Evnerike barn

Evnerike barn kan ofte bli stemplet som «problematiske»

- Evnerike er ikke alltid den skoleflinke eleven, noen ganger er det «bølla» på bakerste rad!

SER IKKE POENGET MED UNDERVISNINGEN: Evnerike barn kjeder seg ofte ved rutineoppgaver og kan være kritiske ovenfor andre, særlig lærere som ikke er gode nok i faget sitt. Foto: Syda Productions/NTB Scanpix
SER IKKE POENGET MED UNDERVISNINGEN: Evnerike barn kjeder seg ofte ved rutineoppgaver og kan være kritiske ovenfor andre, særlig lærere som ikke er gode nok i faget sitt. Foto: Syda Productions/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det er vanskelig å si at barnet ditt ikke er som andre barn, men i ettertid så ser jeg at vi skulle ha snappet det opp tidligere og sluppet mye styr, sier Sven Åge Nilsen (36).

De siste årene har han og ektefellen Michelle (34) brukt utallige timer på å hjelpe sønnen Lucas (6). Sven Åge forteller at problemene begynte da Lucas var rundt to-tre år gammel og byttet barnehage.

Mens han tidligere hadde gått i en barnehage hvor eldre og yngre barn var sammen, begynte han nå i en aldersinndelt barnehage. Her havnet han på avdelingen for de yngste, noe han absolutt ikke trivdes med.

– Vi hadde mange møter med barnehagen om utfordringene og de la ting til rette for at han skulle trives. Men han gjorde bare mer opprør og ble beordret til å sitte i gangen fordi han skapte uro. De ansatte i barnehagen visste ikke hva de skulle gjøre. De nevnte at han kunne ha ADHD og sa at han var ukonsentrert, forstyrret de andre barna og at han ikke hørte på voksne, forteller Sven Åge.

God hukommelse og ekstremt nygjerrig

For foreldrene var det veldig vanskelig å tro at ADHD kunne være årsaken til Lucas problemer i barnehagen. Hjemme var han nemlig alltid rolig, konsentrert og puslet med prosjektene sine som vanlig. Først da Michelle, som studerer spesialpedagogikk, fikk høre om evnerike barn, begynte brikkene å falle på plass. Hun oppdaget at Lucas hadde mange av de typiske kjennetegnene på evnerikhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer