Mørkeredsel hos barn:

Er ungen umulig å legge? Det kan være mørkeredsel

Og det er ikke uvanlig at frykten sitter i helt til tenårene.

MØRKEREDSEL HOS BARN: Mørkeredsel oppstår gjerne i 4-5 årsalderen og kan hos noen vare helt opp i tenårene. FOTO: NTB Scanpix
MØRKEREDSEL HOS BARN: Mørkeredsel oppstår gjerne i 4-5 årsalderen og kan hos noen vare helt opp i tenårene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er barnet ditt utrolig oppfinnsom når det gjelder å hale ut tiden før legging? Skal det plutselig bare lekes litt med Lego eller tar det evigheter å bli ferdig med kveldsstellet?

Ifølge familieveileder Heine Vestvik kan denne atferden hos noen barn skyldes at barnet rett og slett er mørkeredd.

– Mørkeredsel kan gi mange ulike utslag, nesten litt unikt fra barn til barn. Barnet kan sende deg direkte signaler om sin redsel ved å ikke ville gå ut om kvelden, gå inn i et rom som er mørkt eller tydelig protestere når du skru lyset av på soverommet.

– Men mange barn sender også mer indirekte signaler om sin redsel, for eksempel ved å bli svært urolig når det nærmer seg leggetid eller ved å ligge lenge våken, ofte helt stille, før det sovner. Hvis barnet er oppfinnsomt når det gjelder å skjule redselen, blir det ekstra vanskelig å ikke bli lurt av alle påfunnene til minsten.

– I tillegg er legging ofte et stressmoment i seg selv og vi er ofte slitne etter en lang dag. Dette gjør oss mindre sensitive overfor barnets signaler, spesielt de indirekte som økt uro, sier han.

Ifølge Vestvik har det også lenge vært en utbredt oppfatning at uro ved leggetider er et disiplinproblem. Selv om vi kanskje til og med skjønner at barnet er redd, synes vi det er viktigere at barnet lærer seg å gjøre som vi sier.

– Dette gjør at mange kommer i en konflikt mellom det å nærmest tvinge barnet til å ligge alene i mørket, og det å kjenne på at det føles feil å ikke beskytte barnet når det spør om beskyttelse. Men vi vet nå fra forskning at leggesituasjonen fremfor noen er en situasjon der vår jobb som forelder er å hjelpe barnet til å føle seg trygt før det sovner, sier han.

Fordel å ikke være for oppkavet før leggetid

Ifølge barnepsykolog Helge Holgersen ved Universitetet i Bergen, er mørkeredsel vanligvis noe som oppstår i 4-5 årsalderen. Årsaken er at hjernen i denne alderen utvikler evnen til å tenke abstrakt.

– Du må ha forestillingsevne for å klare å tenke at det er farlig i mørket. Hos de fleste barn kommer dette av seg selv uten at de nødvendigvis har blitt skremt av noe. For en art som mennesker er det biologisk sett helt naturlig for oss å være redde for mørket, sier han.

Mørkeredsel oppstår ifølge Holgersen ofte når barn blir liggende våkne i sengen. Da begynner de gjerne å forestille seg hva som kan finnes der de ikke ser, som under sengen eller i klesskapet.

– Det kan derfor være lurt at barnet ikke er veldig oppkavet før leggetid. Generelt sett orker ikke trøtte barn å tenke så mye før de sovner, dersom de ikke er overtrøtte da. Det er helt greit å spille data, se et tv-program eller lese en bok før leggetid, men forskning viser at lys fra skjermene virker aktiverende. Så nettbrett på sengen er kanskje ikke så lurt dersom man ønsker at barnet skal sovne raskt.

LES OGSÅ: Derfor sover du dårlig første natten hjemmefra

Vis barnet at du forstår redselen

Heine Vestvik, som blant annet har skrevet boken «Den lille redselsboka», sier mørkeredsel kan vare fra treårsalderen og helt opp til ungdomsårene.

– Ikke bli fortvilt om tenåringen din fortsatt er mørkeredd, det er helt normalt. Før treårs alderen kan barnet godt være redd for å være alene på rommet ved legging, men da er separasjonen i seg selv et større problem for barnet enn selve mørket.

For å hjelpe barnet med å komme over mørkeredselen, mener han det første du må gjøre er å vise barnet at du forstår redselen.

– Hjelp barnet til å sette ord på både følelsen og hva det er redd for. Vis stor forståelse for dette og vær med barnet i denne følelsen til du ser barnet føler seg forstått/roer seg. På denne måten forsvinner litt av redselen.

– Så må du hjelpe barnet med en gradvis eksponering. For eksempel ved å gå fra å ha lys på rommet til å ha lys i gangen. Eller fra at barnet ser deg sitte utenfor rommet til at det holder at du kommer og sjekker inn jevnlig.

De to første stegene mener Vestvik vil hjelpe de fleste, men ved vedvarende redsel kan det også hjelpe at barnet får små belønninger.

– Det kan for eksempel være et klistremerke for hver gang det klarer å mestre redselen sin. Pass på å ikke bruke konsekvenser, som for eksempel at barnet mister noe eller at du skrur av lyset hvis det ikke blir stille. Generelt må en huske at det vil ta tid, ofte flere år, før et barn med din hjelp får god kontroll over mørkeredselen sin.

Ifølge Vestvik finnes det også tre strategier som vi foreldre bør forsøke å gjøre minst mulig av, da de i verste fall kan forverre problemet.

Den første er å unnvike redselen til barnet ved å ignorere eller avvise barnet når det viser redsel.

– Den andre er å latterliggjøre redselen. Ved å for eksempel å si barnets følelser er tull og tøys eller at ingen smarte barn tror på monstre. Den tredje er å gi for mye etter og nesten selv vise redsel for mørket, slik at barnet ikke oppfatter deg som en som faktisk kan beskytte det mot farer. I dette siste ligger også å være altfor ettergivende, og aldri forsøke å snakke om redselen og møte den, men isteden la den styre dere begge, sier han.

LES OGSÅ: Forskning viser at når barna er seks måneder gamle, bør de sove på eget rom

Viktig at foreldrene opptrer rolig

På samme måte som sterkt utviklet fantasi er en årsak til at mørkeredsel oppstår, mener barnepsykolog Helge Holgersen at fantasi i mange tilfeller også kan være «medisinen».

– Fantasien kan hjelpe deg både på pluss og minussiden, og det er helt greit at foreldrene tuller litt med dette slik at det ikke oppleves så farlig. Ta for eksempel en kjapp titt i skapet for å se om den tullete heksen er der i dag eller finn opp beskyttere som kan hjelpe barnet gjennom mørket. Barn liker også at foreldrene forteller om ting fra da de var små, kanskje pappa var enda reddere da han var liten slik at barnet kan få le litt av det?

Barn plukker forøvrig lett opp foreldrenes sinnsstemning. Dersom foreldrene opptrer redd eller stresset fordi de vil at barnet skal sovne fort, vil barnet merke det og kanskje bli mer skremt. Forsøk derfor å snakke i en vanlig tone. Men ikke fortell barnet at det ikke er noe å være redd for, det er ikke så lurt når barnet allerede er redd. Det er bedre å si at dette går helt greit og forsøk å normalisere det å ha mørkeredsel.

Helt greit å utføre trygghetsritualer

Når barn er mørkeredde vil de gjerne ha lyset på, døren på gløtt eller at foreldrene kikker inn under sengen for å se etter monstre.

Holgersen mener det i utgangspunktet ikke er noe galt i denne typen ritualer, såfremt man passer på at barnet ikke drar det hele for langt.

– Barn ønsker seg trygghetsskapende handlinger og det er helt greit. Jeg tror de fleste foreldre merker grensen for hva som er rimelig og ikke. Jeg synes for eksempel at det ikke er en god taktikk å sitte ved sengen til barnet sovner. Da er det bedre at man går ut og inn, ved at man for eksempel sier «ligg litt, så kommer jeg og ser til deg om en liten stund».

Ifølge Holgersen er det heldigvis ytterst sjelden at mørkeredsel utvikler seg og de de aller fleste vil derfor vokse det av seg.

– Det kommer ingen til klinikken som er mørkeredde, så det er sjelden vanlig mørkeredsel blir en større ting. De som kommer til oss fordi de er redde for å legge seg, er nok redde for ting de tenker på når de er i mørket ikke mørket i seg selv, sier han.

LES OGSÅ: Sover barnet ditt for lite? Sjekk denne tabellen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer