Er det mulig å selv bestemme hvilket kjønn barnet skal få?

- Teorien stemmer, men i praksis funker det ikke slik, forteller vår norske ekspert.

BESTEMME KJØNN: Den amerikanske forskeren har utgitt bok om hvordan man selv kan bestemme barnets kjønn. Vår norske ekspert er ikke overbevist. Foto: NTB Scanpix. 
BESTEMME KJØNN: Den amerikanske forskeren har utgitt bok om hvordan man selv kan bestemme barnets kjønn. Vår norske ekspert er ikke overbevist. Foto: NTB Scanpix.  Vis mer
Publisert

Ønsker du deg et spesielt kjønn? Det er ikke uvanlig å ha preferanser; du har kanskje en gutt fra før, og ønsker deg en jente neste gang? Eller omvendt?

Den amerikanske fertilitetsforskeren Landrum B. Shettles har skrevet boken "How to choose the sex of your baby". Boken har solgt millioner av eksemplarer, og forklarer hvordan du selv kan bestemme kjønn på den lille i magen.

LES OGSÅ: Er det tilfeldig hvilket kjønn man får?

Slik velger du kjønnet

I bestselgerboken, som kom ut for første gang i 1971, går han gjennom den såkalte Shettles-metoden, som etter sigende skal ha en suksess-rate på 75-90%.

Denne metoden hevder at sædcellene som inneholder et Y-kromosom (gutt) er lettere og raskere enn sædceller med X-kromosom (jenter). Jente-sædcellene lever i stedet lengre, og er mer syreresistente.

Derfor mener altså Shettles at du selv kan påvirke ditt kommende barns kjønn ved å skape de mest gunstige forhold for enten gutte-sædceller, eller jente-sædceller.

Skeptisk? Det har du all grunn til - se lengre ned hva den norske eksperten sier.

Slik får du, etter metoden, en gutt:

Dette sier boken:

For å få et guttebarn, vil samleie i stillingen "doggystyle" skape de beste forholdene for gutte-sædcellene, ettersom sæden her utløses nærme livmormunnen, noe som er det beste utgangspunktet for gutte-sædcellene som ikke tåler surheten i skjeden like godt som jentene.

Sørg også for at samleiet skjer så nærme eggløsningen som mulig, ettersom kvinnens utflod er langt mindre syrlig i dagene nærme eggløsningen.

LES OGSÅ: Kan natron-testen gi svar på om du venter en gutt eller jente?

Slik får du, etter metoden, en jente:

For å få jente, er samleie i misjonærstillingen 2-4 dager før eggløsningen det mest optimale valget, ettersom jente-sædcellene klarer seg best og lengst i den lave ph-verdien i skjeden, ifølge boken.

At jente-sædcellene er mer seiglivede betyr ifølge annen forskning gjort av blant annet dr. Tarun Jain, professor i sterilitet ved universitetet i Illinois, at når en manns sperm varmes opp, vil dette øke sjansene for å få n jente. Sæd liker nemlig ikke varme, og dermed vil jente-sædcellene ha en bedre sjanse. I følge denne teorien vil menn som går med stramt undertøy, i høyere grad få døtre ettersom stramme undertøy i høyere grad oppvarmer sæden.

Klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund har lang erfaring med utredning og behandling av ufrivillig barnløse. Han mener at det å selv kunne bestemme barnets kjønn, helt enkelt er noe tull.  Foto: Øystein R. Lundberg
Klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund har lang erfaring med utredning og behandling av ufrivillig barnløse. Han mener at det å selv kunne bestemme barnets kjønn, helt enkelt er noe tull. Foto: Øystein R. Lundberg Vis mer

- Bare tull!

Klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund, har lang erfaring med utredning og behandling av ufrivillig barnløse. Hans erfaring med å selv kunne bestemme barnets kjønn på denne måten, tilsier at det hele er oppspinn.

- Det er bare tull!

Han forteller at teorien på mange måter stemmer;

- Ja, teorien bak dette kan sies å stemme, men når det kommer til "the real deal", er det ingenting vi kan gjøre for å påvirke barnets kjønn. Sædcellene er alle ulike, akkurat som oss. Noen liker varme, andre liker surt miljø. Noen er raske, andre tregere. At det for eksempel er flere raske gutte-sædceller enn jenter, betyr ikke at det er spikret i stein. Selv om guttene var raskere enn jentene i gymmen på skolen, betyr ikke at ikke flere av jentene også kunne være raske. Det er akkurat slik det er med sperm også, forklarer han.

Han legger også til at det kan være uheldig å gå med trange klær i et forsøk på å bestemme kjønn, eller å få barn overhodet;

- Det er ikke slik at man får dårligere sædkvalitet av å gå i trange klær, men man ser en større prosentandel av menn med dårlig sædkvalitet hos menn som går i trange klær, enn menn som går i løse, sier han.

Det kan med andre ord være en idé å heller nyte prøvetiden så godt det lar seg gjøre - uten å tenke for mye på gutt eller jente, optimale stillinger, ph-verdi og stramt undertøy?


Deler av artikkelen ble opprinnelig publisert hos Mama.dk; "Sådan bestemmer du kønnet på din baby". Både Mama.dk og Mammanett er eid av Aller Media.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK Mamma, men er hentet opp igjen til nytte for nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer