Hjertefeil:

Et hjerte ble plutselig formet på lille Benjamins bryst. Noen dager senere oppdaget de en alvorlig hjertefeil

- Jeg trodde ikke mine egne øyne! Hvordan var det mulig at et så perfekt formet hjerte kunne bre seg over hele brystet hans?

FØR OG ETTER: På bildet til venstre ser man Benjamin før hjertefeilen var oppdaget - men med et stort og tydelig hjerte på brystet. På bildet til høyre har han akkurat gått gjennom en omfattende hjerteoperasjon. Foto: Privat
FØR OG ETTER: På bildet til venstre ser man Benjamin før hjertefeilen var oppdaget - men med et stort og tydelig hjerte på brystet. På bildet til høyre har han akkurat gått gjennom en omfattende hjerteoperasjon. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Svenske Emma Sundebäck (24) fødte sitt andre barn den 15. desember i fjor, og ut kom en stor og frisk gutt på nesten 4 kilo som fikk navnet Benjamin. Alt så ut til å være i den skjønneste orden etter fødselen, både for Emma og den lille krabaten.

På første legetime oppdaget likevel legene en blåselyd på hjertet til Benjamin. Det er helt normalt for nyfødte, men legene valgte likevel å holde på mor og barn en ekstra dag på sykehuset for å sjekke om lyden forsvant. Lyden var fortsatt der på dag to, i tillegg til at pulsen hans plutselig var oppsiktsvekkende lav. Så til tross for at gutten var i god form, ble det gjort en ultralyd av hjertet - kun for sikkerhetsskyld.

Det var da Emma fikk oppleve en mors verste mareritt. Det viste seg nemlig å være noe alvorlig galt med Benjamin.

- Jeg husker den episoden akkurat sånn som man ser det på film. Vi satt på et sterilt venterom, og plutselig kom det leger fra alle kanter bort til oss og ga Benjamin sterke medisiner. Han var dødssyk og trengte hjelp raskt. Vi dro derfor direkte til Gøteborg på et ungdomssykehus hvor de beste hjertekirurgene i Sverige holder til, forteller Sundebäck til KK.

LES OGSÅ: Dette skjer med helsa vår fremover

Blodårer formet som et hjerte

Det aller merkeligste rundt denne situasjonen er likevel ifølge Emma at dagen før de fikk den forferdelige beskjeden om at Benjamin var døende, oppdaget hun at blodårene på brystet hans formet seg til et stort og tydelig hjerte.

Hun tror i dag at dette var et tegn fra høyere makter om at noe ikke var helt som det skulle - eller at han var i trygge hender tross sykdom.

- Jeg oppdaget hjertet idet jeg skulle legge han ned på sengen etter å ha ammet. Han strakk seg ut så lang han var, og årene ble mer og mer tydelig formet som et hjerte. Jeg fikk sjokk og tok sikkert 20 bilder av det. Hvordan det var mulig at et så perfekt hjerte skulle bre seg over brystet hans? Jeg ringte samboeren min Filip, for ingen av oss visste jo hvilken beskjed vi skulle få dagen etter, sier hun.

ET HJERTE PÅ BRYSTET: Dette var synet som møtte Emma da hun la Benjamin ned på sengen for å kle på han etter amming. Et stort hjerte hadde bredt seg over hele brystet hans. FOTO: Privat
ET HJERTE PÅ BRYSTET: Dette var synet som møtte Emma da hun la Benjamin ned på sengen for å kle på han etter amming. Et stort hjerte hadde bredt seg over hele brystet hans. FOTO: Privat Vis mer

Skytsengel

I dag tror hun at Benjamin på det tidspunktet hadde verdens fineste skytsengel over seg som passet på han, og som prøvde å varsle den unge moren.

For to år siden døde nemlig faren til Emma, også av en hjertefeil. Akutt hjertestopp var dødsårsaken, til tross for at Emma og hennes lillesøster iherdig prøvde å redde livet hans ved hjelp av hjerte- og lungeredning - uten å lykkes.

- Det er helt utrolig! Hva er oddsen for at pappa får en akutt hjertefeil det ikke går an å redde, mens at min sønn Benjamin fødes med en hjertefeil som faktisk kan reddes - og som vi i tillegg får en «forvarsel» på? Det synes jeg er både trist og fint på en gang, sier Emma.

Alvorlig sykdom

Hvis hjertefeilen til lille Benjamin ikke hadde blitt oppdaget i tide ville han mest sannsynlig vært død allerede etter to dager.

Sykdommen han hadde heter «coarctation of aorta» - altså en fortrenging på hovedpulsåren. Den hadde blitt så tynn at det nesten ikke gikk noe blod gjennom. Denne sykdommen er i utgangspunktet vanskelig å oppdage, og spesielt for babyer, da de gjerne ikke viser noen tegn til at de er syke.

- Hvordan går det med Benjamin i dag?

- Benjamin overlevde operasjonen og er i dag 100 prosent friskmeldt. Han trenger ingen medisiner og har det kjempebra! Og så hjelper det selvfølgelig litt på at han har en storesøster som går og kysser på han hele dagen også, ler Emma.

LES OGSÅ: Mistanken om at noe var galt med Maria kom da hun var 2-3 år. Hun var livredd fra hun ble født

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer