- Et fødselsmerke er ikke noe å skamme seg over!

Cecilie ble i mange år mobbet fordi hun har et fødselsmerke i ansiktet. Nå ønsker hun å vise andre barn og unge at det ikke er noe galt i å være annerledes. 

FØDSELSMERKE I ANSIKTET: Cecilie har fått mange stygge kommentarer på grunn av fødselsmerket, men har klart å heve seg over det. Foto: Privat
FØDSELSMERKE I ANSIKTET: Cecilie har fått mange stygge kommentarer på grunn av fødselsmerket, men har klart å heve seg over det. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg syntes alle foreldre skal lære barna sine at selv om noen ser litt annerledes ut, så er de ikke mindre verdt, sier Cecilie Hansen (19).

Cecilie har et fødselsmerke i ansiktet som har ført til at hun har opplevd mange tøffe år med mobbing.

Nå ønsker hun å vise andre barn og unge at et fødselsmerke ikke er noe å skamme seg over.

– Som barn og ungdom tenker man kanskje at det er noe galt med en, men det er det jo ikke. Jeg kjenner flere som har fødselsmerker, men på andre steder på kroppen hvor det ikke synes så godt. Jeg har det i ansiktet slik at det er ikke til å unngå å se, men uansett hvor du har det så er det ingenting å skamme seg over. Vær stolt av den du er uansett!

Har gradvis blitt mer synlig

Cecilies fødselsmerke har en oval form og sitter sentrert på høyre kinn. Før hun begynte på skolen ble det behandlet med laser, uten at det hadde noen effekt. Hun forteller at fødselsmerket har forandret farge gjennom årene, slik at det har blitt mer synlig.

Det mer korrekte navnet på fødselsmerket er at jeg har en pigmentansamling. Det syntes knapt da jeg ble født men det har masse pigmenter som farges av sola og lyset. Derfor har det den fargen i dag, forklarer hun.

– Jeg må bruke rikelig med høy solfaktor både sommer som vinter for å unngå å kunne få noe problemer med det. Det har vært snakk om fare for føflekkreft, derfor passer jeg godt på akkurat dette, sier hun.

LES OGSÅ: Tatoverte kopi av datterens fødselsmerke

Kan variere i utseende og størrelse

Professor dr.med. Thomas Ternowitz, avdelingssjef ved Hudavdelingen på Stavanger Universitetssykehus, sier at vi i Norge ofte bruker begrepet «fødselsmerke» litt feil.

– Medisinsk sett er fødselsmerke ikke et begrep vi bruker, men blant folk flest benyttes det enten når man snakker om pigmenterte føflekker eller fødselsflekker utgått fra blodårer. Behandling vil derfor variere ut fra hvilken type det er snakk om, sier han.

Ternowitz forklarer at det vi kaller fødselsmerker kan variere både i utseende og i størrelse.

– Hemangiomer er rødlige fødselsmerker som oftest oppstår fjorten dager etter fødselen. Disse kan forsvinne av seg selv etter 7-8 år og de kan behandles med laser.

– Mens de man kaller portvinsflekker er mer blålige og vil ikke gå bort av seg selv. Disse vokser hele livet og må behandles.

Medfødte føflekker kan kun behandles kirurgisk

I Cecilies tilfelle dreier det seg egentlig om en føflekk som på medisinsk heter kongenitt nevus.

Ifølge Norsk Hudlegesenter er slike medfødte føflekker svært vanlige. Føflekkene kan være tilstede ved fødsel eller utvikles i løpet av det første året, rundt 1 av 100 barn har det ved fødsel. Føflekkene deles inn i tre størrelser; små (under 1,5 cm) mellomstore (1,5-20 cm) og store (over 20 cm).

Disse føflekkene er ofte mer brunlige og kan ifølge Ternowitz kun behandles kirurgisk.

– Disse flekkene er veldig vanlige og kan variere en del i størrelsen. De små har som regel ingen betydning, men de større flekkene kan gi en økt risiko for føflekkreft. Spesielt dersom de er over 20 cm. De som sitter i ansiktet får ekstra mye soleksponering, og derfor kan dette være også en risikofaktor, sier han.

Fikk kallenavn og stygge kommentarer

Cecilie forteller at mobbingen startet allerede det første året på barneskolen.

– I starten tok jeg det ikke så tungt, jeg tror ikke jeg helt forstod hvordan slike stygge ord og kommentarer kunne plage meg innvendig.

Etter hvert ble det å få kallenavn og stygge kommentarer en del av hverdagen for Cecilie. Hun forteller at mobbingen gradvis ble verre og verre ettersom årene gikk.

– Jeg hadde noen venner og de tenkte nok ikke over fødselsmerket mitt på den måten. Men jeg følte at de også så litt ned på meg, siden så mange andre gjorde det. Jeg følte at jeg alltid være den som var annerledes i lek og slikt, forteller hun.

Cecilie har bestandig hatt god støtte i foreldrene sine og takker dem for at de hjalp henne med å komme seg gjennom de vanskelige barneskoleårene.

– Jeg snakket mye med mamma, pappa og familien min. Jeg hadde nok ikke klart å heve meg over det når jeg ble eldre om det ikke var for alle samtalene vi har hatt hjemme. Når jeg var yngre var det nok vanskeligere å heve seg over det, men jeg greide å ignorere noe av det. Andre ting sa jeg ifra om, enten til de hjemme eller til lærere. Jeg ble såpass lei, at jeg ville ikke la det fortsette, sier hun.

LES OGSÅ: Mange barn blir født med storkebitt, ingen vet hvorfor

DRØMMER OM Å BLI MODELL: Cecilie ønsker å vise andre unge at man ikke skal være redd for å være annerledes. Foto: Privat
DRØMMER OM Å BLI MODELL: Cecilie ønsker å vise andre unge at man ikke skal være redd for å være annerledes. Foto: Privat Vis mer

Sminker aldri bort fødselsmerket

Cecilie forteller at hun fortsatt får en del reaksjoner på fødselsmerket, men at hun nesten ikke legger merke til det lengre. Hun har en stor interesse for sminke og skjønnhet, og har en drøm om å jobbe som modell.

– Men jeg prøver ALDRI å sminke fødselsmerket vekk. Blir det litt mindre synlig av sminke er det ikke noe jeg har gjort med overlegg. Jeg tenker ikke på det når jeg sminker meg, sier hun.

– Jeg skulle ikke ønske at jeg ikke hadde fødselsmerket mitt, eller at jeg ikke ble født med det. Jeg har blitt mer «hardfør» og har kommet meg igjennom mange andre vanskelige perioder takket være den styrken jeg har opparbeidet meg, sier hun.

Cecilie sier foreldre til barn som har synlige fødselsmerker ikke bør være redde for å snakke med barna sine om det.

– Det er utrolig viktig at barna får delt sine tanker rundt det med noen voksne, slik at de får forståelse og støtte dersom det oppleves leit. Men man skal ikke være redd for å være annerledes, samme hvordan man er!

LES OGSÅ: Hver tiende baby rammes av jordbærmerker

LES OGSÅ: Derfor får du hår på noen føflekker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer