Er det småbarnsforeldrene som har mest sex? - Ja, ifølge ny studie!

- Overraskende, mener norsk ekspert.

SMÅBARNSFORELDRES SEXLIV: Kanskje det ikke står så «ille» til som man tidligere har antatt? Foto: NTB Scanpix
SMÅBARNSFORELDRES SEXLIV: Kanskje det ikke står så «ille» til som man tidligere har antatt? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi har i alle år hørt hvor misfornøyde småbarnsforeldre er med sexlivet sitt og hvor sjelden de har sex i forhold til gjennomsnittsparene, men ifølge en ny amerikansk undersøkelse kan det være på tide å revurdere denne oppfatningen.

En studie foretatt av Universitetet i San Diego, gjengitt av qz.com, viser nemlig at det er foreldre med barn yngre enn seks år som oftest har sex.

Og jo eldre barn de hadde – desto færre ganger oppga foreldrene at de hadde sex.

Studien er basert på data fra et landsrepresentativt utvalg på mer enn 26 000 personer. Ifølge resultatene hadde foreldre med barn yngre enn seks år i snitt sex 81 ganger per år. Tilsvarende tall for foreldre med barn i alderen 6-12 år var 69, mens det for foreldre med barn i alderen 12-17 år var 62.

Generelt viste undersøkelsen at sexfrekvensen blant amerikanerne har gått ned de siste ti årene og at par uten barn bare hadde sex 47 ganger per år.

Kan dette virkelig være tilfelle, og stemmer disse tallene med norske forhold?

Overrasket over resultatet

Forsker Tone Ahlborg ved universitetet i Göteborg har jobbet med en av få slike studier som er gjort her i Skandinavia. Siden 2002 har hun fulgt 820 foreldre i Göteborg for å finne ut hvordan det å få barn har påvirket forholdet deres.

Parene deltok første gang i studien når barna var seks måneder gamle, deretter med oppfølgende samtaler når barna var blitt fire år og igjen når de var blitt åtte år.

Ahlborg synes resultatet av den amerikanske studien er litt overraskende.

– 81 ganger per år innebærer jo 1-2 ganger i uken, det er det trettiåringer uten barn bruker å ha. Min studie viste at foreldrene hadde sex 1-2 ganger i måneden både når det første barnet var seks måneder, fire år og åtte år, sier hun.

– Kan det være slik at selv om småbarnsforeldre har mindre sex etter at de har fått barn, så har de likevel mer sex enn den øvrige befolkningen?

– Ja, de er jo yngre, som regel i trettiårsalderen. Den svenske sexvanestudien fra 2013 viste en 25 prosent reduksjon i sexfrekvensen sammenlignet med undersøkelsen fra 1996, dersom man slår sammen alle aldersgrupper. Og dette stemmer med den amerikanske studien.

– Størst nedgang i den svenske studien var det i aldersspennet 35-49 år. Bare kvinner under 24 år og i alderen 66-74 avviker fra den synkende trenden, sier hun.

LES OGSÅ: Er slitne småbarnsforeldre den nye «greia»?

Tror ikke dette stemmer for Norge

Familieterapeut og sexolog Thomas J. Winther hos Villafrisk.no mener tallene fra den amerikanske undersøkelsen ikke helt stemmer overens med de erfaringene man har fra Norge.

– Det er ingen tvil om at alder spiller en rolle i forhold til hvor stor sexlyst man har, men at det er såpass høye tall overrasker meg, sier han.

– Menn i tjueåra har mye testosteron og det er ofte det som «drar av fyrstikken», men samtidig kommer det en del ting i veien for sex når man har små barn. Sex er et overskuddsfenomen og småbarnsforeldre har ofte redusert søvn i en periode.

– Forskning har også vist at det at barnet våkner mange ganger om natten, spesielt når det nærmer seg ett år, er naturens måte å hindre foreldre fra å få flere barn med en gang. Tidligere var det nemlig slik at barnet hadde større sjanse for å overleve dersom det ikke hadde konkurrerende søsken. Når barnet våkner flere ganger om natten får ikke foreldrene samme overskudd som tidligere og dermed reduseres mulighet for samleie, sier han.

I Norge er gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende mødre et par år høyere i Norge enn i USA (henholdsvis cirka 28,7 og 26,3 år). Winther tror imidlertid det ikke har noe særlig å si for resultatene i undersøkelsen, da testosteronnivået fortsatt er høyt hos menn som er i slutten av tjueåra/begynnelsen av trettiåra.

– Men jo yngre man er, jo mer lyst har man på sex. Slik er vi fra naturens side. Eldre kan ha etablert seg på en annen måte og legger kanskje mer kvalitet enn kvantitet i sexlivet sitt, sier han.

Påvirkes av stress og trøtthet

Tone Ahlborgs forskning viser at det er flere faktorer som styrer hvor ofte foreldrepar har sex. Blant annet trøtthet, stress, hvordan foreldreskapet oppleves og hvordan paret støtter hverandre i hverdagen. Andre faktorer er hvor stor vekt paret legger på sensualitet og intimitet, og hvordan de prioriteter det seksuelle samlivet.

Hun mener småbarnsforeldre bør ha sex ofte nok til at de kjenner at de er kjærlighetspartnere og ikke bare foreldre.

– Det viktigste er at sensualiteten løftes frem når paret føler seg for trøtte for å ha sex. Altså at man bekrefter hverandre gjennom å kose med hverandre hver dag. Sensualitet føder jo seksualitet!

– Dersom paret velger bort sex for en periode, må de kompensere sitt samliv med sensualitet for at forholdet skal holde i lengden. Hormonet Oxytocin som skaper samhørighet, frigis både ved sensuell og seksuell samvær. Men om paret lever som søsken lenge, er risikoen stor for separasjon, sier hun.

Bør ha sex så ofte som mulig

Thomas J. Winther mener også at det er viktig at nybakte foreldre gjør grep for å vedlikeholde seksualiteten. Hvis man ikke gjør det sier han det kan være vanskelig å finne tilbake til hverandre senere.

– Når vi har sex produserer vi «kjærlighetshormonet» oxytocin, som gjør at vi føler oss ekstra tilknyttet kjæresten. Den eneste gangen man produserer mer oxytocin enn man gjør under sex, er når man ammer. Dette fører til at mor får en svært sterk tilknytning til barnet sitt og får dekket sitt behov for nærhet og kjærlighet. Far kan da lett havne på sidelinja fordi han ikke får dekket sine nærhetsbehov. Dersom dette får lov til å bli et permanent mønster, har man et problem som par, sier han.

– Når det kommer til sexlivet i et parforhold, er det «use it or loose it» prinsippet som gjelder. Legger man sexlivet bort i ett år, så kommer man ikke til å savne det på samme måte senere. Selv om det kanskje er vanskelig med samleie rett etter en fødsel, er det mye man kan gjøre for å vedlikeholde sexlivet og holde ting ferskt.

– Men hvor ofte «bør» småbarnsforeldre ha sex synes du?

– Så ofte som mulig! Det å ha en partner som man er glad i og tenner på, gjør at sannsynligheten for at man lykkes med parforholdet mye større. Det er trolig den beste investeringen man kan gjøre for barna sine.

LES OGSÅ: Sexlivet etter fødselen - slik takler dere forandringen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer