Etter ni prøverørsforsøk og ni år kom endelig Hanna og Ida

- Og jeg som trodde det var lett å bli gravid, forteller Hilde (43)

ENDELIG KOM BARNA: - Helt klart verdt ni tøffe år! Foto: privat
ENDELIG KOM BARNA: - Helt klart verdt ni tøffe år! Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man er forberedt på at det kan ta «litt tid» å bli gravid, ser de fleste for seg at man må smøre seg i tålmodighet opp til et helt år. For de fleste klaffer det lenge før dette. Men for Hilde Storkjørren og Bjørnar fra Nord-Trøndelag, ble et år til ni.

Hilde og Bjørnar flyttet sammen høsten 2004, og det var aldri noen tvil – de ønsket å få barn sammen, helst så raskt som mulig. Slik ble det ikke.

LES OGSÅ: IVF behandling i Norge

- Jeg trodde i all min uvitenhet at det skulle bli lett å bli gravid, og hadde jeg visst da vi startet at det skulle ta ni år - så vet jeg ikke om vi hadde orket, forteller Hilde i dag.

Hadde PCOS

Hilde hadde tidligere fått beskjed av en spesialist i gynekologi at hun nok burde få hjelp av hormoner hvis hun en gang skulle bli gravid, på grunn av uregelmessig menstruasjon. 
Da hun ba om hormoner for å bli gravid fortalte sykehuset at hun hadde PCOS. En kvinnesykdom som kan ha innvirkning på fruktbarheten.

-  Selv om jeg fikk hormonkurer fikk jeg ikke eggløsning - hverken med enkel kur, dobbelt kur eller trippel kur hjalp, husker Hilde.

- Jeg var helt uvitende om at sykdommen kunne medføre infertilitet, og trodde faktisk at jeg skulle bli gravid ved hjelp av disse tablettene, så jeg ble sjokkert da legen ville henvise oss til fertilitetsseksjonen til et regionssykehus. Hæ, vi trenger da ikke hjelp av dem, husker jeg at jeg tenkte...  Jeg skulle bare ha visst!

LES OGSÅ: Singel kvinne søker donor: - Mange menn har meldt seg "frivillig" 

Prøverørsforsøk

Tre  år etter paret begynte å prøve å bli gravid hadde de sin første prøverørsbehandling (IVF)

Og Hilde fikk kjenne på kroppen at et prøverørsforsøk er en relativt tøff prosess. 

- Da hadde jeg brukt nesespray som skulle nedregulere kroppen min i ukesvis, og deretter tatt sprøyter for å tilføre kroppen hormoner som skulle gi modne og mange egg. Vel, første ultralyd viste at det verken var mange eller spesielt modne egg der. 

Men et egg ble til slutt satt inn, og Hilde og Bjørnar reiste forhåpningsfulle hjem og tenkte at nå hadde de blitt gravide.

- Da mensen kom med et brak 10 dager senere slo realiteten ned i oss. Dette skulle kanskje ikke bli så lett...

- Vi hadde enda tre runder med ivf sykehuset - alle like nedslående negative. Det var på tide å bytte klinikk. Vi fortsatte med to forsøk til på en privatklinikk, men også de endte like negative som de foregående.

Fakta om prøverørsforsøk (IVF)

Prøverørsbefruktning, på fagspråket kalt In vitro fertilisering (IVF) er den vanligste formen for assistert befruktning.

I følge Helsenorge er sjansene for å bli gravid avhenger av en rekke faktorer. Kvinnens alder er den viktigste enkeltfaktoren, fordi eggkvaliteten er dårligere etter 35-årsalderen. Resultatene varierer også med behandlingstype og årsak til infertilitet. Noen klinikker har også bedre suksessrate enn andre.

Omtrent en til to kvinner per hundre ufrivillig barnløse blir gravide per måned uten behandling. Engelske tall viser at omtrent 1 av 5 par som får IVF, får barn etter ett forsøk.

DET NIENDE PRØVERØRSFORSØKET: Ni måneder senere ble belønningen stor for Hilde og mannen hennes. Foto: privat
DET NIENDE PRØVERØRSFORSØKET: Ni måneder senere ble belønningen stor for Hilde og mannen hennes. Foto: privat Vis mer

- Følte meg verdiløs

Det begynte å bli tøft følelsesmessig. Rundt Hilde og Bjørnar fikk «alle» barn, og det føltes sårt og vanskelig.

- Jeg følte meg verdiløs da jeg var barnløs, som at jeg ikke hørte ordentlig til i samfunnet. Dager som 17 mai og jul, var tøffe. Det er dager som jeg tror alle barnløse spesielt kjenner på savnet. 

Det hjalp heller ikke at Hilde jobbet i en barnehage på denne tiden, og var omgitt av barn.

- Det ble for tøft for meg, og det endte med at jeg sluttet etter en lang sykdomsperiode. Jeg fikk heldigvis god hjelp av arbeidsgiver til å finne ny jobb.

Hilde hadde denne perioden et stort utbytte av Ønskebarn sitt nettforum .

- Der møtte jeg andre i samme situasjon, og det var stor forståelse og støtte å få der. Jeg har fått flere gode venninner gjennom forumet. Det var gull verdt i en tung tid. 

Fem mislykkede forsøk, men ga ikke opp

Men på tross av fem mislykkede prøverørsforsøk, ville ikke Hilde og Bjørnar gi opp.
- Vi fant ut at det var på tide å søke lykken i utlandet. Vi hadde hørt om mange som endelig hadde fått ønskebarnet sitt ved ulike klinikker i Europa, og de kan tilby behandling det ikke er lov å gi i Norge. 

Paret valgte å dra til Hellas, fordi Hilde kjente noen som kunne anbefale klinikken. 

- Vi kunne jo slå to fluer i et smekk. Både bli gravide og ha deilig ferie. Totalt ble det fire forsøk på klinikken i Athen før jeg ble gravid. 

Fire egg blir satt inn

Tre forsøk blir gjennomgått med negativt resultat. På det fjerde forsøket blir hele fire befruktede egg satt inn. Seks dager etter får Hilde en positiv graviditetstest. Det samme gjorde hun de påfølgende to dagene, og streken ble stadig sterkere. Fire dager senere tar Hilde en blodprøve. Og to dager senere enda en. Graviditetshormonene stiger hele tiden. Og endelig begynner Hilde å tro at hun virkelig er gravid. 

Bjørnar er litt mer nøktern: - Vi får vente og se...

HILDE OG JENTENE Foto: privat
HILDE OG JENTENE Foto: privat Vis mer

Tvillinger på vei

Syv uker på vei i svangerskapet begynner Hilde å styrtblø. Paret fortviler og tenker at løpet er kjørt.

- Vi fikk komme på ultralyd dagen etter. Der fikk vi se noe vi absolutt ikke ventet: To bittesmå hjerter som blinket. 

Legene fortalte at Hilde hadde vært gravid med trillinger. Hun hadde abortert en av dem, men det er fortsatt to levedyktige fostre igjen.  

- Det var en ubeskrivelig følelse å få se de to. Det kom både gledestårer og bekymringstårer og all redselen jeg hadde kjent på siden kvelden før slapp ut. Jeg tror jeg svevde hjem.

LES OGSÅ: Det syvende og siste forsøket. Vil Unni bli mamma denne gangen?

Familie på fire

Svangerskapet gikk som en drøm og fødselen ble et planlagt keisersnitt, og selv om Hilde helst ville født dem på vanlig måte, ble fødselen en fin opplevelse.

- Familie og venner ble utrolig glade for at vi endelig lykkes. Noen hadde mistet troen på at det skulle skje, mens andre fortsatt håpet med oss. Jeg har fått kommentarer fra bekjente som forteller at de aldri har blitt så glade som når de så at vi hadde fått barn. Det er hyggelig å høre, forteller Hilde.

Hun sier det var overveldende å reise hjem fra sykehuset, samtidig som det var godt å få komme hjem og lage sine egne rutiner. 

Bjørnar ble hjemme med sin nye familie i fem uker før han går tilbake på jobb og det er gode uker. 

- Det er en veldig god følelse å vite at vi har to små i livet vårt, og det beste med å ha fått dem er å ha noen som elsker en så betingelsesløst. Så mye kos og kjærlighet det medfører å ha barn. 

I dag har tvillingene blitt et år gamle.

FULL FART: Ida og Hanna er blitt et år gamle. Foto: privat
FULL FART: Ida og Hanna er blitt et år gamle. Foto: privat Vis mer

Ikke gi opp!

Hilde er opptatt av dem som går gjennom det samme som hun har gjort og som har vonde dager med savn etter barn.

- Jeg trodde i min uvitenhet at det skulle bli lett å bli gravid, og hadde jeg visst da vi startet at det skulle ta ni år - så vet jeg ikke om vi hadde orket. Samtidig så tenker jeg at det finnes en løsning for de aller fleste. Jeg hørte fra flere fagpersoner som sa: Holder du på lenge nok så går det til slutt. Til å begynne med ble jeg litt sint da de sa det, for det stemmer ikke i alle tilfeller. Og det handler om hva man skal gjennom og økonomi. Men i vårt tilfelle så ble det fakta. Så det vil jeg si til de som leser dette og som prøver å bli gravide på enten den ene eller den andre måten, avslutter Hilde.

LES OGSÅ: Noen gir aldri opp!

FAMILIETERAPEUT: - Mange par sliter, forteller Tone Bråten. Foto: privat
FAMILIETERAPEUT: - Mange par sliter, forteller Tone Bråten. Foto: privat Vis mer

Familieterapeut: Vanlig å gjennomføre mange prøverørsforsøk

Familieterapeut Tone Bråten jobber med veiledning til par som opplever ufrivillig barnløshet.  Hun sier det er helt vanlig at par gjennomgår mange prøverørsforsøk, hvis resultatene uteblir.

Hun kjenner til mange par som har gjennomført mer enn 10 forsøk totalt, inkludert fryseforsøk.

- Jeg hatt klienter som har fått barn på 14. og 18. forsøk, og jeg har inntrykk av at få gir seg etter tre offentlige prøverørsforsøk. Hvis paret ikke blir gravide, fortsetter de fleste hos privatklinikker med flere forsøk, forteller hun.

Stadig flere søker også lykken i utlandet ved klinikker som tilbyr flere alternativer enn hos de norske. Gentesting av egg, eggdonasjon, dobbeltdonasjon og innsetting av embryo er eksempler på tiltak som ikke er tillatt i Norge, men som kan øker oddsene for å bli gravid betraktelig for mange par.

Enkelte klinikker i utlandet gir også «graviditetsgaranti» der man får pengene tilbake hvis man ikke har oppnådd en graviditet etter en viss tid.

Stor belastning for parene

Men alle forsøkene har sin pris - både fysisk, psykisk, sosialt og økonomisk.

- Å gjennomgå prøverørsforsøk krever masse av paret og er en utfordring for parforholdet. Når prøverørsforsøkene får negativ utgang, er det vanskelig å motivere seg for å fortsette, man kan føle at håpet blir borte. Samtidig er det også svært vanskelig å stoppe, og min erfaring er at det skal mye til for at det skjer, sier Bråten.

- Paret har ofret tid, krefter og penger på forsøkene, og det oppleves som helt ulogisk og urettferdig at prosjektet ikke gir resultater.

Hun forteller at prosessen parene går gjennom oppleves som en krise fordi det handler om noe så eksistensielt som å skape et liv, som er usammenliknbart med andre prosjekter.

- Mange kvinner skylder også på seg selv når graviditeten uteblir på tross av anstrengelsene. Mange får en destruktiv tankegang, der de finner årsaker til at de ikke fortjener blir gravide, en destruktiv tankegang med ulogiske årsaker til at egget ikke fester seg.

LES OGSÅ: Prøverørsforsøk skaper dilemma

Årsaker til at man avslutter prøveforsøk

Bråten forteller at det er forskjellige årsaker til at par velger å stoppe forsøkene til sist.

 1. Alder:
  Vanlig årsak. Kvinnenes eggkvalitet og generelle fruktbarhet synker med alderen, og med tiden vil det utelukke flere forsøk. Mange klinikker har også aldersgrense oppad.
 2. Økonomi:
  - For noen stopper forsøkene fordi de ikke har økonomi, men jeg opplever at parene ofte strekker seg langt. De kan ta opp lån, refinansiere og noen går også så langt at de selger hus og bil for å finansiere flere forsøk.
 3. Etikk: 
  Noen stopper fordi forsøkene viser for dårlig kvalitet på egne egg eller sædceller, og ikke ønsker å benytte donor.
 4. Parforhold:
  Noen par går fra hverandre i prosessen. Andre par velger å stoppe forsøkene fordi de opplever det som en belastning på parforholdet.
 5. Psykisk helse:
  - Selv om mange opplever både å bli nedfor og nedstemt av mange negative forsøk, opplever jeg likevel at mange fortsetter likevel, da de ser at løsningen på problemet ligger i et positivt resultat.

LES OGSÅ: Lesbisk luksusproblem: Skal jeg eller du bli gravide? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer