Er det tabu å ønske seg en gutt eller jente?

Bjørg Elen fikk fire gutter, og valgte å være åpen om savnet etter en jente

TIL SIST KOM JENTA: - Helt magisk forteller Bjørg Elen. Foto: privat
TIL SIST KOM JENTA: - Helt magisk forteller Bjørg Elen. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bjørg Elen Viste har alltid sett for seg at hun kom til å få fire barn, to jenter og to gutter. Slik gikk det aldri. Tre gutter ble først født. Så kom det en gutt til.

- Da det ble avslørt at barn nummer fire også var en gutt, ble jeg litt skuffet, men ikke over at han var en gutt. Jeg var bare skuffa over at vi ikke fikk til å lage en jente. Men det må også sies at det tok maks to minutter før skuffelsen var snudd til glede over lillegutt, forteller Bjørg Elen som presiserer at hun er like glad i alle barna sine uavhengig kjønn.

Ga ikke opp

Planen var fire barn, men ønsket om en datter var så sterkt at Bjørg Elen og mannen valgte å gi det et forsøk til. 

- Etter den fjerde gutten ønskte jeg meg veldig ei jente, og jeg tror jeg hadde blitt skuffet og litt lei meg hvis det blei en gutt til, selv om jeg absolutt også hadde blitt glad for en gutt, forteller hun. 

- Jeg ønskte meg jente for det er lettere å relatere seg til en datter. Jeg har venner med jenter som de kler opp i rosa kjoler, blonder og jentestasj. Savnet etter en datter blir enda større når jeg ser dem.

Ikke alle var like forståelsesfulle 

Bjørg Elen forteller hun for det meste møtte stor forståelse for at denne gang ønsket seg en jente og var åpen om dette.

- Reaksjonene jeg fikk når jeg sa jeg ønsket meg jente var for det meste positive, mange sa at de forsto veldig godt at jeg ønskte meg jente denne gang og håpte på jente i sammen med oss.

Men hun fikk også noen andre reaksjoner.

- Det blir nok en gutt til, men samme hva det blir, bare barnet er friskt og velskapt, var det noen som sa til henne.

- Helt greit det, men etter fire barn av samme kjønn er det faktisk lov å ønske og håpe på en jente, og det sa jeg klart ifra om. Da ble de stille, ler Bjørg Elen. 

LES OGSÅ: Natrontesten: Forteller deg barnets kjønn?

Det var helt magisk

Så kom dagen da hun skulle på ultralyd, og få vite kjønnet på det femte barnet.

Det var helt magisk! Jeg spurte jordmoren sikkert hundre ganger om det var sant. Mannen min var 110% sikker på at det var en gutt til, og forstod ingenting. 

Men jordmoren stod på sitt – jo, det er en jente!

- Jeg ble helt i hundre, gråt og lo masse, Tenk at magefølelsen min var rett denne gang! Jeg gikk i lykkerus resten av dagen å shoppet inn masse kjoler og rosa klær. Det var en utrolig god og spennende følelse... tenk at de fire guttene våre skulle få ei lillesøster. Ikke misforstå, jeg hadde blitt like glad for en gutt til, men ønsket mitt ble oppfylt og det var helt utrolig.

FIRE GUTTER OG EN PRINSESSE: Ingen tvil om hvem som er sjefen!  Foto: Haugen Foto
FIRE GUTTER OG EN PRINSESSE: Ingen tvil om hvem som er sjefen! Foto: Haugen Foto Vis mer

- Ønsk i vei!

Bjørg Elen har ingen forståelse for at det er feil å ønske seg et bestemt kjønn.

- Hvorfor skal ikke det være lov å ønske og håpe? Alle vet jo at det uansett er 50-50% sjanse for gutt eller jente, og man blir jo like glad i barnet uansett. 

Vi blir ikke noen dårligere foreldre eller person selv om vi ønsker oss gutt eller jente. Vi vet jo at vi får det vi får og vil ikke mislike ungen vår på grunn av kjønn.

- Jeg sier bare: Ønsk i vei! Du blir like glad i og fornøyd med barnet ditt uansett om det blir gutt eller jente, det er det beste som kan skje deg i livet ditt! 

Løp ut i tårer da hun vikk vite barnets kjønn

Isabelle Löwengrip (23), også kjent som «Blondinbella» lanserer i disse dager boken «Babyboost». Den svenske kjendisbloggeren kommer her med noen oppsiktsvekkende uttalelser, blant annet forteller hun om da hun var gravid med sitt første barn, og at hun tok nyheten om barnets kjønn svært tungt. 

Når jeg fikk vite at jeg ventet en gutt, og ikke en jente, sprang jeg ut og gråt. Jordmoren som utførte ultralydundersøkelsen fulgte etter og spurte hvordan det gikk med meg.

- Nå i ettertid tenker jeg at det var helt bak mål, men der og da var det tøft for meg, for jeg ante ikke hvordan jeg skulle oppfostre en gutt, forteller hun til avisa Expressen.

Löwengrip er nå gravid med barn nummer to, og føler ikke samme bekymring rundt barnets kjønn lengre, men mener det er viktige tema å ta opp.

- Å ønske seg ett spesielt kjønn er så utrolig tabubelagt. Jeg kan skjønne at det høres helt sykt ut, men når man er gravid og hormonell, så det er veldig lett å visualisere sitt eget barn, og ofte kjønnet. Blir det ikke som en hadde tenkt seg, så blir det en slags sorg.

FORUM: Magefølelsen om barnets kjønn, stemmer den?

Psykolog: - Tabu å ha sterke ønsker om kjønn

Psykolog Eva Tryti tror at mange snakker om hvilket kjønn de ønsker seg, men at det allikevel er tabubelagt å ha veldig sterke ønsker om ett spesielt kjønn.

– Da høres det ut som om du ikke liker det kjønnet du ikke ønsker deg. Unntaket er om man har tre eller fire barn av samme kjønn, da kan folk på en måte forstå det. Samtidig er det slik at de fleste i dag bare får to barn, og da er det stor sjanse for å få to av samme kjønn, sier hun. 

Hun tror også at det kan være forskjellige årsaker til at man ønsker seg ett spesielt kjønn. – Noen kvinner føler seg kanskje mer komfortabel med å oppdra jenter, mens enkelte menn har det på samme måte med gutter. I en familie bestående av tre guttete gutter og mange maskuline verdier, kan nok mor føle seg litt alene. Men jo mer allsidig man oppdrar barna sine, jo mindre viktig er dette, sier hun. 

LES OGSÅ: Guttenavn og jentenavn

Det kan være mange fordeler med to barn av samme kjønn

Mange ønsker seg ett barn av hvert kjønn, slik at det blir en til far og en til mor. Tryti mener derimot at det i mange tilfeller kan være en fordel å ha to barn av samme kjønn.

– Om det for eksempel er to jenter i en familie, hender det ofte at en eller begge jentene får lov til å gjøre mer gutteting med faren sin enn de hadde fått om familien også hadde en gutt. Dette gir flere muligheter for jentene, sier hun. 

– De som er oppdratt på en likestillingsorientert måte og har fått lov til å være interessert i både gutte- og jenteting, har bedre forutsetninger for å få gode parforhold og et større repertoar å spille på når de skal velge yrke, legger hun til. 

Kan ikke bestille den perfekte familiesammensetningen

Tryti utelukker ikke at enkelte ønsker seg et spesielt kjønn, for at det skal passe inn i deres bilde av «den perfekte familien». 

– Dette er jo ett av få områder av livet som man ikke kan kontrollere. Det kan være vanskelig for noen, men man må åpne seg og tilpasse seg det som skjer.

 

Heldigvis er det slik at de fleste som drømmer om å kjøpe små søte kjoler, opplever at disse drømmene ikke er så viktige når gutten først er der. De aller fleste er veldig glad for det kjønnet de fikk når barnet først har kommet, sier psykologen.

DU ØNSKET VEL EN GUTT NÅ? Nina Rønsen blir provosert over spørsmålene hun har fått. Foto: privat
DU ØNSKET VEL EN GUTT NÅ? Nina Rønsen blir provosert over spørsmålene hun har fått. Foto: privat Vis mer

- Dere ønsker vel en odelsgutt?

Historisk sett har barnets kjønn vært spesielt viktig når man eide en gård, og odelsguttens ankomst ble feiret, mens det ble mer forbigått i stillhet hvis førstefødte var en jente. I dag er heldigvis odelsjenter likestilt med odelsgutter, men i noen sammenhenger kan man lure på om den gamle oppfatningen om at gutter er bedre egnet for gårdsdrift på sett og vis henger igjen.

Nina Rønsen har ei jente på 20 måneder og er høygravid. Mannen hennes er fra gård og hun forteller hun har fått mange kommentarer om barnas kjønn da hun var gravid. 

Da jeg var gravid med vesla, var det mange som sa: «Dere ønsker dere vel en odelsgutt, dere.» Dette var utrolig sårende, da vi hadde brukt to og et halvt år på å bli gravide. Vi ønsket ikke en gutt eller jente, men et barn, forteller Rønsen.

Om få dager venter hun en gutt.
- Mange gratulerer meg fordi jeg er så heldig som venter en gutt, siden jeg har ei jente fra før. Hvorfor det? Hadde jeg vært uheldig om jeg hadde fått to jenter? Dette forstår jeg helt enkelt bare ikke! Jeg kjenner at dette provoserer meg. Tenk på alle barnløse der ute som ville gjort hva som helst for å oppleve å bli mamma og pappa, understreker Nina.

 

Viktigst at barnet er friskt?

Har du hørt den forslitte floskelen "Det er jo det samme om det blir gutt eller jente - så lenge barnet er friskt"? Mange kommende foreldre blir provosert av uttalelsen. 

- For meg er alle barn velkommen og synes en sånn kommentar er både sårende og vond! Jeg har et barn som er født med et sjeldent syndrom - to friske - og venter nå nr 4. Hvis jeg får denne kommentaren slenger jeg tilbake: "Hva hvis den ikke er frisk - er den ikke velkommen da?" fortalte en forumbruker på Mammanett.
- Da svigermor sa dette til meg, svarte jeg: Nei, det er det samme om det er gutt eller jente, bare det lever, skriver en annen.

Nina Rønsen mener hverken spørsmål om barnets kjønn eller helse bør være viktig:

- Fokuser heller på hvor heldig man er som får lov til å bære fram et barn, det er livets største mirakel!

ss

LES BLOGGINNLEGG: - Jeg tar en jente, takk!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer