Er du like fruktbar etter p-pillebruk?

Er du like fruktbar etter p-pillebruk?
Publisert
Sist oppdatert

Vi gir deg svaret.

Til tross for at p-piller (østrogen-gestagen kombinasjons piller) er et av de mest brukte prevensjonsmidlene her til lands og har vært på markedet i mange år, er det fortsatt mange kvinner som bekymrer seg for at bruk over lengre tid kan gå ut over fruktbarheten deres.

Dansk undersøkelse kan berolige

Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital publiserte i vår resultatet av en undersøkelse av langvarig P-pillebruk og hvordan dette innvirket på evnene til å bli gravid senere.

Ellen Mikkelsen, en av forskerne bak studien, forteller i en nyhetsmelding at resultatene fra undersøkelsen  bør berolige kvinner som er bekymret for om p-pillebruken kan påvirke fruktbarheten.

– Vi kan se at langvarig bruk ikke går ut over sjansene for å bli gravid senere i livet. Tvert i mot virker det som om kvinner som har brukt p-piller i flere år, har litt lettere for å bli gravide enn kvinner som bare brukte p-pillen i kun to år, forteller hun.

De første månedene må du smøre deg med tålmodighet. Foto: Colourbox
De første månedene må du smøre deg med tålmodighet. Foto: Colourbox Vis mer

Redd for å "tukle med naturen" 

Farmasøyt i Vitusapotek, Åse Storfjell-Olven, mener bekymringene kommer av at mange kvinner er redde for å «tukle med naturen».

– Det å kunne ta kontroll over menstruasjonssyklusen og velger om man vil ha menstruasjon eller ikke er jo kjempefint.  Men jeg tror mange kanskje kjenner på det at man gjør noe kunstig med kroppen- og er da redd for at dette kan påvirke blant annet fruktbarheten.

– For de som bekymrer seg kan det være fint å tenke på at p-piller har vært på markedet lenge, så en alvorlig bivirkning som å ikke kunne få barn etter langvarig bruk ville nok vært oppdaget for lenge siden dersom det var reelt, forteller hun til Mammanett.no.

LES OGSÅ: Planlegg og øk sjansene!

Noen måneder med redusert fruktbarhet

Den danske studien bekrefter at det kan være litt vanskeligere for p-pillebrukerne å bli gravide i de første månedene etter at de sluttet å bruke p-piller, sammenlignet med de som hadde brukt kondom eller andre former for prevensjon.

Men etter de første månedene, ble kvinnene som hadde brukt p-piller like enkelt gravid, som de som hadde brukt annen prevensjon.

– Tiden det tar etter at man har sluttet med p-piller og frem til fertiliteten har normalisert seg varierer, men etter et år skal fertiliteten være helt normalisert, sier Storfjell-Olven

– Imidlertid er det svært mange som opplever å få menstruasjon tilbake straks etter at de slutter med p-piller, og dermed ikke har noen redusert fertilitet i det hele tatt, forteller hun.

LES OGSÅ: Det syvende og siste forsøket

Kan ha andre bivirkninger

Som de aller fleste ander piller og medikamenter, kan p-piller ha en risiko for bivirkninger. Disse deles grovt sett i to grupper, de «ufarlige» og de potensielt veldig farlige.

–  Nokså hyppige, men ufarlige bivirkninger av p-piller kan for eksempel værenedsatt libido, altså redusert sexlyst, kvalme, humørendring, blødningsforstyrrelser og hodepine.

– Selv om dette i utgangspunktet er ufarlige bivirkninger skal man ikke kimse av dem. Å få humørendring kan være alvorlig nok for den det rammer, forteller Storfjell-Olven.

P-piller har også noen alvorlige bivirkninger. Eksempler på dette er blodpropp.

– Bruker du p-piller er det derfor viktig å bli kjent med hva som er symptomer på blodpropp, oppfordrer Storfjell-Olven

LES OGSÅ: Sykdommen du ikke oppdager

Det finnes to typer P-piller:

  • Kombinasjonspiller inneholder to hormoner (østrogen og progesteron). Kombinasjonspillene beskytter effektivt mot graviditet og du kan bestemme hvor ofte du vil ha mens. Risikoen for blodpropp øker noe ved bruk av kombinasjonspiller .
  • Minipiller (østrogenfrie p-piller) inneholder bare ett hormon (progesteron). Minipiller gir ikke økt risiko for blodpropp, men de gir mer småblødninger og blødningsforstyrrelser enn kombinasjonspillene.

Kilde: Helsenorge.no 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer