Sara Emilie Tandberg

- Etter fødsel ville jeg ikke gå ut døra

Sara Emilie Tandberg gikk opp 45 kilo under første svangerskap, og var full av skam. Nå, etter å ha født sitt tredje barn, er tankegangen en helt annen.

SARA EMILIE: Sara Emilie skammet seg over hvordan kroppen hennes så ut etter første graviditet. Nå, etter tredje svangerskap, trives hun i sin egen kropp. Foto: Instagram/saraaemiliee
SARA EMILIE: Sara Emilie skammet seg over hvordan kroppen hennes så ut etter første graviditet. Nå, etter tredje svangerskap, trives hun i sin egen kropp. Foto: Instagram/saraaemiliee Vis mer
Publisert

I februar ble influencer Sara Emilie Tandberg (31) mamma for tredje gang, da Luke kom til verden. I fjor sommer kunne hun avsløre at hun hadde funnet kjærligheten på ny med ungdomskjæresten, Vegard, og det er deres første barn sammen. Hun har to barn fra et tidligere forhold.

Sara Emilie er kjent for å være lite selvhøytidelig, og hun kan gjerne «bjuda på» når det gjelder å vise frem sin egen kropp. Det gjør hun med en god dose humor, og ikke minst for å redusere kroppspress, og få andre kvinner til å føle seg vel i egen kropp.

I en video Sara Emilie nylig postet på Instagram, tar hun et oppgjør mot presset om å finne tilbake til kroppen man hadde før graviditeten. Hun forteller at hun la på seg nærmere 20 kilo gjennom svangerskapet, men at hun likevel følte seg fantastisk fin.

Åtte kilo forsvant raskt etter fødselen, mens de resterende 12 kiloene fortsatt er der. Hun beskriver at magen ser ut som den gjorde da hun var gravid i femte måned, at rumpa hennes ikke får plass i en eneste bukse, og at puppene aldri har vært slappere. Likevel er hun komfortabel i kroppen sin – uavhengig av tallet på vekta.

Skammet seg mye

Den avslappede holdningen til kropp har ikke alltid vært der. Under første svangerskap gikk Sara Emilie opp 45 kilo, og det skammet hun seg veldig for.

- Jeg følte at jeg mistet meg selv helt, og etter fødsel ville jeg ikke gå ut døra. Når jeg skulle handle på matbutikken reiste jeg ekstra langt for å slippe å møte på kjentfolk, og jeg slet veldig med at kroppen hadde forandret seg så mye, sier hun til KK.

To år senere hadde Sara Emilie gått ned igjen 35 kilo, og hun ble gravid for andre gang. Det var da hun bestemte seg for å endre tankegangen – hun ønsket ikke å føle seg så dårlig som hun gjorde sist.

- Jeg så at vekten min nok en gang økte heftig med svangerskapet, og da bestemte jeg meg for å prøve å eie det. Jeg forsøkte å snu om tankegangen til at vektøkningen var nødvendig for min kropp, slik at den skulle klare lage et menneske. På den måten klarte jeg å snu om tankegangen min, og det var også da jeg begynte å vise det på sosiale medier. Jeg ønsket at andre i samme situasjon kunne kjenne seg igjen, og vite at de ikke er alene.

Mye press

31-åringen mener at dagens samfunn forventer at man skal «komme tilbake» til sin gamle kropp etter en fødsel.

- Det er bare utrolig trist. Over alt i aviser og sosiale medier, og til og med på gravidapper, er det fokus på vekt og det å «komme tilbake». Kroppen går gjennom store forandringer under et svangerskap, og den skal forandre seg. Det er helt naturlig at den også er forandret etter en fødsel, sier hun, og fortsetter:

- Fokuset burde heller være på å ha det bra med seg selv, og ha en sunn og aktiv livsstil, uten at det skal defineres av tallene på vekta. De tallene vil uansett ikke fortelle deg om du er tilbake til kroppen før graviditeten, eller ikke.

Sara Emilie mener at det usunne fokuset tar for mye plass hos mange nybakte mødre, og at det er synd.

- Når jeg poster innlegg om dette temaet, og viser hvordan min kropp ser ut etter fødsel, blir det veldig tydelig at det er etterlengtet. Mange kvinner trenger en slags bekreftelse på at det er helt innafor og helt normalt at kroppen ikke spretter tilbake til å se ut slik den gjorde før man ble gravid. Mens andre opplever at kroppen går rett tilbake til slik den så ut før graviditeten. Vi er alle ulike!

Flytte fokus

For å komme dit Sara Emilie er i dag, hvor hun er tilfreds med kroppen sin selv om den ikke ser ut som den gjorde før hun ble gravid, har hun prøvd å ta et skritt tilbake og se det store bildet.

- Jeg ser på barna mine og hva kroppen min har skapt. Jeg tenker at det er en tid for alt, og at livet er alt for kort til å skulle begrense seg i hverdagen fordi man har noen kilo ekstra. Hvem er det egentlig som har bestemt hva som er en fin kropp og ikke? Vi jakter hele tiden på den perfekte kropp: På 90-tallet skulle man helst være flat, så skulle man ha en rumpe som Kim Kardashian. Det «perfekte» skifter konstant.

Sara Emilie vil oppfordre andre til å tenke igjennom dette, og hva som påvirker oss.

- Om man virkelig tenker gjennom dette, vil man forstå hvor idiotisk det egentlig er. Husk at en sunn livsstil kommer i mange former, så vil det kanskje bli lettere å akseptere at man ser ut som man gjør.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer