Eva valgte hjemmefødsel

- Svært sjelden for førstegangsfødene å velge hjemmefødsel.

HJEMMEFØDSEL SOM FØRSTEGANGSFØDENDE: Svært få kvinner velger å gjøre som Eva og føde sitt første barn hjemme. Foto: Studio Hodne
HJEMMEFØDSEL SOM FØRSTEGANGSFØDENDE: Svært få kvinner velger å gjøre som Eva og føde sitt første barn hjemme. Foto: Studio Hodne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Du bruker gjerne rørlegger og elektriker på anbefaling fra andre. Men når det gjelder hvem som skal ta imot barnet ditt og være sammen med deg når du er på det mest sårbare, da får du hjelp av en du aldri har møtt eller hørt om før, sier Eva Ottesen (30).

Eva er en av svært få førstegangsfødende som har valgt å føde barnet sitt hjemme.

Ifølge tall fra professor i jordmorfag, Ellen Blix ved Høgskolen i Oslo og Akershus, var det fra 2008-2012 kun 90 førstegangsfødende som fødte hjemme. Under 500 kvinner fødte hjemme denne perioden. Noe som tilsvarer 19% av hjemmefødslene i denne perioden.

LES OGSÅ: Dette må du vite før du kan føde hjemme

Følte seg tryggere hjemme

Eva forteller at hun ønsket å føde hjemme fordi hun basert på tidligere erfaringer har en generell skepsis mot sykehus. En annen viktig årsak var at hun lenge før graviditeten fikk god kunnskap om hjemmefødsler fra en bekjent som jobber som hjemmejordmor.

– For å føde hjemme må du være 110 prosent frisk, så du får veldig bra oppfølging før fødselen. Jeg gikk til kontroller hver måned og hadde flere ultralyder for å sjekke at alt var i orden, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer