Fremfall av blære:

Etter Kristinas andre fødsel, hang blæren ut av skjeden hennes

– Det var sjokkerende frustrerende og utrolig ubehagelig. Det var som å ha en ball mellom beina hele tiden, i tillegg til at det var fryktelig vondt.

FREMFALL AV BLÆRE: Kristina Julstrøm (29) er en av få unge kvinner som opplever at blæren faller ned. Hun måtte til slutt operere for å kunne fungere som normalt. FOTO: Privat
FREMFALL AV BLÆRE: Kristina Julstrøm (29) er en av få unge kvinner som opplever at blæren faller ned. Hun måtte til slutt operere for å kunne fungere som normalt. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kristina Julstrøm i (29) ble mor for første gang som 23-åring, og alt virket normalt etter fødselen. Først tre uker senere, da hun var i en bursdag, kjente hun at noe var galt på vei til toalettet.

– Jeg skulle gå på toalettet for å tisse, men jeg rakk ikke frem før det var for sent, så jeg tisset på meg. Jeg klarte ikke å stoppe det.

Blæren hennes hadde blitt slapp, og falt ned. Det ble et stort sjokk for henne: Hun hadde nettopp fått en liten datter hun skulle ta vare på, også gjorde hun ikke annet enn å tisse ut buksene sine de neste månedene. Hun forteller at det var ekstremt ukomfortabelt.

– Jeg ble sendt til gynekologisk avdeling ved sykehuset. De fortalte at blæren min hadde tatt skade av fødselen – den hadde falt ned, og løsnet fra bindevevet. Legene satte inn en stor plastikkring i skjeden, som skulle holde blæren på plass. Jeg skulle også gjøre forskjellige knipeøvelser.

LES OGSÅ: Må du tisse veldig ofte?

Hvorfor får noen fremfall av blæren?

Fremfall av blære skyldes en svakhet i bindevevet og muskulaturen i bekkenbunnen. Å gå igjennom et svangerskap er en risikofaktor i seg selv, i tillegg til fødselsmetode. Det kan være arvelig. Kronisk hoste og tungt kroppsarbeid kan også gi økt risiko, ifølge Ingrid Volløyhaug, som er overlege ved gynekologisk avdeling ved St Olavs hospital.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer