Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Er det trygt å farge håret?

Spørsmålet som gir gravide grå hår.

Håret er en kvinnes pryd, og slik er det uansett hvilken alder og livssituasjon vi er i. Å føle seg fin på håret er viktig, og for mange involverer dette både striping, farging og bleking. 

I dag er de færreste kvinner trofaste mot sin medfødte farge, og tar derfor turen innom frisørsalongen jevnlig for å få fjernet etterveksten eller kanskje skjule de grå hårene. 

Men hva gjør du dersom du er gravid og har en ettervekst som sårt trenger en runde hos frisøren?

Kan fint farge håret  

Ifølge jordmor hos altformamma.no, Siri Von Krogh, utgjør ikke det å farge håret eller etterveksten noen risiko for hverken mor eller barn. 

– Det er ikke noe problem å farge håret dersom du er gravid. Jeg mener det er viktig å føle seg vel i denne perioden, og hvis det å fjerne etterveksten er noe som hjelper på selvfølelsen er det bare å gjøre det. Du kan til og med farge øyenbrynene og øyenvippene om du ønsker det, sier hun. 

LES OGSÅ: Kan det skade fosteret - stor oversikt 

Danske helsemyndigheter fraråder hårfarging for gravide

De danske helsemyndigheter går lengre enn de norske, og regelrett fraråder gravide å farge hår.

Miljøstyrelsen anbefaler å bruke så lite kosmetikk, kremer og parfyme som mulig og unngå å farge hår (pga. kemikalier i hårfargningen).  

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk 

 

Et avsug i salongen

Et spørsmål mange gravide lurer på er om ikke kjemikaliene i hårfargen er farlige? Det er de ikke, faktisk så er alle kjemikaler i Norge er EU -godkjent og godkjent av Mattilsynet, og det skal derfor være trygt å farge håret som gravid.

– Før var det litt skumlere for da brukte frisørene mye sterkere fargestoffer enn det de gjør i dag. 

– Fargestoffene som brukes i dag er ikke farlige, men min frisør passer allikevel på at de som jobber i salongen har et avsug når de setter farge i håret på kundene sine. Frisørene bli nemlig i større grad utsatt for farge enn det andre som ikke jobber der daglig blir, forteller Von krogh. 

Det skal være et avsug i alle salonger i Norge som farger eller bleker hår. Dersom du er usikker på om salongen du går til har det er det ikke farlig å spørre. 

LES OGSÅ: Kan gravide sole seg i solarium?

Håret reagerer på ulike måter

Få ting er vel kjipere enn å betale i dyre dommer for ny farge, for så å oppdage at resultatet ikke er i nærheten av det du ønsket. Og dessverre er faren stor for at dette kan skje dersom du er gravid og skal farge håret. Det er nemlig ikke bare magen din som er i endring i denne perioden. 

– Håret reagerer annerledes på ting når man er gravid, derfor anbefaler jeg gravide å ikke gjøre noen drastiske endringer dersom de har planer om å ta turen til frisøren. Det kan være en sjanse for at du ender opp med en litt merkelig farge, sier hun. 

Følg magefølelsen 

Selv om det å farge håret som gravid ikke er farlig, bør du vurdere hvor viktig det er for deg ut ifra hvilken tilstand du er. 

Det er fortsatt snakk om kjemikalier, så det er kanskje ikke nødvendig å gjøre dette altfor ofte dersom du er litt engstelig av deg.  

LES OGSÅ: Kan gravide sole seg i solarium? 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: