Populære navn:

Er vi altfor opptatt av å følge navnetrender når vi får barn?

Sofie/Sophie og Jakob/Jacob var de mest populære babynavnene i 2017.

POPULÆRE NAVN: Nye tall viser at Sofie og Jakob var de mest populære navnene i Norge i 2017, likevel mener ekspert at vi ikke er opptatt av slike «navne-trender». Foto: NTB Scanpix.
POPULÆRE NAVN: Nye tall viser at Sofie og Jakob var de mest populære navnene i Norge i 2017, likevel mener ekspert at vi ikke er opptatt av slike «navne-trender». Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For akkurat ett år siden viste den årlige statistikken til Statistisk Sentralbyrå (SSB) at det var Skam-navnene Nora/Norah/Noora og William som herjet i toppen over de mest populære babynavnene fra 2016.

Nå har SSB publisert nok en fersk statistikk, denne gangen med tall fra 2017 - og nye navn står på lista. Skam-navnene har hoppet fra topplassering til 2. og 6. plass, og helt på toppen regjerer nå Sofie/Sophie og Jakob/Jacob.

Verdenstrend

Det betyr at også Norge henger godt med når det kommer til navnetrender på verdensbasis. Like før jul slapp nemlig navneekspert Laura Wattenberg en undersøkelse som viste at det var navnet Sofia som tronet på topp i verden i fjor.

Eksperten fortalte at hun hentet ut statistikker fra 49 forskjellige land, og mente det var helt utrolig at ett navn dominerer på så mange forskjellige steder. Undersøkelsen til Wattenberg inkluderte de ulike formene av Sofia: «Sophia i USA, Sofie i Norge og Zsófia i Ungarn».

Psst! Disse navnene er forbudt i Norge.

Tid og timing

Vi i KK-redaksjonen er enige i at vi synes både Nora, William, Sofie og Jakob er alle fine navn. Men hva er det som gjør at vi velger å kalle barna våre akkurat det samme som «alle andre»?​

​- Egentlig så tror jeg ikke at folk er så opptatt av å følge trender når det kommer til navn, de bare gjør det uten å ville det. Det er på en måte en beskrivelse av hva som skjer.

Det sier navneekspert og seniorrådgiver i SSB, Jørgen Ouren til KK.

- Men hvorfor tror du at det er akkurat Sofie/Sophie og Jakob/Jacob som har vært de mest populære navnene i Norge i 2017?

- Det er det helt umulig å si noe om. Noen navn blir populære uansett, det kommer man ikke utenom. Som med alt annet så handler det om tid og timing - kanskje passet det seg å hete Sofie akkurat i fjor, sier Ouren.

BABYNAVN: Ville du navngitt barnet ditt med populære navn som Sofie og Jacob, eller kanskje gått for et mer spesielt navn? Foto: NTB Scanpix.
BABYNAVN: Ville du navngitt barnet ditt med populære navn som Sofie og Jacob, eller kanskje gått for et mer spesielt navn? Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Unike navn

Vi i redaksjonen har gått sammen og laget en liste over litt mer spesielle og unike navn som vi synes er fine. Og hvis du er en av dem som venter barn i nærmeste fremtid - kanskje kan du plukke opp ett tips eller to?

KK-redaksjonens 10 favorittnavn:

  • Amelia
  • Ailen
  • Ayana
  • Chanine
  • Elene/Elena
  • Heline
  • Jamila
  • Minéa
  • Meline/Melina
  • Otilie/Othilia​​

LES OGSÅ: - Hæ?! Du kan ikke ha det navnet på en baby!​​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer