Ernæring for baby 0-6 måneder

De første seks månedene bør du fullamme - dersom din baby vokser som det skal og får nok morsmelk.

MORSMELK ER BEST: Morsmelk er den aller beste næringen et nyfødt barn kan få, og Helsedirektoratet anbefaler fullamming til seks måneders alder hvis barnet vokser som det skal. Foto: NTB Scanpix
MORSMELK ER BEST: Morsmelk er den aller beste næringen et nyfødt barn kan få, og Helsedirektoratet anbefaler fullamming til seks måneders alder hvis barnet vokser som det skal. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er første av flere i en artiklkelserie om barnets ernæring, ut fra barnets alder som vil bli presentert på Mammanett.

Amming har i alle år vært en kilde til diskusjon – til glede for mange, og frustrasjon for andre.  I dag får nybakte mødre veiledning i hvordan de skal amme på sykehuset, og babyen blir lagt til puppen så raskt som mulig etter fødselen. Dette gjøres både for å få i gang melkeproduksjonen, og for at babyen så fort som mulig skal lære seg å suge riktig.

For noen går ammingen nesten av seg selv, for andre kan det være et slit å få til. På sykehuset har du både fred og ro, og tilgang på kvalifisert hjelp, så benytt deg av det. Husk at det ikke er flaut å be om hjelp! De færreste opplever at melken strømmer den første dagen, men etter to dager er som regel produksjonen godt i gang – hos de fleste.

LES OGSÅ: Seks vanlige ammeproblemer 

Babymat de første dagene

I starten bør man legge babyen til brystet så ofte som mulig for å få i gang produksjonen. Den aller første morsmelken som kommer kalles kolostrum, og har et lavere innhold av fett og melkesukker, og høyere innhold av protein, enn vanlig morsmelk. I tillegg inneholder den første melken hormoner som er viktig for utviklingen av barnets tarmer, og immunstoffer som beskytter mot infeksjoner.

Etter noen dager endrer melken farge og sammensetning og virker mer vannaktig, mens etter to uker er som regel produksjonen av vanlig morsmelk godt i gang.

- I de første seks månedene kan morsmelken dekke barnets behov for alle næringsstoffer med unntak av vitamin D, som bør gis som tilskudd fra fire ukers alder. Morsmelk har en rekke positive helseeffekter for barnet og for mor, på både kort og lang sikt, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh i bramat.no

EKSPERT: Ernæringsfysiolog Lise von Krogh anbefaler fullamming til barnet er seks måneder. men det er ingenting i veien for å gi mat fra fire måneders alder dersom det trengs.
FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto: FOTO: FRODE HANSEN/VG
EKSPERT: Ernæringsfysiolog Lise von Krogh anbefaler fullamming til barnet er seks måneder. men det er ingenting i veien for å gi mat fra fire måneders alder dersom det trengs. FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto: FOTO: FRODE HANSEN/VG Vis mer

LES OGSÅ: Slik er din nyfødte baby

Økedager

Banet vil ofte regulere selv hvor ofte de er sultne, og dette kan variere fra barn til barn.

- Morsmelkens sammensetning er tilpasset barnets behov for næringsstoffer, og mengden morsmelk som produseres, tilpasses barnets behov for energi (kalorier). Når barnet virker mer sultent og krever mat hyppigere, vil mer melk produseres. Dette heter økedager, og denne prosessen tar imidlertid noen dager, så da er det viktig å ikke miste motet, men heller bare belage seg på at det er tett mellom brystmåltidene. Fullamming (dvs. kun morsmelk med tilskudd av vitamin D, eventuelt tran) beskytter barnet mot infeksjoner, sier Lise von Krogh.

I disse økedagene kan det føles som om barnet ikke gjør annet enn å spise, men det er altså viktig for produksjonen av morsmelk.              

Fordeler ved morsmelk:

Inneholder immunstoffer som beskytter mot infeksjoner forårsaket av virus og bakterier, som for eksempel diare, luftveisinfeksjoner og mellomørebetennelser. Morsmelk ser også ut til å kunne redusere risikoen for sykdom som blant annet diabetes og cøliaki senere i livet.

 • Noen av stoffene i morsmelk ser ut til å ha positiv effekt på barnets hjerne og nervesystem.
 • Hormoner og stoffer i morsmelk letter fordøyelsen og modner tarmen.
 • Morsmelk er lett fordøyelig, og gir ikke forstoppelse.
 • Morsmelk kan utsette utviklingen av matvareallergi og atopisk eksem.
 • Amming gir nærhet mellom mor og barn.
 • Morsmelkens smak påvirkes til en viss grad av hva mor spiser, og dette kan gjøre at barna etter hvert lettere aksepterer nye matvarer, for eksempel grønnsaker.

Kilde: Helsedirektoratet

KOSESTUND: Ekspertene anbefaler en trygg og god ramme rundt ammingen, slik at det kan bli en fin opplevelse for både mor og barn. Foto: NTB Scanpix/Plainpicture
KOSESTUND: Ekspertene anbefaler en trygg og god ramme rundt ammingen, slik at det kan bli en fin opplevelse for både mor og barn. Foto: NTB Scanpix/Plainpicture Vis mer

Anbefaler fullamming

Helsedirektoratet mener fullamming fram til din baby er seks måneder som det beste alternativet for barn -  dersom barnet får nok morsmelk og vokser som det skal. Men det er ingenting i veien for å begynne med mat fra din baby er cirka fire måneders alder.

- Noen barn har behov for mer mat enn morsmelk før seks måneders alder, og annen mat kan trygt gis fra barnet er fylt fire måneder. Så lenge barn vokser og trives med bare morsmelk, er det ingen fordel ved å introdusere fast føde før seks måneder, sier von Krogh.

En av årsakene til dette er at hvis barnet begynner å spise mat vil melkeproduksjonen gå ned. Men dersom man opplever at barnet ikke vokser som det skal, eller virker sultent, er det ingenting i veien for å begynne med mat - gjerne tynn grøt blandet med morsmelk. Men ikke start for tidlig.

- Hvis barnet har behov for mer mat enn morsmelk de første fire månedene, skal morsmelkerstatning gis. Annen mat enn morsmelk/morsmelkerstatning skal ikke gis før barnet er fylt fire måneder. Først da er barnets nyrer modne nok til å tåle belastningen som annen mat utgjør, sier von Krogh.

LES OGSÅ: 14 myter og sannheter om amming 

Mors kosthold

Mor bør tenke på hva hun spiser og drikker når hun ammer, og det er viktig med et sunt og variert kosthold – og å drikke mye vann. Mange mødre opplever at de trenger mer mat enn vanlig mens de ammer. De gode næringsstoffene fra maten går videre over i morsmelken, men det gjør også de dårlige, som nikotin, koffein fra kaffe og te , alkohol, narkotiske stoffer og flere medisiner. Rådfør deg derfor med lege før du spiser medisiner.

Svært mange mødre lurer på dette med alkohol. Helsedirektoratets anbefaling er å avstå fra alkohol de første seks ukene etter at barnet er født, og begrens bruken etter dette. Dersom man drikker et glass vin er det anbefalt å vente tre timer før man ammer. Alkohol lagres ikke i melken.  Samme regel gjelder for nikotin: Skal man røyke, så gjør det rett etter amming. Man bør også være forsiktig med sterkt krydder, som kan smaksette melken. Mange barn reagerer også på løk og hvitløk.

Vær obs på sjømat

- Dersom barnet plages av kolikk eller luft i magenkan du prøve å minske inntaket av erter, bønner og linser, løk og hvitkål og eventuelt salat. Du kan også prøve å koke disse matvarene for å se om plagene bedres, men ikke unngå disse sunne grønnskaene unødvendig, sier Lise von Krogh.

Mange mødre lurer også på om man kan slanke seg når man ammer. Von Krogh peker på at nybakte mødre bør være svært forsiktig med å slanke seg.

- Ved amming bør ikke mor gå raskt ned i vekt eller slanke seg. Dette kan føre til at mijøgifter som er lagret i mors eget fettvev går over i morsmelken, sier ernæringsbiologen.

Når man ammer bør man unngå visee typer sjømat, da disse inneholder miljkøgifter som går over i morsmelken:

 • Blåkveite over 3 kg
 • Ørret og røye over 1 kg
 • Abbor lengre enn 25 cm
 • Gjedde
 • Fiskelever (også Svolværpostei og Lofotpostei)
 • Krabbeinnmat fra skallet (det hvite kjøttet er trygt)
 • Hai, sverdfisk, skate, hvalkjøtt og fersk tunfisk (den på boks er trygg)
 •  

LES OGSÅ: Mat ammende bør unngå 

Hvor ofte skal man amme?

Mange lurer på hvor ofte de skal amme, og de første ukene bør barnet bestemme dette selv. De første ukene er ikke åtte til tolv måltider i døgnet – eller mer – uvanlig. Mange mødre foretrekker å “tømme” begge pupper samtidig, og jo mer barnet spiser på en gang, jo lengre tid kan det ta til neste gang. Men dette vil barnet veldig ofte regulere selv. Når barnet blir noen måneder gammelt spiser det mer om gangen, og trenger færre måltider. Det går gjerne tre, maksimalt fire timer mellom hvert måltid.

Mange produserer mer melk enn barnet klarer å spise, og pumper ut og fryser ned morsmelken. Denne kan senere gis på flaske hvis mor er borte eller av andre grunner ikke kan amme.

Slik behandler du morsmelk:

 • Fersk morsmelk kan lagres inntil 3-5 dager i kjøleskap.
 • Morsmelk kan dypfryses ved -18 grader, helst i porsjonspakninger.
 • Utpumpet melk avkjøles umiddelbart under rennende kaldt vann. Deretter kan den fryses direkte oppå tidligere frosset melk.
 • Dypfryst morsmelk er holdbar i 3-6 måneder i dypfryser. Husk datomerking.
 • Opptining bør skje i kjøleskap. Opptint melk er holdbar inntil et døgn i kjøleskap.
 • Melken varmes i vannbad til 37 grader.

Kilde: Helsedirektoratet

IKKE ALLE KAN AMME: Mødre som ikke ammer barna sine må gi morsmelkerstatning på flaske. Denne melken er underlagt svært strenge regler, og skal gi så mye næring som mulig. Foto: NTB Scanpix/Picture Partners
IKKE ALLE KAN AMME: Mødre som ikke ammer barna sine må gi morsmelkerstatning på flaske. Denne melken er underlagt svært strenge regler, og skal gi så mye næring som mulig. Foto: NTB Scanpix/Picture Partners Vis mer

Når man ikke kan amme

Ikke alle mødre greier å amme, og årsakene til det kan være flere. Brystreduksjon kan føre til at amming ikke lenger er mulig, mens kvinner som har silikoninnlegg kan som regel fint amme. Silikon overføres ikke via morsmelk. Hos noen kvinner fungerer ikke melkekjertlene som de skal, og mor klarer ikke produsere melk – eller nok melk. I noen tilfeller gjør ammingen så vondt og blir så vanskelig at mor gir opp.

Noen velger også å droppe amming – flere og flere, ifølge en artikkel fra aftenposten. For første gang på nesten 50 år går norske ammetall nedover. I 2007 fikk 90 prosent av alle tre måneder gamle babyer brystmelk, mens i 2013 har tallet sunket litt.

Helsemyndighetene anbefaler alle å amme dersom man kan. Hvis man av en eller annen grunn ikke ammer, skal barnet alltid få morsmelkerstatning. Her gjelder samme regel de fire første månedene i barnets liv: Da skal barnet kun ha morsmelkerstatning (eventuelt kombinert med brystmelk), ikke annen mat. Dersom mor klarer å produsere litt melk gis dette i kombinasjon med morsmelkerstatning.

Morsmelkerstatning er laget av kumelk, men er tilsatt alle nødvendige næringsstoffer som gjør at den likner så mye på morsmelk som mulig. Det finnes flere merker på det norkse markedet, og all produksjon av morsmelkerstatning er gjennomregulert og trygg for de aller minste.

- For barn med kumelkallergi finnes det også fullverdige morsmelkerstatninger osm fås kjøpt på apoteket, sier von Krogh.

LES OGSÅ: Slik tilbereder du morsmelkerstatning

Råd ved tilberedning av morsmelkerstatning:

 • Lag bare ett måltid av gangen
 • Følg fremgangsmåten på pakken nøye. Bruk riktig mengde vann og pulver. Bruk måleskje (stryk av toppen med en kniv.
 • Ikke bruk lunkent vann rett fra springen når du tilbereder morsmelkerstatningen! Det kan være forurenset
 • Bruk alltid friskt, kaldt vann som har rent en stund, kok det opp og avkjøl til angitt temperatur før pulveret has i.
 • La barnet selv bestemme antall måltider ved å gi signaler om sult.
 • Gjør måltidet til en positiv opplevelse for både barn og voksen. Kroppskontakt er viktig.
 • Mengden morsmelkerstatning kan variere fra måltid til måltid.
 • Måltidet er slutt når barnet gir tegn på at det er mett. Ikke prøv å få barnet til å drikke mer.
 • Kast alltid restene. Bakterier formerer seg lett i melkerester.
 • Husk alltid rent, sterilt utstyr. Kok flasker og smokker. Bruk egen kost.
 • Sjekk at smokken er hel.

Kilde: Matportalen.no

Råd om flaskemating:

 • Overleppen stimuleres varsomt med smokken.
 • Flaskesmokken føres inn i munnen først når barnet gaper.
 • Så snart barnet viser tegn til å avvise flasken, det vil si det vender hodet til siden, spriker med fingrene og har problemer med å svelge unna, vris flasken så vakuum oppheves, før smokken tas ut av munnen så barnet får pauser, som ved brysternæring.
 • I sugepausene bør flaskesmokken berøre barnets overleppe lett, som tegn på at maten er tilgjengelig, til barnet igjen gaper, som tegn på at det er klart.

Kilde: helsebiblioteket

Kilder: Helsedirektoratet, Ernæringsbiolog Lise von Krogh, matportalen.no, Aftenposten, ammehjelpen.no, helsenorge.no, helsebiblioteket

LES OGSÅ: 
- Din nyfødte baby
- Baby 1 måned
- Baby 2 måneder
- Baby 3 måneder
- Baby 4 måneder
- Baby 5 måneder
- Baby 6 måneder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer