galt å lyve på denne måten.

– Jeg er innom følelsen en gang iblant selv, spesielt om det kommer spesifikke spørsmål om nissen. For eksempel når jeg nølende svarer på hvordan han får levert ut alle gavene og sånne ting. Heldigvis finnes det drøssevis av filmer som kan ta den forklaringen for meg, så det er ganske lenge siden jeg fikk ett sånt spørsmål.

JA OG NEI: Sara synes det kan være litt vanskelig å lyve til døtrene om nissen, men tror noe av magien med julen ville bli borte om hun skulle være helt ærlig. FOTO: Privat
JA OG NEI: Sara synes det kan være litt vanskelig å lyve til døtrene om nissen, men tror noe av magien med julen ville bli borte om hun skulle være helt ærlig. FOTO: Privat Vis mer

Sara har fortalt døtrene at det er nissen som kommer med gaver og på julaften får de en egen gave fra nissen. Hun har også tatt dem med til steder hvor de har fått mulighet til å hilse på ham.

Men selv om hun ikke gjør en større greie ut av det, synes hun at litt av magien med julen ville bli borte dersom hun fra starten av skulle si at det hele bare er oppspinn.

– Det er jo moro for barna og jeg må innrømme at det er moro for min del også. Jeg kan ikke huske selv at jeg plutselig innså at han ikke var ekte og jeg kan heller ikke huske å ha noen tanker om at mamma løy. Jeg har en bestemor som enda snakker til meg om nissen, så det kan jo hende jeg fortsatt ikke er helt overbevist om at han ikke finnes? Har det motsatte blitt bevist da, ler hun.

– Jeg husker godt den dagen jeg våknet opp og innså hvor forferdelig kjip denne verdenen vi lever i kan være, så jeg lar barna få leve litt i denne magiske tiden for nå og håper de ser tilbake på det som gode minner. Så skal jeg svare ærlig om de spør meg, eller når de spør meg om hva som egentlig er sant, sier hun.

Lærer barna om godt og ondt

Privatpraktiserende psykologspesialist Camilla H. K Karlberg, som selv er mor til seks barn, forteller at hun har latt barna sine få tro på julenissen, tannfeen og andre mytologiske skikkelser og fantasifigurer.

– Dette er i tråd med utviklingspsykologi. For meg har det vært naturlig og oppriktig å inkludere varme og fantasi og innlevelse i barnas verden, som en viktig del i å forstå ord, begrep og mening relatert til hva som er godt og snilt, ondt og slemt, sier hun.

– Men voksne skal selvsagt ikke blande inn dimensjonen straff og belønning når de innlemmer julenissen i barnets verden. Det er etter min mening ganske lite gjennomtenkt og ødelegger hele meningsinnholdet med mytiske skikkelser; nemlig å lære barn konseptet om godhet.

– Julenissen er god. Han straffer ikke og kommer ikke bare til de «snille» og lydige. Alle barn er gode, og julenissen skiller ikke mellom fattig og rik, snill eller slem og så videre.

HELT GREIT: Ifølge barnepsykolog Camilla Karlberg kan det være sunt å tulle med og lure barn. FOTO: Privat
HELT GREIT: Ifølge barnepsykolog Camilla Karlberg kan det være sunt å tulle med og lure barn. FOTO: Privat Vis mer

Noen vil bli skuffet

Å lyve er ifølge Camilla ikke det motsatte av å snakke sant. Hun mener derfor at foreldre ikke lyver når de deltar i barnets fantasi, magi og tro, men at de er en god voksen med innlevelse og klokskap.

Hvor lenge barna tror på nissen kan ifølge barnepsykologen variere veldig, men når de er rundt åtte år gamle begynner de å tenke abstrakt. Da forstår de forskjell på fantasi og virkelighet, kan «lese mellom linjene» og blir mer opptatt av regler, sannhet og sosiale normer.

– Min erfaring er at i den alderen begynner barnet å tvile på julenissen som en virkelig levende skikkelse. De legger merke til at han har pappas sko på seg eller at han kysser mamma. Dette skaper litt lek og spenning og kanskje litt skuffelse og sinne, alt etter barnets og de voksnes personlighet, evne til fleksibilitet og humor.

– Dersom barnet kan integrere sameksistens mellom den mytiske ideen om julenissen som meningsbærende symbol og det at julenissen ikke er en konkret skikkelse, danner det en dybde i forståelse og potensialet for en integrering av gode verdier.

Camilla mener barn er kloke og at de tidlig forstår forskjell på løgn, fantasi, liksomlek og lurerier.

– Jeg tror det er sunt å tulle og lure barn, og at barn generelt fanger opp mikrosignaler fra de voksne helt fra tidlig alder når noe er på tull, liksom eller lek.

– Det å tulle med barna og leke liksom-leker øker mulighetene deres til å lære, tenke på abstrakte måter og knytte seg til foreldrene. Julenissen er på en måte en lek, en abstrakt idé. Det er en voksen som kler seg ut for å representere idéen om den mytiske skikkelsen som er et bilde på godhet, raushet og generøsitet, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer