Er tunfisk på boks trygt for gravide?

Mattilsynet har fortsatt ingen begrensning på hvor mye tunfisk på boks gravide kan spise.

TRYGT Å SPISE TUNFISK PÅ BOKS: Kvikksølv er skadelig for fosteret fordi det blant annet kan påvirke den nevrologiske utviklingen til barnet negativt. Foto: NTB Scanpix
TRYGT Å SPISE TUNFISK PÅ BOKS: Kvikksølv er skadelig for fosteret fordi det blant annet kan påvirke den nevrologiske utviklingen til barnet negativt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lommelegen.no: Siden noen matvarer kan inneholder mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for fosteret, finnes det advarsler over mat som gravide bør unngå.  

På Matportalen.no står det blant annet:

«Gravide bør unngå eksotisk fisk som: hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt (fremmedstoffer)»

Men etter å ha sett dokumentaren «Schrödingers katt- de ufødte barna» på NRK, er det en del engstelige gravide som reagerer:

«Du kan være helt frisk selv om du har litt kvikksølv i kroppen. Men dersom du er gravid kan kvikksølvet føre til alvorlig hjerneskade hos fosteret. Og kvikksølv får vi i oss dersom vi spiser mye fisk som befinner seg høyt oppe i næringskjeden, som for eksempel tunfisk.» 

LES OGSÅ: Fortsatt trygt å bruke Paracet under graviditet

Hvorfor er tunfisk på boks trygt?

I den forbindelse har vi spurt Mattilsynet om hvorfor tunfisk på boks helt trygt for gravide å spise.

– I våre anbefalinger er det ingen begrensning på hvor mye tunfisk på boks gravide kan spise, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Anders Tharaldsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer