Er det greit å overvåke barnevakten?

Moderne teknologi gjør det enkelt å overvåke barnevakten. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Moderne teknologi gjør det enkelt å overvåke barnevakten. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Moderne babycalls med kamera gjør det enkelt. Men betyr det at det er etisk riktig å gjøre det, og er det egentlig lovlig?

I USA er såkalte «babycams» allerede et fenomen. En babycall med videoløsning eller et skjult kamera, for eksempel utkledd som bamse, monteres ved babyens seng eller på badet.

For noen er formålet det samme som ved en vanlig babycall; man vil forsikre seg om at barnet sover trygt og godt. Men for andre er hensikten å følge med på barnevakten, dagmammaen eller au pairen. Foreldrene ønsker å sjekke at vedkommende gjør jobben sin, og i enkelte tilfeller få bekreftet eller avkreftet mistanker om mishandling.

– Ville blitt såret

På Mammanetts forum stiller brukerne seg kritiske til denne type overvåkning.

– (...) Jeg er bekymret for hvor mye som kan misforstås ved slik overvåking. For eksempel vil en uskyldig lek som «nå kommer jeg å tar deg» der den voksne har alvorlig/skummelt ansiktsutrykk, griper tak i ungen og kanskje kaster barnet opp i luften/snur barnet opp ned, antaglig se veldig annerledes ut på video enn hva det i virkeligheten er. Barnet hyler av fryd, ikke av redsel, skriver «Tinker.», og fortsetter;

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer