- Et keisersnitt kan også være en vakker opplevelse!

Eva bruker ord som «heftig» og «helt rått» når hun beskriver de øyeblikkene hun har opplevd under keisersnitt.

FØDSELSBILDER AV KEISERSNITT: Det øyeblikket legen holder babyen opp slik at foreldrene får se den for første gang, er utvilsomt et av de største! Foto: Bridget Reyes / A Little Muse Photography
FØDSELSBILDER AV KEISERSNITT: Det øyeblikket legen holder babyen opp slik at foreldrene får se den for første gang, er utvilsomt et av de største! Foto: Bridget Reyes / A Little Muse Photography Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens det har blitt stadig mer vanlig å ta med seg en fødselsfotograf på fødestuen, kan det nok være en større terskel for mange å ta med seg en fotograf på et planlagt keisersnitt.

Det er det ifølge disse fødselsfotografene ingen grunn til, de mener et fødselsfoto fra et keisersnitt kan være like så vakkert og følelsesladet som et foto fra en normal fødsel.

Eva Rose er en av Norges mest erfarne fødselsfotografer. Så langt har hun vært med på åtte keisersnitt, hvorav ett av dem ikke var planlagt.

Å få lov til å fotografere under et ikke planlagt keisersnitt er ganske uvanlig, da man som regel må søke sykehuset om lov i god tid på forhånd.

– Det ikke-planlagte keisersnittet var faktisk bestevenninnen min. Etter 33 timer på ABC Fødeavdelingen uten smertestillende, ble hun sendt bort på den vanlige føden for å ta keisersnitt. Vanligvis får fotografer ikke være med når det ikke er planlagt på forhånd, men denne gangen fikk jeg lov til å ta foto gjennom vinduet. Det ble helt fantastiske bilder, forteller hun med et smil.

LES OGSÅ: Fødselsfotografens 20 favorittbilder - noen øyeblikk glemmer du aldri!

LIKE ETTER KEISERSNITTET: - Som fødselsfotograf blir man på en måte blir som et vitne for mammaen, sier fotograf Maria Vatne. Foto: Eva Rose
LIKE ETTER KEISERSNITTET: - Som fødselsfotograf blir man på en måte blir som et vitne for mammaen, sier fotograf Maria Vatne. Foto: Eva Rose Vis mer

Sterilt og «rått»

Eva bruker ord som «heftig» og «helt rått» når hun beskriver de øyeblikkene hun har opplevd under keisersnitt.

Når jeg tenker på en hjemmefødsel, er alt vakkert og rolig. Men under et keisersnitt er det veldig sterilt og lyst, det er jo tross alt en operasjon. Det oppleves som «rått» fordi legene skjærer opp alle hudlagene, graver hendene nedi og drar babyen ut av et lite hull. I tillegg er mor og far ekstra engstelige, da man nok kjenner seg veldig sårbar i den situasjonen.

– Men jeg har sett keisersnitt som har vært så utrolig rørende at jeg har begynt å gråte selv. Spesielt i det øyeblikket hvor de løfter babyen opp og foreldrene får se barnet sitt for første gang. Da er det er det vanvittig mye kjærlighet i rommet, sier hun.

SE FLERE FOTO AV KEISERSNITT I FOTOGALLERIET NEDERST

NÆRHET: Selv om operasjonen kanskje ikke er så romantisk i seg selv, kan det oppstå mange varme øyeblikk etterpå. Foto: www.monetnicole.com
NÆRHET: Selv om operasjonen kanskje ikke er så romantisk i seg selv, kan det oppstå mange varme øyeblikk etterpå. Foto: www.monetnicole.com Vis mer

- Kan være en vakker opplevelse

Fødselsfotograf Maria Vatne har så langt vært med på to keisersnittfødsler, men sier hun gjerne kunne tenke seg å fotografere flere.

– Jeg tror mange ikke er bevisste på at man kan ta med seg fødselsfotograf også på keisersnitt, sier hun.

– Så lenge fødekvinnen har fått lov til å ta informerte valg og det hele også skjer på hennes premisser, kan keisersnitt være en kjempefin og vakker opplevelse, sier hun.

Maria forteller at man som fødselsfotograf på en måte blir som et vitne for mammaen.

– Jeg har inntrykk av at det viktigste for moren er at jeg tar bilder av det hun ikke får være med på. Som når de måler og veier babyen og det øyeblikket hvor far får babyen i armene for første gang. Slike ting er superviktig og like viktig som å ta bilde akkurat når babyen kommer ut av magen, sier hun.

I FARS TRYGGE HENDER: Fedre får ofte en større rolle under keisersnitt i forhold til vanlige fødsler: Foto: Maria Vatne / Birth.no
I FARS TRYGGE HENDER: Fedre får ofte en større rolle under keisersnitt i forhold til vanlige fødsler: Foto: Maria Vatne / Birth.no Vis mer

Som fødselsfotograf kan man ikke være av den typen som er redd for å se litt blod, og det gjelder i aller høyeste grad under et keisersnitt.

– Jeg var på forhånd litt spent på den biten, på hvordan jeg skulle takle det Men det har gått kjempefint, både under keisersnittene og i andre situasjoner hvor det har vært en del blod. Det blir så underordnet i situasjonen. Man ser forbi det, fordi det ikke er det det handler om, sier hun.

LES OGSÅ: Flat mage rett etter fødselen? Glem det!

TVILLINGFØDSEL VED KEISERSNITT: Første møte mellom mor og barn. Foto: Kristine Hansen
TVILLINGFØDSEL VED KEISERSNITT: Første møte mellom mor og barn. Foto: Kristine Hansen Vis mer

Utfordrende miljø å ta bilder i

Eva forteller at arbeidsforholdene ikke er av de enkleste når man skal fotografere under et keisersnitt.

– Når man kommer dit er det legen som har vakt som bestemmer hvor du skal stå, slik at du aldri på forhånd vet hvilken plassering og vinkel du vil få. Det er dessuten alltid minst to leger med på operasjonen, slik at det er mange armer i veien. I tillegg er det en vanskelig lyssetting med skarpt lys rett på magen og mørkt rundt, slik at du må vite hva du driver med for å ta gode bilder, sier hun.

Vanligvis fotograferer hun hele prosessen; fra foreldrene venter på å bli kledd om til operasjonen, til en god stund etter at babyen er ute.

– Jeg fotograferer følelsen mellom foreldrene og den spenningen de har. Ansiktsuttrykkene er helt annerledes før keisersnittet i forhold til etterpå når babyen er født.

I forhold til vanlige fødsler, er det ekstra mye fokus på pappa under et keisersnitt. Han får blant annet sitte med babyen til moren er ferdig på postoperativ avdeling. Da tar jeg mange fine bilder av faren mens han sitter og koser med babyen, og disse bildene er det ekstra fint for mor å få se på etterpå.

– Men det fineste øyeblikket for meg er når babyen kommer tilbake til moren og hun får kysse og kose med den. Da er det så mye følelser og glede!

Se flere foto av keisersnitt i bildegalleriet under. OBS - nærbilder med eksplisitt innhold.

Foto: Eva Rose, Whitney Milton, Lindsey Scholz Photography og Kristine Hansen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer