Er det uforsvarlig å la barna bade i netto'en?

Eline (26) er redd for at barna blir fotografert av pedofile på stranden. - Foreldre har ingen grunn til frykt, sier Kripos.

I NETTOEN PÅ BADESTRANDEN: Mange foreldre velger å la små barn få leke seg naken på badestranden, men er det egentlig forsvarlig? Foto: NTB Scanpix
I NETTOEN PÅ BADESTRANDEN: Mange foreldre velger å la små barn få leke seg naken på badestranden, men er det egentlig forsvarlig? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sol, sommer og varme. Når temperaturen kryper oppover, er det deilig å få gå rundt uten så mye tøy på seg. Mange foreldre velger sågar å la de aller yngste barna få leke seg i nettoen på badestranden. 

Men mens dette er helt naturlig for noen foreldre, er det for andre fullstendig utenkelig.

– Det er såpass mange syke mennesker rundt oss i denne verden, så for meg er det unaturlig å la barna leke kliss naken så tett på mange mennesker, sier Ida Eline Jørgensrud (26). 

LAR IKKE BARNA FÅ BADE NAKEN: – På stranda i dag kan man ligge ganske tett og blitt fotografert ganske nært, uten å ane noe som helst, sier  Ida Eline Jørgensrud.  Foto: Privat
LAR IKKE BARNA FÅ BADE NAKEN: – På stranda i dag kan man ligge ganske tett og blitt fotografert ganske nært, uten å ane noe som helst, sier Ida Eline Jørgensrud. Foto: Privat Vis mer

Redd for snikfotografering

Ida Eline er mamma til et barn på to år og venter i disse dager sitt andre barn. En av årsakene til at hun ikke ønsker å la barna få gå naken på offentlige strender, er at hun ikke har kontroll på hva folk rundt henne holder på med.  

– Mange sitter godt plantet i strandstolen med solbriller på nesa og telefon eller iPad i hendene.

Man vet ikke om de sjekker værvarslet, nyheter eller mail - eller om de rett og slett sitter og fotograferer eller filmer barna mine. Det har jeg ingen kontroll på, sier hun. 

Ida Eline frykter at nakenfoto av barna hennes kan bli lagt ut på nettet eller delt av pedofile.

– Jeg mener ikke at barna mine må ha på seg en UV-drakt som går fra knærne og opp til halsen, men en badedrakt eller badetruse er aldri feil. Da vet man i alle fall med sikkerhet at det ikke er nakenbilder hos noen, sier hun. 

LES OGSÅ: Disse bildene har du ikke lov til å dele

BADEBUKSEN PÅ: – Jeg mener ikke at barna mine må ha på seg en UV-drakt som går fra knærne og opp til halsen, men en badedrakt eller badetruse er aldri feil, sier Ida Eline. Foto: NTB Scanpix
BADEBUKSEN PÅ: – Jeg mener ikke at barna mine må ha på seg en UV-drakt som går fra knærne og opp til halsen, men en badedrakt eller badetruse er aldri feil, sier Ida Eline. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Verre nå enn før

Mange foreldre har nok opplevd at de selv fikk gå nakne på badestrender da de var små, men Eline mener at det er mye verre å la barn få gjøre dette i dag. 

– Jeg badet naken som barn selv, den ganger var ikke internett et tema i det hele tatt og man måtte ikke dokumentere alt til enhver tid, med selfier og skrytebilder i bøtter og spann. 

– Bilder den gangen ble tatt med digre kameraer med fæle blitz-lyder. Skulle man ha en anelse om at barna ble fotografert av fremmede, hadde man ingen grunn til å tvile. Jeg er ganske sikker på at man kunne både se og høre det med mindre man sto flere meter unna gjemt i en skogkant. 

– På stranden i dag kan man ligge ganske tett og blitt fotografert ganske nært, uten å ane noe som helst. Bare fordi det er så grusomt vanlig å være pålogga hele tiden, samme hva man driver med, sier hun. 

Kripos: - Ikke grunn til frykt

Presseansvarlig hos Kripos, Ida Dahl Nilssen, sier de ikke har erfaring som tilsier at foreldre skal føle frykt for å la sine barn bade nakne på stranden. 

– At seksualiserte bilder av barn og da særlig overgrepsmateriale spres på nett, er et stort og tungt problem, men det betyr jo ikke at det bør kobles til en frykt for å la barna sine bade nakne.

Det er dessverre mange med en seksuell interesse for barn, men de finner nok de bildene de trenger, uten i særlig grad å måtte oppsøke offentlige strender. 

– Men oppdager man personer som oppfører seg mistenkelig bør man si ifra og eventuelt ta kontakt med sitt lokale politidistrikt, sier hun. 

BRA Å VÆRE NAKEN: Lindskog mener mer åpenhet vil gjøre det lettere for barna å sette grenser for sin egen kropp. Foto: Privat
BRA Å VÆRE NAKEN: Lindskog mener mer åpenhet vil gjøre det lettere for barna å sette grenser for sin egen kropp. Foto: Privat Vis mer

Sunt å bade naken

Anders Lindskog er spesialist i psykologi og sexologi hos Villa Frisk.

Han mener det tvert imot er bra at foreldre lar små barn gå nakne på offentlige badestrender.

– Det henger sammen med at vi ønsker at barna skal bli trygge i forhold til sin egen kropp og seksualitet. Det vi absolutt vil unngå er at nakenhet og seksualitet blir skam- og skyldbelagt, sier han. 

Lindskog mener mer åpenhet vil gjøre det lettere for barna å sette grenser for sin egen kropp.

– Dersom man har barn som synes nakenhet og seksualitet er skamfullt, blir det noe de utforsker i skjul. Hvis barn får vise seg nakne får de vite at kroppene deres er ok, da gjemmer de seg ikke for å være nakne sammen med andre barn.

– Et barn som er trygg på sin egen kropp og som blir utsatt for et overgrep, har lettere for å fortelle det til mamma og pappa – enn det er for et barn som har lært at det ikke er lov å være naken. 

BLOGG: - Vær naken foran barna dine

- Foreldre bør bade nakne med barna

Jo mer foreldre kan vise at nakenhet er en bra ting, jo bedre mener Lindskog det er for barnas utvikling.

– Bad gjerne naken med barnet i en sjø om sommeren, eller besøke en nudiststrand for å vise at nakenhet er en helt grei ting.

– Da trygger du barnets utvikling og du sosialiserer det gjennom å velge ut omstendigheter hvor barnet kan lære seg når det er ok og ikke ok å være naken. For små barn er det naturlig å være naken på stranden, sier han.

Han mener det er liten vits for foreldre å være redd for at barnet skal snikfotograferes på stranden og setter i tvil hvor stor «omsetningsverdi» slike foto egentlig har hos pedofile.

– I dag kan man photoshoppe alt mulig. Det spiller derfor ingen rolle om barnet er naken eller om det har badeklær på seg, bildene kan misbrukes uansett, sier han. 

- La barnet få være naken seks måneder lengre

I hvilken alder man bør la barna slutte å leke nakne på stranden mener han er kulturelt betinget og at det sågar kan være forskjeller fra hvor man bor i Norge.

– Enkelte steder er det vanskelig og andre steder lettere. Men lar du barnet ditt få gå naken seks måneder lengre enn de andre barna, så drar du utviklingen mot en sunnere verden, sier han. 

LES OGSÅ: Sommerplagene barnefamiliene hater

Synes du små barn bør få bade nakne på offentlige badestrender? (Avsluttet)
Ja87% (2453)
Nei13% (354)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer