Espen måtte «stunte» som jordmor ved styrtfødselen

– Han løp ut og rundt bilen. Instinktivt tok han hånden rundt hodet til babyen.

LYKKELIGE OVER AT ALT GIKK BRA: Nina sammen med sin «jordfar», samboer Espen. Foto: Privat
LYKKELIGE OVER AT ALT GIKK BRA: Nina sammen med sin «jordfar», samboer Espen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Nina Johansen (27) ventet sitt andre barn, datteren Sara, i januar i fjor, hadde hun aldri kunnet forestille seg hvordan omstendighetene rundt fødselen ville bli.

Det hele startet av at hun våknet på natten av kynnere som kom med stadig tettere mellomrom

– Jeg hadde hatt mange vonde kynnere igjennom hele svangerskapet så jeg tenkte ikke på at dette kunne være noe annet, forteller hun.

– Etter hvert begynte jeg å ta tiden på dem, og de varte i cirka ett minutt med to minutters mellomrom. Jeg ringte derfor til føden for å høre om noe kunne være på gang. Men siden jeg ikke hadde smerter, fikk jeg beskjed om å prøve å hvile og ringe tilbake om en halvtime.

Spøkte om å føde i bilen

Paret bestemmer seg allikevel for å reise til barnevakten for å levere fra seg eldstemann og så dra videre til sykehuset. Dagen før hadde de nemlig «varmet opp» til fødselen med å se på tv-programmet «Fødeavdelingen».

– I den episoden fødte ei i bilen og faren tok imot. Jeg sa at dette kunne skje med oss også, men spøkte det bort. Espen tok allikevel avgjørelsen om at vi burde dra for å slippe fødsel i bilen, smiler Nina. 

Men paret har ikke kommet langt på vei når riene begynner å ta seg kraftig opp.

– Plutselig kjenner jeg at vannet går. Nei nå blir det vått i bilen sa vi og små lo litt. Men før vi ante ordet av det, så eksploderer kroppen min og det går opp for meg at dette kommer til å gå raskt!

Registrerte at hodet var på vei ut

Espen ringer jordmoren på fødeavdelingen for å få ambulansen til å komme dem i møte. – I samme sekund kom en voldsom rie og jeg skreik ubeskrivelig høyt mens jeg vrei meg i forsetet. Jeg skremte storebror som gråt i baksetet, men vi prøvde å roe ham ned så godt vi kunne, forteller Nina. 

Bare halvveis til sykehuset, kjenner Nina at de aldri i verden kommer til å rekke frem i tide. 

Jeg satt foran i passasjersetet og kunne ikke legge ned setet fordi storebror satt bak meg i bakovervendt bilstol. Jeg dro av meg beltet og fikk buksa ned på knærne. Da så jeg at hodet stod i åpningen! 

– «Nå kommer a’!» husker jeg at jeg sa. Espen spurte hva vi skulle gjøre og jeg sa vi måtte få stoppet et sted. 

LES OGSÅ: - Ingen av barna mine er født på sykehus

STYRTFØDSEL: Nina  hadde aldri trodd fødselen skulle gå så fort. Fra de første vonde riene til barnet var ute tok det mindre enn fem minutter. Foto: Privat
STYRTFØDSEL: Nina hadde aldri trodd fødselen skulle gå så fort. Fra de første vonde riene til barnet var ute tok det mindre enn fem minutter. Foto: Privat Vis mer

Fødte stående i fremsetet

På grunn av plassmangel, er Nina på dette tidspunktet mer eller mindre stående i bilen med barnet på vei ut.

– Nå var det ikke vondt lenger, det var som om kroppen roet seg ned før pressriene kom. Pressrier var helt herlige i forhold til de to intense riene jeg hadde hatt tidligere, sier hun.

Når Espen til slutt får vrengt bilen inn på en parkeringsplass, er hodet allerede ute. 

– Han løp ut og rundt bilen. Instinktivt tok han hånden rundt hodet til babyen. Jeg sa han måtte dra når jeg pressa. Jeg pressa en gang og Espen hjalp til med å dra babyen ut og løfte henne opp på brystet mitt. Babyen skrek og hadde fin farge. Vi gjorde det vi kunne for å holde henne varm inni genseren min, forteller Nina.

Hva er en styrtfødsel?

En vanlig førstegangsfødsel varer normalt i cirka ti timer. For andregangs og flergangsfødende regnes fødselen som normal når den tar cirka åtte timer. Tiden regnes fra riene er regelmessige til barnet er ute. 

Fagmiljøene er noe uenig i hva som regnes som en «styrtfødsel», men en vanlig definisjon er at en styrtfødsel varer mindre enn tre timer ved første fødsel og mindre enn to timer for flergangsfødende. 

Lo av situasjonen

Etter å ha fått tørket både blod og fostervann av mobiltelefonen, får Nina og Espen ringt til fødeavdelingen for å fortelle at barnet er født. 

– Det var helt sykt å sitte der i den bitte lille bilen min med babyen i armene. Siden alt gikk så bra og så fort så var det ingen panikk og vi lo litt over hele situasjonen, mens vi prøvde forklare storebror hva som hadde skjedd, forteller hun.

Til slutt kom ambulansen med jordmoren som sjekket babyen og lot Espen få klippe navlestrengen.

– Når vi kom til sykehuset måtte babyen få litt ekstra varme, men kom seg fort. Jeg er utrolig stolt over Espen som dro til som jordfar, smiler Nina. – Dette er en historie vi aldri kommer til å glemme!

LES OGSÅ: Paulas fødselsbilder ble ikke helt som planlagt

OVERVÆRTE FØDSELEN FRA BAKSETET: Niklas med lillesøster Sara på sykehuet. Foto: Privat
OVERVÆRTE FØDSELEN FRA BAKSETET: Niklas med lillesøster Sara på sykehuet. Foto: Privat Vis mer

En ganske stresset jordfar

Pappa Espen Olsen Joramo (27) forteller at han var veldig stresset mens det hele stod på. – Jeg visste jo selv at jeg ikke hadde mye å hjelpe med dersom det skulle skje noe. Jo mer hun skrek i bilen jo mer stresset ble jeg, sier han.

– En av de tingene jeg husker best er at Nina utrolig nok klarte å roe ned eldstemann Niklas få minutter før ungen var ute, smiler han. – Niklas har bare gode minner fra turen. Det eneste han snakker om er at han husker mamma kjørte sykebil og nevner det stort sett hver gang vi ser en sykebil.

På tide med et karrierebytte?

– Etter at jeg fikk en Strømsgodset drakt med navnet «jordmor» bak har jeg overveid muligheten for et karrierebytte, spøker Espen.

– Nei jeg tviler sterkt på at dette hadde vært en karriere for meg. Jeg må fortsatt gå ut når jeg ser fødsler på tv, så jeg er ikke herdet på noen som helst måte – akkurat som andre menn går jeg ut ifra! 

EN NOE SPESIELL FOTBALLDRAKT: Etterpå fikk Espen en Strømsgodsetdrakt med "Jordmor" på i gave. Foto: Privat
EN NOE SPESIELL FOTBALLDRAKT: Etterpå fikk Espen en Strømsgodsetdrakt med "Jordmor" på i gave. Foto: Privat Vis mer

Stadig flere føder underveis

I Norge har det blitt stadig vanligere for kvinner å føde underveis til fødeavdelingen eller hjemme, fordi fødselen går så fort eller fordi det er lang vei til sykehuset.

I 1972 fantes det 158 fødeinstitusjoner. I dag er bare 51 igjen. Dermed har mange fødende fått lengre reisevei, og større risiko for å ikke rekke fram til sykehuset i tide.

I dag blir 7 av 1000 barn født utenfor sykehus. Det vil si mer enn 400 barn årlig. Antallet har blitt doblet siden 1980.

Årsaker til at man ikke rekker frem

Gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo universitetssykehus (OUS) avsluttet i 2013 et forskningsprosjekt der hun har sett på årsakene til 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor sykehus i Helse Sør-Øst i 2008 og 2009.

  • 90 prosent av kvinnene som ikke rakk frem til sykehuset var flergangsfødende, og fødslene var gjennomgående korte.
  • Ni av ti var annen- eller flergangsfødende.
  • Nesten alle oppga at forrige fødsel hadde tatt mindre enn fire timer.
  • Gjennomsnittlig kjøreavstand til sykehuset var drøye to mil.
  • 12 kvinner hadde ventet med å reise etter råd fra sykehuset, 38 kvinner hadde ventet av eget initiativ, 8 kvinner hadde ventet på transporten.
  • 60 prosent av dem hadde ikke jordmor til stede.
  • Alle kvinnene oppgir rask fødsel som hovedårsaken til at de ikke rakk frem til sykehuset.

LES OGSÅ: Føder i bilen på vei til sykehuset - se den utrolige fødselsvideoen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer