Er tunfisk på boks trygt for gravide?

Mattilsynet har fortsatt ingen begrensning på hvor mye tunfisk på boks gravide kan spise.

TRYGT Å SPISE TUNFISK PÅ BOKS: Kvikksølv er skadelig for fosteret fordi det blant annet kan påvirke den nevrologiske utviklingen til barnet negativt. Foto: NTB Scanpix
TRYGT Å SPISE TUNFISK PÅ BOKS: Kvikksølv er skadelig for fosteret fordi det blant annet kan påvirke den nevrologiske utviklingen til barnet negativt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lommelegen.no: Siden noen matvarer kan inneholder mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for fosteret, finnes det advarsler over mat som gravide bør unngå.  

På Matportalen.no står det blant annet:

«Gravide bør unngå eksotisk fisk som: hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt (fremmedstoffer)»

Men etter å ha sett dokumentaren «Schrödingers katt- de ufødte barna» på NRK, er det en del engstelige gravide som reagerer:

«Du kan være helt frisk selv om du har litt kvikksølv i kroppen. Men dersom du er gravid kan kvikksølvet føre til alvorlig hjerneskade hos fosteret. Og kvikksølv får vi i oss dersom vi spiser mye fisk som befinner seg høyt oppe i næringskjeden, som for eksempel tunfisk.» 

LES OGSÅ: Fortsatt trygt å bruke Paracet under graviditet

Hvorfor er tunfisk på boks trygt?

I den forbindelse har vi spurt Mattilsynet om hvorfor tunfisk på boks helt trygt for gravide å spise.

– I våre anbefalinger er det ingen begrensning på hvor mye tunfisk på boks gravide kan spise, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Anders Tharaldsen.

Årsaken til dette er at tunfisken som hermetiseres er fra mindre fisk, som det ikke har hopa seg opp så mye kvikksølv i.

– Men dette er basert på ganske gamle undersøkelser. Det står på vår agenda å se på tunfisk på boks, etter at danskene endret sine råd til gravide, forteller Tharaldsen.

Tunfisk er en samlebetegnelse og det finnes minst syv forskjellige arter som handelsvare.

– Tunfisk på boks er ofte bukstripet bonitt, Katsuwonus pelamis og skipjack tuna på engelsk. Skipjack tuna er antatt å være den av tunfiskartene med lavest kvikksølvnivå. Det er cirka 1/3 av de artene med mest. Dette er nok grunnen til at Matportalen skriver at tunfisk på boks er helt trygt, sier Helle Margrete Meltzer, forskningssjef, Divisjon for miljømedisin, Folkehelseinstituttet. 

DERFOR ER TUNFISK PÅ BOKS TRYGT: Tunfisken som hermetiseres er fra mindre fisk, som det ikke har hopa seg opp så mye kvikksølv i. Foto: NTB Scanpix
DERFOR ER TUNFISK PÅ BOKS TRYGT: Tunfisken som hermetiseres er fra mindre fisk, som det ikke har hopa seg opp så mye kvikksølv i. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Seks vanlige misforståelser om graviditet

Skal ta nye kontrollprøver av tunfisk på boks

Nå venter Mattilsynet på priser for å ta kontrollprøver (bokser) uten at de mistenker særlige funn av kvikksølv.

– Tunfisken i boksene skal analyseres for kvikksølv, og særlig bestemme mengden metyl-kvikksølv, som er den skumle varianten av kvikksølv. Resultatene vil bli publisert så snart de er klare, opplyser Harald Nordås, seniorrådgiver ved avdeling Fisk og sjømat, i Mattilsynet. 

Siden metylkvikksølv er et så lite molekyl, kan det gå gjennom blod-hjernebarrieren, og fra mor til fosteret gjennom placenta. 

– Men det er kun i gammel fisk at metylkvikksølv finnes, presiserer Nordås ved Mattilsynet.  

LES OGSÅ: Gravid og spist noe du ikke burde?

Gravid og engstelig for noe du har spist?

Dersom du allerede har spist mye tunfisk på boks under graviditeten, skal du likevel ikke gå rundt og bekymre deg.

– Om du får i deg mat som har inneholdt høyere mengder av kvikksølv en eller noen få ganger, er det ingen fare. Det må et jevnlig kosthold over lang tid med mye kvikksølv før det er fare på ferde. Det er lagt inn en svært stor sikkerhetsmargin her. Vi kjenner ingen som er skadet på grunn av kvikksølv fra mat i Norge, påpeker Nordås. 

En gravid som er engstelig for å ha fått i seg for mye kvikksølv bør få ekstra oppmuntring til å spise sunt og variert med rikelig frukt, grønt og sunt fett, mener Meltzer ved Folkehelseinstituttet.

– Det er ingenting man kan gjøre for å påskynde utskillingen av kvikksølv fra kroppen, for eksempel gjennom såkalte detox-kurer. Men det er heller ingen grunn til stor bekymring hvis eksponeringen stammer fra tunfisk på boks, dersom dette er spist mindre enn for eksempel to ganger i uken, forteller forskningssjefen. 

LES OGSÅ: Hva skjer med kroppen når du har en spontanabort? 

SPIST ER SPIST: Det er lite du kan gjøre hvis du tror du har spist kvikksølvholdige matvarer under graviditeten. Foto: NTB Scanpix
SPIST ER SPIST: Det er lite du kan gjøre hvis du tror du har spist kvikksølvholdige matvarer under graviditeten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Styr unna gammel fisk

– Hva slags mat bør man unngå hvis man skal unngå kvikksølv?

– Ved å spise variert, er det ingen spesielle matvarer som man trenger å unngå. Unntaket er eksotiske fisker som hai, sverdfisk og skate, sier Nordås. 

Maten med mest kvikksølv er stor rovfisk, spesielt ferskvannsfisk som gjedde, ifølge Meltzer i FHI. 

På matportalen.no finnes en oversikt over advarsler på sjømat og informasjon om hva som anbefales for gravide og ammende. Der står det også at gravide bør unngå raket fisk, blåkveite over 3 kilo, all gjedde, abbor over 25 centimeter, ørret over 1 kilo og røye over 1 kilo. 

Har du spørsmål om helse? Ta kontakt med Lommelegens sjefsvarlege Brynjulf Barexstein eller gynekolog

Denne saken har tidligere blitt publisert hos Lommelegen.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer