Fremfall av blære:

Etter Kristinas andre fødsel, hang blæren ut av skjeden hennes

– Det var sjokkerende frustrerende og utrolig ubehagelig. Det var som å ha en ball mellom beina hele tiden, i tillegg til at det var fryktelig vondt.

FREMFALL AV BLÆRE: Kristina Julstrøm (29) er en av få unge kvinner som opplever at blæren faller ned. Hun måtte til slutt operere for å kunne fungere som normalt. FOTO: Privat
FREMFALL AV BLÆRE: Kristina Julstrøm (29) er en av få unge kvinner som opplever at blæren faller ned. Hun måtte til slutt operere for å kunne fungere som normalt. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kristina Julstrøm i (29) ble mor for første gang som 23-åring, og alt virket normalt etter fødselen. Først tre uker senere, da hun var i en bursdag, kjente hun at noe var galt på vei til toalettet.

– Jeg skulle gå på toalettet for å tisse, men jeg rakk ikke frem før det var for sent, så jeg tisset på meg. Jeg klarte ikke å stoppe det.

Blæren hennes hadde blitt slapp, og falt ned. Det ble et stort sjokk for henne: Hun hadde nettopp fått en liten datter hun skulle ta vare på, også gjorde hun ikke annet enn å tisse ut buksene sine de neste månedene. Hun forteller at det var ekstremt ukomfortabelt.

– Jeg ble sendt til gynekologisk avdeling ved sykehuset. De fortalte at blæren min hadde tatt skade av fødselen – den hadde falt ned, og løsnet fra bindevevet. Legene satte inn en stor plastikkring i skjeden, som skulle holde blæren på plass. Jeg skulle også gjøre forskjellige knipeøvelser.

LES OGSÅ: Må du tisse veldig ofte?

Hvorfor får noen fremfall av blæren?

Fremfall av blære skyldes en svakhet i bindevevet og muskulaturen i bekkenbunnen. Å gå igjennom et svangerskap er en risikofaktor i seg selv, i tillegg til fødselsmetode. Det kan være arvelig. Kronisk hoste og tungt kroppsarbeid kan også gi økt risiko, ifølge Ingrid Volløyhaug, som er overlege ved gynekologisk avdeling ved St Olavs hospital.

– Sjansen for å få fremfall øker med stigende alder. Det er veldig uvanlig at unge damer får det etter fødsel.

Det finnes tre forskjellige typer fremfall:

  • Urinblæren synker ned gjennom skjeden
  • Livmoren synker ned
  • Endetarmen faller inn mot skjeden

På St Olav er snittalderen på pasientene som blir operert for fremfall, 63 år. En dansk studie viser at 20 prosent av alle kvinner på 85 år, har vært igjennom en operasjon på grunn av fremfall.

– Hvor store plager man får, er svært individuelt. Det er nok mange som har en moderat grad av fremfall, selv om de ikke vet om det selv. Ofte finner vi ingen sammenheng mellom våre funn, og symptomene pasienten beskriver, sier Volløyhaug.

Ved fremfall av blære vil man oftest få beskjed om å starte med bekkenbunnstrening, for å styrke muskulaturen. Noen kan ha god effekt av slik trening, og bli helt kvitt problemet. Andre har behov for en ring som holder på plass fremfallet.

– De fleste vil helst unngå operasjon, men noen er nødt til det for å bli kvitt plagene. Inngrepet er ikke spesielt omfattende, men man må være forsiktig med tunge løft i ukene etter, slik at vevet skal gro ordentlig. Dessverre får omtrent én av fem tilbakefall, og må opereres på nytt. Derfor anbefaler vi å vente med operasjon, og prøve andre behandlingsalternativer først, sier Volløyhaug.

LES OGSÅ: Underlivsprolaps: Én av tre får det etter fødsel

Blæren hang ut av skjeden

29-åringen klarte etter hvert å få kontroll på problemet, men etter hvert forverret tilstanden seg. Fire mislykkede graviditeter og to fødsler på litt over fire år, satte sine spor. Da hun var gravid med sitt andre barn, føltes det ut som det var noe som konstant trykket på bekkenbunnen.

Da sønnen Sofus ble født, hang blæren til Kristina ut av skjeden – hun hadde ingen kontroll over sin egen kropp. Mange forbinder vannlatingsproblemer med gamle damer, ikke kvinner i 20-årene.

– Det var sjokkerende frustrerende og utrolig ubehagelig. Det var som å ha en ball mellom beina hele tiden, i tillegg til at det var fryktelig vondt.

Kristina måtte til slutt opereres – underlivet hennes var på dette tidspunktet så ødelagt at hun hverken kunne stå eller gå.

– Jeg fikk sydd blæren på plass 10 måneder etter fødselen. Jeg fikk ikke lov til å løfte noe før det hadde gått mellom seks og åtte uker, noe som er veldig utfordrende med to små barn. Dessverre fikk jeg en lungebetennelse etterpå, og hosten førte til at blæren falt litt ned igjen.

LES OGSÅ: Totalruptur: Å revne helt under fødselen

VIL FUNGERE FOR FAMILIEN: Kristina måtte sterilisere seg da hun var 28 år gammel, det var for risikabelt å få et tredje barn. FOTO: Privat
VIL FUNGERE FOR FAMILIEN: Kristina måtte sterilisere seg da hun var 28 år gammel, det var for risikabelt å få et tredje barn. FOTO: Privat Vis mer

Ble sterilisert etter sitt andre barn

Å gå igjennom enda et svangerskap var uaktuelt – det ville forverre tilstanden ytterligere. Kristina ble derfor sterilisert, i en alder av 28 år.

– Hadde jeg blitt gravid igjen, måtte jeg ha vært sengeliggende i flere måneder. Jeg har to sunne, friske barn, og jeg skal også kunne fungere resten av livet mitt. Derfor var det et enkelt valg.

Kristina klarer seg fint i hverdagen. Smertene som tidligere var overveldende, eksisterer ikke lenger.

– Det som er mest utfordrende i hverdagen, er at jeg ikke klarer å «holde meg» lenge – jeg må alltid vite hvor det er et toalett. Det kan til tider være litt vanskelig. Også kan jeg ikke hoppe, løpe eller trene slik andre gjør.

Tidligere var det vanskelig å ha sex, da det kunne oppstå smerter og ubehag. Men nå har Kristina og mannen fått det til å fungere. Nedsunken blære er et vanskelig samtaleemne for mange, noe Kristina prøver å gjøre noe med, ved å stå frem.

– Det er et så intimt og personlig område problemet befinner seg i. Jeg hadde også store vanskeligheter med å snakke om det i starten, men jeg bestemte meg for at det ikke fikk lov til å styre livet mitt. Det er et problem mange kvinner får, og jeg ønsker å hjelpe til med å bryte ned tabuet.

LES OGSÅ: Hanne» (43) revnet under fødselen

LES OGSÅ: Komplikasjoner etter fødsel: Fem plager mor bør vite om

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer