Moderne babycalls med kamera gjør det enkelt. Men betyr det at det er etisk riktig å gjøre det, og er det egentlig lovlig?
I USA er såkalte «babycams» allerede et fenomen. En babycall med videoløsning eller et skjult kamera, for eksempel utkledd som bamse, monteres ved babyens seng eller på badet.
For noen er formålet det samme som ved en vanlig babycall; man vil forsikre seg om at barnet sover trygt og godt. Men for andre er hensikten å følge med på barnevakten, dagmammaen eller au pairen. Foreldrene ønsker å sjekke at vedkommende gjør jobben sin, og i enkelte tilfeller få bekreftet eller avkreftet mistanker om mishandling.
– Ville blitt såret
På Mammanetts forum stiller brukerne seg kritiske til denne type overvåkning.
– (...) Jeg er bekymret for hvor mye som kan misforstås ved slik overvåking. For eksempel vil en uskyldig lek som «nå kommer jeg å tar deg» der den voksne har alvorlig/skummelt ansiktsutrykk, griper tak i ungen og kanskje kaster barnet opp i luften/snur barnet opp ned, antaglig se veldig annerledes ut på video enn hva det i virkeligheten er. Barnet hyler av fryd, ikke av redsel, skriver «Tinker.», og fortsetter;
– Vil foreldrene oppfatte det når de ikke får med seg alt som skjer? Eller vil de tro at det er mishandling? Hvilke konsekvenser vil det få for barnevakten? Anmeldelse for barnemishandling? Føler du for å overvåke barnevakten så er det virkelig på tide å skaffe seg en annen barnevakt. Jeg setter ikke bort barnet mitt til noen jeg ikke stoler på, skriver Mammanett-brukeren.
«Lillesøstra» sier seg enig.
– Herrefred, nei! Har man behov for å overvåke barnevakten skulle man holdt seg hjemme.
Og «*Klara*» skriver: (...) Hvis jeg hadde funnet ut at noen jeg satt barnevakt for hadde overvåket meg, hadde jeg blitt rimelig forbannet og såret!
LES OGSÅ: Test - Hvilken foreldretype er du?
Tillatt i eget hjem, men...
I takt med at babycalls med video blir stadig vanligere også i Norge, er det naturlig å undersøke hva regelverket sier om denne type virkemidler.

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra forteller at man i utgangspunktet står fritt til å ha overvåkningskameraer i sitt eget hjem, men at man ikke kan overvåke mennesker som ikke er klar over at det.
– Slik sett blir dette en gråsone. Det skal ikke være sånn at Datatilsynet kommer trampende inn over dørterskelen i private hjem. Der får man bestemme selv om man skal ha kamera og om man skal merke det. Blir en innbruddstyv fanget av et kamera som ikke er merket er det ikke synd på ham, men en au pair, dagmamma eller barnevakt som utfører jobben sin i et privathjem har rett til å vite om det hvis han eller hun blir overvåket, sier Skåra.
Det er tillatt å ha overvåkningskameraer på arbeidsplasser for å avdekke straffbare forhold, men det kreves særlig gode grunner for å ha det der folk jobber, altså under arbeidsutførelsen.
– Blir man overvåket hele tiden, og arbeidsgiver, som i dette tilfeller er mor eller far, sitter foran PCen sin og sjekker hva arbeidstaker gjør til en hver tid, kanskje uten at den overvåkede er klar over det, så er det ikke lov. Her gjelder både personopplysningslov og bestemmelser i straffeloven om, privatlivets fred og ulovlig avlytting. Står kameraet skjult på et bad eller toalett, vil også bestemmelser om seksuelt krenkende oppførsel være gjeldende, forteller informasjonsdirektøren.
– Man skal informere om det
Den klare anbefalingen fra Datatilsynet juridisk sett, er at man ikke skal ha kameraer som den som blir filmet ikke kjenner til. Likevel vil det være gråsoner når det kommer til arbeidsforholdet. En barnevakt som er en venn av familien, og går inn og ut av huset uansett, vil ikke defineres like klart i lovverket som en dagmamma som er formelt ansatt.

– Det er altså ikke nødvendigvis ulovlig å ha kameraer for slike formål, og det kommer an på motivet, men man skal informere om det. Hvis man tror man at man er alene, men en person derimot sitter og ser på alt du gjør, da er det både krenkende og veldig fort ulovlig. Har man mistanke om at en dagmamma eller andre gjør noe galt mot barnet ditt, da bør man heller skifte dagmamma eller ta konfrontasjonen der og da, fremfor å snikfilme. Man vil kunne oppdage ting folk gjør, som kanskje er småtterier, men som vil oppleves som krenkende at andre i det skjulte har fulgt med på.
Ble ilagt bøter
Datatilsynet kjenner ikke til konkrete tilfeller av ulovlig overvåkning av barnevakter her til lands, men Skåra forteller at ulovlig bruk av skjult kamera har ført til bøteleggelse ved flere anledninger.
En bank ble for noen år siden ilagt en bot på 240 000 kroner for ulovlig utlevering av overvåkningsfilm. Banklokalene var kontinuerlig overvåket av sikkerhetshensyn, men ble brukt til å dokumentere at en rengjøringsmedarbeider, etter bankens påstand, slurvet med gulvvasken natterstid.
Et bakeri fikk 40 000 kroner i overtredelsesgebyr da de overvåket de ansattes hvilerom med kamera skjult i en røykvarsler.
– Saker som dette viser at slik bruk av overvåkningskameraer ikke er akseptabelt, sier Skåra.
Kan straffes
Han forteller også om saker hvor pårørende har brukt skjult kamera til å avdekke mishandling eller andre straffbare forhold fra ansatte som er satt til å ta vare på pleietrengende eldre, for eksempel i omsorgsboliger.
– Jeg forstår at noen ser dette som siste utvei til å dokumentere noe, og at man kan føle seg tvunget til det, men det er like fullt både uakseptabelt og ulovlig. Det er ille hvis man tar feil og uskyldige blir ofre for dette. Det kan også slå begge veier i rettsvesenet. Retten kan godta det som bevis, hvis de ser at forholdet som ble avdekket var av særlig alvorlig karakter, eller de kan velge å se bort fra bevis som er skaffet til veie på denne måten. Den som har tatt slike virkemidler til bruk kan også risikere å måtte forholde seg til en anmeldelse og straff for den ulovlige overvåkingen, sier Skåra.
Råder fra Skåra er at man informerer barnevakt eller dagmamma om at babycallen, enten den bare tar opp lyd eller også har kamera, står på kontinuerlig, og at mor eller far kan følge med på det som skjer i rommet, enten det er fra hagen eller kontor-PCen. Ulovlig overvåkning med kamera er ille – og avlytting kanskje enda verre.
LES OGSÅ: Slik hjelper du din baby å sove