Ernæring for baby 0-6 måneder

De første seks månedene bør du fullamme - dersom din baby vokser som det skal og får nok morsmelk.

MORSMELK ER BEST: Morsmelk er den aller beste næringen et nyfødt barn kan få, og Helsedirektoratet anbefaler fullamming til seks måneders alder hvis barnet vokser som det skal. Foto: NTB Scanpix
MORSMELK ER BEST: Morsmelk er den aller beste næringen et nyfødt barn kan få, og Helsedirektoratet anbefaler fullamming til seks måneders alder hvis barnet vokser som det skal. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er første av flere i en artiklkelserie om barnets ernæring, ut fra barnets alder som vil bli presentert på Mammanett.

Amming har i alle år vært en kilde til diskusjon – til glede for mange, og frustrasjon for andre.  I dag får nybakte mødre veiledning i hvordan de skal amme på sykehuset, og babyen blir lagt til puppen så raskt som mulig etter fødselen. Dette gjøres både for å få i gang melkeproduksjonen, og for at babyen så fort som mulig skal lære seg å suge riktig.

For noen går ammingen nesten av seg selv, for andre kan det være et slit å få til. På sykehuset har du både fred og ro, og tilgang på kvalifisert hjelp, så benytt deg av det. Husk at det ikke er flaut å be om hjelp! De færreste opplever at melken strømmer den første dagen, men etter to dager er som regel produksjonen godt i gang – hos de fleste.

LES OGSÅ: Seks vanlige ammeproblemer 

Babymat de første dagene

I starten bør man legge babyen til brystet så ofte som mulig for å få i gang produksjonen. Den aller første morsmelken som kommer kalles kolostrum, og har et lavere innhold av fett og melkesukker, og høyere innhold av protein, enn vanlig morsmelk. I tillegg inneholder den første melken hormoner som er viktig for utviklingen av barnets tarmer, og immunstoffer som beskytter mot infeksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer