Oppdragelse

Er det galt av foreldre å lyve om julenissen?

Her er ekspertene helt uenige!

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer
Publisert

En kjær juletradisjon for mange foreldre, er å fortelle barna om julenissen. Denne mystiske, rødkledde fantasifiguren med stort, hvitt skjegg, som på julaften kommer med pakker til alle snille barn.

Mange foreldre går også langt i å opprettholde barnetroen på julenissen, og gjør alt fra å leie inn en lokal julenisse som kommer på besøk på julaften, til å lage ferske sledespor i snøen eller arrangere svarte fotspor foran peisen.

I dag finnes det sågar apper hvor du kan lage troverdige, personlige telefonbeskjeder og videohilsninger fra nissen, samt apper hvor du kan «følge» julenissens reise på julaften med GPS.

Men er det egentlig riktig å lyve til barna om at julenissen finnes?

Nei, mener Espen Gamlund, professor i filosofi ved Universitetet i Bergen.

Selv om det å fortelle løgnen om julenissen ikke er blant de mest alvorlige etiske overtrampene foreldre kan begå, mener han det i utgangspunktet alltid er galt å lyve – også til barn.

– Når foreldre forteller barnet sitt at julenissen finnes, så forsøker de å få barnet til å tro på noe de vet er usant. Det er galt, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer