Barn fysisk aktivitet:

Er idrettshallen blitt den nye gata?

Vi trenger flere møteplasser for barn og unge, mener forsker.

MØTES I IDRETTSHALLEN: Mens barn for noen år tilbake «lekte i gata», møtes dagens barn i sosiale medier og i idrettshallen. FOTO: NTB Scanpix
MØTES I IDRETTSHALLEN: Mens barn for noen år tilbake «lekte i gata», møtes dagens barn i sosiale medier og i idrettshallen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens barn tidligere «lekte i gata» og bare kunne ringe på hos de andre barna i nabolaget om de ville finne på noe, er virkeligheten i dag en helt annen.

Uteområdene kryr ikke lengre av lekende unger, i stedet skysser vi foreldre dem mellom ulike fritidsaktiviteter. Har det rett og slett blitt slik at idrettshallen er den nye gata?

– Jeg tror noen foreldre synes det er vanskelig å få barna bort fra skjermen og da er det lettere å sende dem på trening. Å delta på trening eller annen organisert aktivitet et par dager i uka kan være fint for mange, men man må ikke være med på idrett for å treffe andre og bevege seg, sier Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder.

Hun er opptatt av bevegelsesglede og motorisk kompetanse, og har blant annet skrevet doktorgrad om barns utelek.

Fasting synes foreldre skal følge med slik at det ikke blir for mye organisert aktivitet for barna og peker på at det finnes mange metoder for å motivere barn til bevegelse og lek.

– Foreldre kan for eksempel hjelpe barna med å arrangere lekegrupper som kan møtes en eller to dager i uka. Barna kan treffes i skolegården, i fotballbinger, skøytebaner eller på lekeplasser. Yngre barn vil gjerne være mer sammen med foreldrene sine, så det er fint å gjøre noe sammen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer