Fødselsgave:

- Etter ni måneder og en fødsel er det utrolig koselig for mor å få en gave for god innsats

Tradisjonen med at far skal gi mor et smykke eller en ring etter fødselen øker i popularitet, men kan det bli litt i overkant?

FØDSELSGAVE: Kan det bli i overkant mange gaver i forbindelse med fødsler? FOTO: NTB Scanpix
FØDSELSGAVE: Kan det bli i overkant mange gaver i forbindelse med fødsler? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å gi en fin gave til den nybakte moren like etter at barnet er født er populært men også kontroversielt. Er ikke babyen i seg selv presang nok?

– Jeg synes det var superkoselig å få en sånn gave av kjæresten etter at jeg fødte fordi man har vært igjennom noe veldig stort og krevende. Selv om babyen i seg selv selvfølgelig er den største gaven av alt, sier Marthe Eriksen.

Hun er en av mange mødre som har fått gave fra barnefar i forbindelse med fødselen, eller en «push present» som det kalles på engelsk.

Samboer Marius Steigen slo virkelig på stortromma ved begge fødslene; da Johan (3) ble født fikk Marthe en diamantring med hjerter og da Magnus (1) kom til verden var gaven et smykke med hjertesten.

Men selv om Marthe ble veldig glad for gavene, var det langt ifra noe hun hadde forventet seg på forhånd.

– Jeg hadde faktisk aldri hørt om at det var vanlig å gi slike fødselsgaver før Marius overrasket meg og det hadde absolutt ikke spilt noen rolle hva gaven hadde vært. Jeg synes det at han i det hele tatt hadde kommet på det uten tips fra meg, var det som var mest koselig! Nå skal det sies at jeg var meget fornøyd med at jeg fikk diamantring da, hvem hadde ikke blitt det, smiler hun.

– I ettertid har jeg fått høre at min mamma også fikk en ring for hvert barn hun fødte, så det er tydeligvis en tradisjon som har vært der en stund.

Noen mødre velger å heller kjøpe en gave til barnefar som takk for støtten under graviditeten.

– Der er jeg helt uenig, sier Marte. – Det er jo vi damene som har stått for 99 prosent av jobben med graviditet og fødsel. Dette mener jeg er en velfortjent oppmerksomhet til oss damer.

– Men kan det ikke bli i overkant mange gaver, med tanke på at man gjerne også har en babyshower og at mange gir barselgaver til babyen etter fødselen?

– Personlig er jeg imot babyshower og synes dette er noe tull vi har tatt fra Amerika. Siden vi har vår tradisjon med barselgave etter at babyen er født, synes jeg at det blir for mye med babyshower og da ender man fort opp med dobbel barselgave.

LES OGSÅ: Babyshower eller tradisjonell sengamat - hva ville du valgt?

POSITIV TIL FØDSELGAVER: Marthe forteller at hun ble positivt overrasket da hun fikk diamantring og smykke av samboer Marius i fødselsgaver. FOTO: Privat
POSITIV TIL FØDSELGAVER: Marthe forteller at hun ble positivt overrasket da hun fikk diamantring og smykke av samboer Marius i fødselsgaver. FOTO: Privat Vis mer

Overrasket med nyvasket hus og snekkerjobb

Fødselsgaven til mor trenger slett ikke være av det ekstravagant slaget for at den skal bli høyt verdsatt.

Jeanita Berg (24) forteller at hun ble overlykkelig da hun så hvilke overraskelser samboer Jørgen (28) hadde forberedt for henne da hun kom hjem fra sykehuset med barna Othalie (4,5) og Axel (11 mnd).

Begge gangene hadde Jørgen vasket huset og gjort det fint til mor og barn skulle komme hjem, og første gang hadde han også bygget en ny levegg på verandaen.

– Jeg måtte felle noen tårer. Han hadde styrt med dette i fire dager, både dag og natt! Alt var så rent og pent. Ingen gullring hadde vært like mye verdt som husvasken for våre små barn. Man trenger ikke bruke flere tusen kroner for å vise at man setter pris på dama si, sier hun.

Jeanita erfarer også at fødselsgaver er vanligere nå enn de var før, men hun synes forventningene til hvilke gaver fedrene skal kjøpe begynner å bli i overkant høye.

– Jeg synes det virker som om at alle forventer gull og grønne skoger fra de stakkars mannfolkene. Vi blir nok påvirket av internett og kjendiser som Kardashian familien og ønsker oss det de har. Skap deg heller ditt eget gode liv med de ressursene og pengene du har, oppfordrer hun.

FIKSET OPP HJEMME: Mens Jeanita lå på barsel, snekret Jørgen ny levegg og foretok en grundig husvask. FOTO: Privat
FIKSET OPP HJEMME: Mens Jeanita lå på barsel, snekret Jørgen ny levegg og foretok en grundig husvask. FOTO: Privat Vis mer

Ikke et nytt fenomen i Norge

Anne Teslo Skjefstad, produktdirektør hos gullsmed- og urmakerkjeden Thune bekrefter at fødselsgaver til mor slett ikke er et helt nytt fenomen i Norge.

– Dette har eksistert en god stund, det går minst 20-30 år tilbake i tid. Tidligere var det spesielt populært med allianseringer hvor man kunne sette inn en ny diamant for hvert barn man fikk.

– Men fødselsgaver har fått mer fokus nå og det kan skyldes påvirkning fra USA. Sosiale medier og kjendiser er nok kanskje også en faktor i dette, men vi ser nok denne påvirkningen i enda større grad når det gjelder Valentines Day og bryllup. For ikke altfor mange år siden var det for eksempel ikke så vanlig i Norge å fri med en diamantring, men dette ser vi øker betydelig.

Nylig kunne vi lese at realitystjernen Kylie Jenner fikk en Ferrari til 11 millioner kroner i push present av sin kjæreste, mens artisten Tone Damli Aaberge fikk et Cartier-armbånd til 43 000 kroner av kjæresten Markus da datteren Billie ble født i 2014.

Dette er summer som nok ligger lysår fra det en gjennomsnittlig norsk barnefar bruker på en slik gave, men ifølge Skjefstad er det ikke uvanlig å bruke mellom 3500 - 10000 kroner.

Typiske populære fødselsgaver hos Thune er allianseringer og matchende mor/barn smykker. Anheng med gullmynter hvor man kan få gravert inn barnets navn eller få barnets forbokstav med en rekke diamanter er også populært.

– Vi selger mange klassiske og flotte diamantsmykker som fødselsgaver. Det er veldig hyggelig med et smykke for å markere en slik stor begivenhet i livet. Mange er derfor villige til å investere i eksklusive produkter når de først kjøper en slik gave, men vi har hele spekteret fra rimelige til mer kostbare gaver, understreker Skjefstad.

LES OGSÅ: Nå arrangeres det også babyshower for fedre

Kjøper gaver fra 200 til over 10 000 kroner

Hanne Næss, markedsansvarlig hos gullsmedkjeden Strømsnes Gull bekrefter at også de opplever økt etterspørsel etter fødselsgaver til mor.

I tillegg til allianseringer og diamantringer, selger de mange «Mama» smykker, gullhjerte-smykker og matchende mor/datter smykker og armbånd. Prisene varierer fra rundt 200 kroner til over 10 000.

– Det er ikke bare fedre som gir fødselsgaver, ofte er det også stolte bestemødre som gir en slik gave da det å få et barnebarn kan være like stort som å få et barn. I tillegg vet en bestemor hva det vil si å gå gravid i ni måneder og deretter føde ett barn. Hun synes ofte det fortjener en oppmerksomhet, kanskje som en «takk for at jeg fikk bli bestemor», forteller Næss.

– En fødselsgave behøver ikke være noe stort, men det er fint å gi noe som kan brukes hver dag og som varer slik at mor alltid vil ha et minne fra den store hendelsen i livet. Etter ni måneder og en fødsel er det utrolig koselig for mor å få en gave for god innsats, selv om den beste gaven selvfølgelig er det nyfødte barnet!

LES OGSÅ: Farlige babyritualer verden over

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer