Søvn hos barn:

Er disse hjelpemidlene redningen for alle søvndepriverte småbarnsforeldre?

Det finnes i dag mange produkter som skal hjelpe barna med å finne søvnen, men er det verdt pengene?

SØVN HOS BARN: Noen barn trenger litt hjelp for å roe seg om kvelden, kan disse hjelpemidlene være løsningen? Foto: FamVeld/NTB Scanpix
SØVN HOS BARN: Noen barn trenger litt hjelp for å roe seg om kvelden, kan disse hjelpemidlene være løsningen? Foto: FamVeld/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Søvnboken har gitt oss et nytt liv, sier Silje Smådal (42). Småbarnsmoren kan ikke få gitt nok ros til boken «Elefanten som gjerne ville sove», som er søvnbok nummer to fra den svenske forfatteren Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Bøkene fra Ehrlin blir omtalt som et sovebok-fenomen og skal etter sigende ha reddet kvelden for tusenvis av desperate og søvndepriverte småbarnsforeldre. Noe Silje gladelig skriver under på; etter at hun begynte å lese boken for datteren Ingrid (2,5) sier hun at familien har fått en helt ny hverdag.

– Søvnproblemene startet da Ingrid var cirka ett år gammel og hun begynte å klatre ut av sprinkelsengen sin etter at vi hadde lagt henne. Det førte til at vi måtte sitte vakt hos henne til hun sovnet, noe som etter hvert tok lengre og lengre tid, forteller hun.

LES OGSÅ: Søvnskolen - søvn hos barn i forskjellige aldre

Brukte opp til to timer på å sovne

Med en mann som jobber offshore, er Silje mye alene med datteren om kveldene og situasjonen rundt innsovingen ble mer og mer uholdbar.

– Innsovningen kunne ta opp mot to timer hver kveld. Selv om hun var kjempetrøtt, fant hun ikke roen i kroppen. Jeg pleide å lese noen bøker for henne før jeg la meg ved siden av henne til hun sovnet. Noe som var ganske slitsomt, da jeg hele tiden kjempet for å ikke sovne selv. Dette gikk også ut over det sosiale livet mitt fordi det var umulig å ha besøk om kveldene når dette tok så lang tid, sier hun.

HYLLER SOVEBOKEN: Den har gitt oss et nytt liv, sier småbarnsmamma Silje Smådal. Foto: Cappelen Damm
HYLLER SOVEBOKEN: Den har gitt oss et nytt liv, sier småbarnsmamma Silje Smådal. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Silje hadde lest om soveboken og selv om hun kanskje ikke hadde de største forhåpninger om at det ville fungere, var hun så desperat etter å få en endring at hun valgte å gi den en sjanse.

– De første dagene fungerte det kjempedårlig og jeg var nær ved å kaste boken veggimellom. Ingrid var mer opptatt av alle detaljene i boken enn av å sove og jeg synes den bare var utrolig tunglest og teit skrevet. Men så leste jeg litt mer om boken og fant ut at man måtte holde på en stund før den fungerte. Det var også viktig at man fulgte instruksjonen om hvordan man skulle lese den, enkelte partier skal for eksempel leses med rolig og lav stemme.

– Og så plutselig; på den syvende kvelden sovnet hun allerede på side tre, smiler Silje.

Familien har nå brukt boken i en måneds tid og Silje forteller at leggerutinene har blitt totalt forandret.

– Når vi skal legge henne sier hun «nå skal elefanten sove» og så går vi opp og steller henne. Det virker som om at hun har akseptert at boken får henne til å sove og at hun har godtatt det.

– Det at hun har brukt lang tid på å sovne har vært slitsomt for oss foreldre, men det har nok vært enda mer slitsomt for henne. Hun har mye uro i kroppen og er en over snittet aktiv jente, så det er godt for henne å få den hjelpen hun trenger til å sovne.

– Mitt råd til andre foreldre er å gi boken en sjanse og ikke gi opp! For oss har den i alle fall vært helt magisk, sier Silje.

LES OGSÅ: Når barna er seks måneder gamle, bør de ifølge forskning sove på eget rom.

BRUKTE LANG TID PÅ Å SOVNE: Før de begynte med soveboken, pleide Silje å ligge i timevis sammen med datteren for å få henne til å roe seg. Foto: Privat
BRUKTE LANG TID PÅ Å SOVNE: Før de begynte med soveboken, pleide Silje å ligge i timevis sammen med datteren for å få henne til å roe seg. Foto: Privat Vis mer

Vugger barna automatisk i søvn

Søvnbøker er bare ett av mange produkter som markedsføres mot småbarnsforeldre og som lover å hjelpe barna med å finne søvnen.

Mens det siden tidenes morgen har vært vanlig å vugge barna i søvn, finnes det i dag moderne versjoner som har automatisert vuggingen slik at foreldre slipper å pådra seg belastningsskader.

Den mobiltelefonstyrte «smartsengen» Snoo kan ikke bare vugge sengen for foreldrene, den spiller ifølge Dinside.no også hvit støy som kan være søvnfremkallende. Sengen har også innebygde mikrofoner som fanger opp intensiteten på barnets gråt og varierer hurtigheten i vuggingen i henhold til gråten.

Et annet hjelpemiddel i denne kategorien er Lolaloo som er en slags batteridrevet motor som med borrelås kan festes på håndtaket på barnevognen eller trillevognen. Lolaloo skal etter sigende vugge vognen med naturtro og jevne bevegelser, og kan justeres i forskjellige hastigheter.

KK.no har tidligere også skrevet om babysengen som etterligner nattlige bilturer.

DUFTSPRAY FOR Å ROE BARNET: For godt til å være sant? Foto: Produsenten
DUFTSPRAY FOR Å ROE BARNET: For godt til å være sant? Foto: Produsenten Vis mer

Duftspray som skal berolige barnet

Kan enkelte dufter ha en beroligende og søvndyssende effekt på babyen?

Det mener produsenten av produktet «Baby Sleep Pillow Spray». Dette er en putespray som man skal spraye på babyens pute like før leggetid.

Sprayen er ifølge produsenten 100 % naturlig og er laget av lavendel, vertivergress og kamille, som visstnok skal virke beroligende og fremme en rolig og avslappende søvn.

KK.no har tidligere skrevet om dukken «Lulla» som gir fra seg en lyd som er et opptak av en hvilende mors hjerteslag og puls, noe som skal virke beroligende på babyen. Før dukken gis til babyen er det anbefalt at moren går med dukken inntil huden, slik at den kan absorbere morens kroppslukt.

Lignende produkter finnes i form av bamser og spilledåser. Zoe er for eksempel en spilledåse med trådløs høyttaler og nattlampe som har forhåndslagrede lyder med hjerteslag, naturlyder, lounge musikk og vuggeviser.

AVANSERT SPILLEDÅSE: Spilledåsen Zoe kan festes på vognen og på sengen, og har en rekke tekniske finesser. Foto: Produsenten
AVANSERT SPILLEDÅSE: Spilledåsen Zoe kan festes på vognen og på sengen, og har en rekke tekniske finesser. Foto: Produsenten Vis mer

Greit å hjelpe barnet i starten

Professor og søvnforsker ved forskningsinstituttet Uni Research Helse, Mari Hysing, sier det i utgangspunktet ikke er noe galt i å benytte seg av hjelpemidler som vugger eller rugger barnet i søvn.

– Når barna er helt små, må som regel foreldrene hjelpe dem med å finne søvnen. Det å rugge barnet for at det skal beholde roen er noe de fleste foreldre gjør helt naturlig og kan være positivt for barna i begynnelsen. Men etter hvert ønsker vi at barnet skal finne søvnen selv uten denne typen hjelp, sier hun.

Det er ifølge Hysing vanskelig å sette en bestemt alder for når barnet skal klare å finne søvnen på egenhånd, men sier mange barn vil trenge hjelp de tre første månedene.

– Det er en gradvis prosess med å la barnet klare det uten hjelp og noen barn vil streve mer enn andre. Ved seks måneders alder er det fortsatt veldig mange barn som våkner om natten, men undersøkelser som blant andre Mor og Barn undersøkelsen, viser at det blir stadig færre etter dette. Det kommer an på faktorer som barnets temperament og om mor fortsatt ammer. Sykdom har også en tendens til å få barnet ut av den gode soverytmen og da vil det erfaringsmessig måtte jobbes for å komme inn i den igjen, sier hun.

LES OGSÅ: Lydene som får din baby til å sovne

Fare for at man må avvenne barnet senere

Dersom barnet blir avhengig av hjelpemidler for å falle i søvn, er det ifølge Hysing også en fare for at man etter hvert må gjennom en avvenning.

– Det å lese en slik søvnbok kan være en positiv del av leggerutinen, da barn trenger tid på å falle til ro. Men hvis man har kjøpt inn et helt arsenal av ulike hjelpemidler kan det føre til utfordringer lengre frem. Det kan bli litt voldsomt om barnet blir avhengig av spesielle dufter eller å høre hjerteslag for å sovne. Det er generelt slik at hvis barn trenger veldig mye bistand av foreldrene for å sove, vil de ha forventninger om dette over tid. Mange foreldre har nok opplevd å havne i en situasjon hvor de gjør alt de kan for å opprettholde slik bistand, ved å for eksempel kave rundt om natten for å finne smokker, kosedyr eller andre ting som er blitt borte.

– Nattlamper og nattklokker er kanskje litt annerledes, da de kan brukes på større barn for at de skal skjønne når de kan stå opp. Alle mennesker våkner jevnlig i løpet av natten og noen barn står opp fordi de tror det er morgen. Hvis de ser på lampen eller klokken at det fortsatt er natt, vil de kanskje bare snu seg rundt og sovne igjen uten å stå opp og vekke resten av familien, sier Hysing.

Enkelte foreldre tyr til slike hjelpemidler når de har kommet til et punkt hvor barnets søvn har blitt et problem og de i ren desperasjon er villige til å prøve hva som helst. Hysing mener allikevel det er lurt å ha en nøktern holdning til hvilken nytte produktet egentlig har.

– Dersom et barn har problemer med å sove, er det som regel ingen «quick fix», sier hun.

– Jeg har forståelse for og jeg vet at det er forferdelig tungt når barnet ikke får sove, men samtidig er det mange som tjener gode penger på slike produkter som ikke alltid har dokumentert effekt.

LES OGSÅ: Hvordan få barn til å sove lengre om morgenen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer