Barn fysisk aktivitet:

Er idrettshallen blitt den nye gata?

Vi trenger flere møteplasser for barn og unge, mener forsker.

MØTES I IDRETTSHALLEN: Mens barn for noen år tilbake «lekte i gata», møtes dagens barn i sosiale medier og i idrettshallen. FOTO: NTB Scanpix
MØTES I IDRETTSHALLEN: Mens barn for noen år tilbake «lekte i gata», møtes dagens barn i sosiale medier og i idrettshallen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens barn tidligere «lekte i gata» og bare kunne ringe på hos de andre barna i nabolaget om de ville finne på noe, er virkeligheten i dag en helt annen.

Uteområdene kryr ikke lengre av lekende unger, i stedet skysser vi foreldre dem mellom ulike fritidsaktiviteter. Har det rett og slett blitt slik at idrettshallen er den nye gata?

– Jeg tror noen foreldre synes det er vanskelig å få barna bort fra skjermen og da er det lettere å sende dem på trening. Å delta på trening eller annen organisert aktivitet et par dager i uka kan være fint for mange, men man må ikke være med på idrett for å treffe andre og bevege seg, sier Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder.

Hun er opptatt av bevegelsesglede og motorisk kompetanse, og har blant annet skrevet doktorgrad om barns utelek.

Fasting synes foreldre skal følge med slik at det ikke blir for mye organisert aktivitet for barna og peker på at det finnes mange metoder for å motivere barn til bevegelse og lek.

– Foreldre kan for eksempel hjelpe barna med å arrangere lekegrupper som kan møtes en eller to dager i uka. Barna kan treffes i skolegården, i fotballbinger, skøytebaner eller på lekeplasser. Yngre barn vil gjerne være mer sammen med foreldrene sine, så det er fint å gjøre noe sammen.

– I første omgang kan det handle om å gå utendørs en til to ganger i uka, man kan for eksempel gjøre noe hyggelig sammen med ungene en ettermiddag i uka og i helga, råder hun.

– Ungene får ofte «skylda» for at de sitter mye inne, men de trenger hjelp fra foreldrene til å sette grenser.

LES OGSÅ: - Foreldre føler seg presset til å la barna starte med fritidsaktiviteter

OPPTATT AV UTELEK: Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder, mener foreldre bør oppmuntre barn til å være mer utendørs og at de slett ikke trenger å delta på organisert idrett for å leke med andre barn. FOTO: UiA
OPPTATT AV UTELEK: Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder, mener foreldre bør oppmuntre barn til å være mer utendørs og at de slett ikke trenger å delta på organisert idrett for å leke med andre barn. FOTO: UiA Vis mer

Treffer vennene i sosiale medier

Fasting synes foreldre ikke behøver å være så ambisiøse på ungenes vegne og føle at de må delta på mange organisert aktiviteter.

– Barn er veldig sosiale på skolen og har ofte behov for å være litt alene når de kommer hjem. Det kan oppleves som stressende å bli aktivisert av voksne hele dagen og så skal de på aktiviteter på ettermiddagen hvor voksne igjen skal bestemme hva de skal gjøre. Mange vil kanskje bare ta seg en sykkeltur alene eller være sammen med foreldrene sine.

– Det viser seg dessuten at mange unger egentlig ikke har så lyst til å konkurrere og bli sett på, de har heller lyst til å gå på en idrett hvor de ikke blir målt, sier hun.

Tall fra SSB, gjengitt av Bufdir, viser imidlertid at norske barn i snitt bruker langt mer av fritiden sin på elektroniske medier enn de gjør på idrett og friluftsliv.

Barn i alderen 9-15 år har i snitt 7,5 timer fritid per dag. Av dette brukes 1,5 time på elektroniske medier, mens kun 0,5 brukes på idrett og friluftsliv. 1,1 time brukes på sosialt samvær.

SSBs tidsbruksundersøkelse viser også at ungdom bruker mindre tid på sosialt samvær enn tidligere. For ungdommer mellom 16 og 19 år gikk andelen som har sosialt samvær som hovedaktivitet en gjennomsnittsdag, ned fra 83 prosent i 2000 til 64 prosent i 2010.

Men selv om dagens ungdom bruker mindre tid til samvær, betyr det ikke at de nødvendigvis har blitt mindre sosiale – mye av samværet foregår på sosiale medier, spesielt blant jenter.

Fasting tror det kan være lurt at foreldrene snakker med barna sine om viktigheten av å være og treffes utendørs.

– Prat med ungene om bevegelse, frisk luft og hva sollyset gjør med oss. Mange ungdommer sliter med lite energi og føler seg ikke lykkelige, derfor er det kjempeviktig med D-vitamin og sollys - noe du ikke får nok av når du sitter inne foran en skjerm.

– Fortell barna at vi produserer adrenalin og lykkehormoner når vi utfører morsomme og skumle ting. Vi mennesker er lagd for å bevege oss og dersom vi bare sitter inne, vil vi få helseproblemer på sikt, sier hun.

LES OGSÅ: Dette er de dyreste idrettene barna dine kan drive med

Mener det bør skapes flere møteplasser for barn

Helsedirektoratet anbefaler at barn og ungdom er i variert fysisk aktivitet minst en time hver dag, og at aktiviteten bør være av moderat eller høy intensitet. Minst tre ganger i uken bør aktiviteten være med høy intensitet og inkludere aktiviteter som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet.

Tall fra Helsedirektoratet viser at aktivitetsnivået blant barn faller betydelig fra de er seks til de er 15 år gamle. I femtenårsalderen har bare 58 prosent av guttene og 43 prosent av jentene anbefalt aktivitetsnivå.

Fasting tror noe av årsaken til synkende aktivitetsnivå er frafall i organisert idrett, noe som igjen skyldes at den er for konkurransepreget.

– Mange steder er det veldig stort fokus på konkurranse og på å toppe laget, og dette skjer ganske tidlig. Barn har få muligheter til å møtes bare for å spille fotball uten å spille kamp. Vi voksne møtes ofte på denne måten, men for barn skal idrett alltid handle om konkurranser, turneringer og forestillinger. Noen barn synes dette er kjempestas, men andre har ikke lyst og blir ikke motivert av det, sier hun.

Hun mener at også kommunene bør komme på banen for å skape gode møteplasser for barn og unge.

Dette er i tråd med det 10-årige programmet for folkehelse som i 2017 ble sendt ut fra Helsedirektoratet til alle landets kommuner. Her er det blant annet fokus på barn og unges trivsel, deltagelse og aktivitet i lokalsamfunnet.

– Det kan for eksempel være at de åpner en gymsal for lek/aktivitet en gang i uken, at de lager skøytebaner, bidrar til spennende uteområder i skolegårder hvor en også kan møtes på ettermiddagen, sier Fasting.

– Det er også bra med møteplasser for ungdom der de er med og utvikler området med for eksempel klatrevegg, sykkelløype, kanskje en kan skaffe noen fulldempa sykler. Her kan en samles for å ha det gøy og være sammen, slik at det på en måte blir en ungdomsklubb utendørs. Det kan være lurt å få ungdom på banen, så kan de komme med forslag til hva de ønsker seg.

LES OGSÅ: Er aktivitetsmålere til barn en god ide?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer