Eva valgte hjemmefødsel

- Svært sjelden for førstegangsfødene å velge hjemmefødsel.

HJEMMEFØDSEL SOM FØRSTEGANGSFØDENDE: Svært få kvinner velger å gjøre som Eva og føde sitt første barn hjemme. Foto: Studio Hodne
HJEMMEFØDSEL SOM FØRSTEGANGSFØDENDE: Svært få kvinner velger å gjøre som Eva og føde sitt første barn hjemme. Foto: Studio Hodne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Du bruker gjerne rørlegger og elektriker på anbefaling fra andre. Men når det gjelder hvem som skal ta imot barnet ditt og være sammen med deg når du er på det mest sårbare, da får du hjelp av en du aldri har møtt eller hørt om før, sier Eva Ottesen (30).

Eva er en av svært få førstegangsfødende som har valgt å føde barnet sitt hjemme.

Ifølge tall fra professor i jordmorfag, Ellen Blix ved Høgskolen i Oslo og Akershus, var det fra 2008-2012 kun 90 førstegangsfødende som fødte hjemme. Under 500 kvinner fødte hjemme denne perioden. Noe som tilsvarer 19% av hjemmefødslene i denne perioden.

LES OGSÅ: Dette må du vite før du kan føde hjemme

Følte seg tryggere hjemme

Eva forteller at hun ønsket å føde hjemme fordi hun basert på tidligere erfaringer har en generell skepsis mot sykehus. En annen viktig årsak var at hun lenge før graviditeten fikk god kunnskap om hjemmefødsler fra en bekjent som jobber som hjemmejordmor.

For å føde hjemme må du være 110 prosent frisk, så du får veldig bra oppfølging før fødselen. Jeg gikk til kontroller hver måned og hadde flere ultralyder for å sjekke at alt var i orden, sier hun.

– Jeg vet dessuten at jeg blir redd på sykehus og at redselen gir mer adrenalin som kan motarbeide rier. For meg var det en større trygghet å kunne føde hjemme i mine vante omgivelser sammen med mannen min og to jordmødre som jeg hadde blitt godt kjent med på forhånd.

Forberedte seg godt

I tillegg til at hun leste seg mye opp på hva som skjer under en fødsel, hadde Eva et stort fokus på å forberede seg mentalt.

– Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle tvile på kroppen min og at dette er noe vi er skapt for å gjøre. Jeg lagde et mantra til meg selv om at det bare er å stole på kroppen, jobbe med kroppen og at jeg skulle gi slipp. Dette var tanker jeg ga meg selv for å klare å fullføre fødselen hjemme uten smertestillende, forteller hun.

Den dagen hun våknet av at vannet hadde gått, sendte hun melding til jordmor som kom innom for å sjekke hvor stor åpning hun hadde. Eva mener dette også ga henne en ekstra trygghet i forhold til det å skulle føde på sykehus.

– Alle har forskjellig smerteterskel og den første gangen du føder er det vanskelig å vite hvor nærme man er fødsel. Jeg synes derfor det var bra at jordmor kunne ha kontroll på dette, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

NYFØDT: Eva hadde på forhånd planlagt å føde i badekaret, men endte opp med å føde på soveromsgulvet. Foto: Privat
NYFØDT: Eva hadde på forhånd planlagt å føde i badekaret, men endte opp med å føde på soveromsgulvet. Foto: Privat Vis mer

Fødte på huk i soverommet

Eva hadde på forhånd planlagt at hun skulle føde i badekaret, men endret seg underveis.

– Jeg er veldig glad i å bade og var overbevist om at jeg skulle føde i vann. Men jeg rakk nesten ikke komme oppi før jeg kjente hvor vondt vannet gjorde på kroppen. Jeg endte derfor opp på soverommet hvor jeg hadde det ganske mørkt og brukte kalde, bløte kluter mot smertene, forteller hun.

– Der lå jeg i fred og jobbet med pusten og riene. Etter noen timer kom riene tettere og da ropte jeg på jordmor. For meg var det alfa og omega å kunne få være i fred og at jeg kun hadde jordmor der når jeg trengte henne.

Når Eva fikk beskjed fra jordmoren om at det var på tide å presse, forsøkte hun først å føde liggende i sengen.

– Jeg lå først på ryggen, men det gjorde så vondt. Så over på alle fire, det var også grusomt! Så kom jeg meg ned på gulvet og satte meg på huk, og nå fikk jeg tak! Jeg presset og jeg skrek. Det var så intenst, magisk og vakkert på engang, forteller hun.

– Jordmor ropte hvordan jeg skulle puste og jeg gjorde som hun sa og kjente babyen sakte skli utover. Så ropte jordmor «press» igjen og jeg presset alt min kropp kunne. Jeg var på mitt mest sårbare der jeg sto, men også mitt sterkeste! Først når man får oppleve det selv forstår man, det finnes ingenting likt, smiler hun.

LES OGSÅ: 4 symptomer på eggløsning

Ikke alle førstegangsfødende vet at de kan føde hjemme

Jordmor Kristina Jacobsen fra Hjemmefødsel.no sier at cirka hver femte kvinne hun hjelper er førstegangsfødende. Hun tror det er flere årsaker til at såpass få velger å gjøre som Eva.

– Det kan skyldes at førstegangsfødende ikke får informasjon fra lege eller jordmor om muligheten for å føde hjemme, eller at de får feilinformasjon fra helsepersonell.

– Man vil kanskje se hvordan første fødsel går først, eller så antar de at førstegangsfødende ikke kan eller anbefales hjemmefødsel. Førstegangsfødende blir i større grad overflyttet til sykehus, men det er ikke fordi det er større risiko å føde hjemme for førstegangsfødende - men fordi den første fødselen generelt tar lengre tid og noen har behov for mer smertelindring enn det vi kan tilby hjemme, sier hun.

Dette bekreftes av Ellen Blix som tidligere har fortalt til KK.no at det er sjelden overflyttinger til sykehus skyldes alvorlige komplikasjoner.

– En tredjedel av alle førstegangsfødende som har hjemmefødsel blir overflyttet til sykehus. Som regel skyldes det at fødselen går for langsomt, noe som ikke er farlig i seg selv, men man gjør det for å overvåke ungen. – Noen ganger kan det også skyldes at jordmor er for trøtt, da hun ikke har noen til å avløse seg, sier hun.

LES OGSÅ: Er du redd for å revne under fødsel?

Veldig vanlig å føde på huk

Eva endte opp med å føde på huk ved siden av sengen, noe som ifølge Jacobsen er veldig vanlig blant de som ikke føder i vann.

– Min erfaring er at når kvinner selv får velge fødestilling, så velger de ikke å legge seg på ryggen i sengen fordi det oppleves mer smertefullt. De opplever å ha mindre kontroll og at det er vanskeligere å trykke barnet ut.

– De aller fleste som føder hjemme, føder i en oppreist fødestilling; på huk eller knestående. Derfor skjer fødselen på gulvet ett eller annet sted i huset hvor kvinnen føler er best, sier hun.

– Noen er generelt «bekymret» for søl i forbindelse med fødsel. Det er sjelden noe problem. Det begrenser seg til en liten plass på gulvet som vi dekker til med litt plast og et gammelt dynetrekk for eksempel Når fødselen er over pakker man det bare sammen og kaster. Så er alle spor etter fødselen på stuegulvet borte, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Fordeler og ulemper ved vannfødsel

ERFAREN HJEMMEJORDMOR: Kristina Jacobsen har jobbet som hjemmejordmor siden 2008 og sier at cirka hver femte kvinne hun hjelper er førstegangsfødende. Foto: Privat
ERFAREN HJEMMEJORDMOR: Kristina Jacobsen har jobbet som hjemmejordmor siden 2008 og sier at cirka hver femte kvinne hun hjelper er førstegangsfødende. Foto: Privat Vis mer

Trygge omgivelser er viktig

Mennesker som kan gi den fødende trygghet, kjærlig omsorg og fysisk og psykisk støtte til å komme seg gjennom fødselsarbeidet er ifølge Jacobsen bra fordi det fører til at kvinnen føder lettere.

Kvinner som føder hjemme får ha med seg hvem de vil på fødsel - så lenge hun føler seg komfortabel med å ha dem der og de har forståelse for at mor ikke skal forstyrres under fødsel. Det er også en fordel at de som er med føler seg helt komfortable med å være der og ikke er stresset eller redde. På den måten kan de være en ressurs for både den fødende og partneren. Det skal også være helt greit å kunne ombestemme seg underveis i fødselen, om det ikke blir som man tenkte når fødselen er i gang.

– Noen ønsker å ha større barn tilsted på fødselen. Erfaringsmessig er kvinner som føder ofte i en situasjon der de selv har behov for en mor/omsorgsperson, det kan noen ganger gjøre det vanskelig for henne å være mor selv. Men om man planlegger det slik at man har en person barnet er trygg på som kan hjelpe til ved behov, går det som oftest veldig fint.

Mener informasjonen til fødende burde vært bedre

Selv om Eva bare har positive erfaringer med sin hjemmefødsel, understreker hun at hun ikke mener at alle kvinner bør føde hjemme.

– Men jeg synes kvinner burde få mer info om hvilke muligheter de har, både når det gjelder hjemmefødsel og sykehusfødsel, sier hun.

– Det er for eksempel ikke alle som vet at du kan be om en annen jordmor eller at du kan si nei til de anbefalingene sykehuset gir deg. Jeg skulle ønske at det var et mye bedre apparat rundt dette når man er gravid. Dersom man tidlig kunne få vite sine rettigheter vil man få en god fødselsopplevelse.

LES OGSÅ: Fødte tre barn på 14 minutter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer