Mammarollen

Få barn i 20- eller 40-årene? Karen Beate har prøvd begge deler

- Den største forskjellen er hvordan jeg selv håndterte mammarollen, sier hun.

SMÅBARNSMOR I FØRTIÅRENE: Karen Beate har både fått oppleve hvordan det er å få barn i tyveårene og i førtiårene. FOTO: Privat
SMÅBARNSMOR I FØRTIÅRENE: Karen Beate har både fått oppleve hvordan det er å få barn i tyveårene og i førtiårene. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Førti er det nye tretti, hevdes det. Selv om noen kanskje mener påstanden er vel optimistisk, synes den i alle fall å ha en viss sannhet når det kommer til småbarnsforeldre.

For mens en typisk småbarnsmor på åttitallet var i tyveårene, er dagens småbarnsmødre gjerne 10-20 år eldre.

Tobarnsmor Karen Beate Glærum (45) har både fått erfare hvordan det er å være «ung» og «eldre» mamma. Eldstemann Sander (19) fikk hun nemlig da hun var 25 år gammel, mens hun var 40 år da datteren Leona Isabell (5) ble født.

Karen Beate mener den største forskjellen på å være ung og eldre mamma ligger i hvordan hun selv håndterte mammarollen.

- Som småbarnsmor i 20-årene var jeg mye mer oppmerksom på hva andre tenkte og mente om meg. Jeg var redd for å gjøre feil og at jeg ikke taklet mammarollen godt nok. Jeg var også mer stresset og følte at mye måtte gjøres på liten tid, sier hun.

- Med siste barn har jeg vært mye mer avslappet. Når du blir mamma i «voksen alder» bryr du deg kanskje ikke så mye om hva andre tenker og mener.

Tror ikke oppdragelsen har sammenheng med alder

Selv om det biologisk sett kanskje er best å få barn i tyveårene, er det ikke nødvendigvis slik at det er i denne alderen vi oppdrar barna våre best.

En stor dansk studie fra 2017 hevder for eksempel at eldre mødre har gladere barn. Forskerne bak studien tror dette kan ha sammenheng med at eldre mødre har funnet en god balanse mellom å gi barna frihet, men samtidig struktur.

Andre mener derimot at unge mødre både takler nattevåk og utfordringer som krever fleksibilitet bedre enn sine medsøstre som fikk barn sent.

Karen Beate medgir at også hun har oppdratt barna sine litt forskjellig, men hun mener det ikke kun handler om alderen hennes. Med Sander ble hun nemlig brått alenemor fordi Sanders far døde da han bare var syv måneder gammel.

- Før var jeg strengere, og datteren min er nok litt mer bortskjemt på alle områder enn broren. Samtidig er hun veldig forskjellig fra ham, noe som også påvirker oppdragelsen. I tillegg er vi to foreldre, sier hun.

Tenker ikke over at hun er eldre

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at det har blitt stadig mer vanlig å være småbarnsmor i førtiårene. I 2018 var 3,7 prosent av fødende kvinner eldre enn 40 år, mens tilsvarende tall for 1988 var 1,2 prosent.

Ifølge Karen Beate gjenspeiler dette seg i hvordan hun blir møtt av langt yngre småbarnsmødre, da ingen synes å reagere på at hun er en «eldre» mamma.

- Jeg har vært med i barselgrupper med begge barna. I barselgruppen med Leona var de andre mødrene en del år yngre enn meg, uten at det hadde noen betydning. Vi har fortsatt kontakt og de fleste går i samme barnehage. Og selv om jeg kunne ha vært mor til mange av mødrene i barnehagen, føler jeg meg ikke annerledes i det hele tatt, smiler hun.

VOKSEN SØNN: Karen Beate tror hun nok var en litt mer stresset småbarnsmor da hun fikk sønnen Sander (18). FOTO: Privat
VOKSEN SØNN: Karen Beate tror hun nok var en litt mer stresset småbarnsmor da hun fikk sønnen Sander (18). FOTO: Privat Vis mer

- Jeg har ingen venninner som har blitt mor i «voksen alder», men jeg koser meg som småbarnsmor. Jeg vil heller være mor enn bestemor som førtiåring!

Setter høye krav til seg selv

Familieterapeut Susanna Borovski Lübeck ved helsestasjonen i Ås kommune, tror måten man utøver mammarollen på er mer personavhengig enn aldersavhengig.

Hun peker allikevel på noen faktorer som kan bidra til at yngre mødre har en annen tilnærming til mammarollen enn de litt eldre.

- Jeg tror kravene man setter til seg selv om hva som er en god nok mamma kan være tøffere for en tyveåring enn en førtiåring. Dagens mødre i 20-årene har vokst opp med sosiale medier og i en verden hvor man i mye større grad enn før sammenligner seg med hverandre.

MAMMAROLLEN: Familieterapeut Susanna Borovski Lübeck tror måten man utøver mammarollen på er mer personavhengig enn aldersavhengig, men at det allikevel kan være noen faktorer som påvirker oss. FOTO: Privat
MAMMAROLLEN: Familieterapeut Susanna Borovski Lübeck tror måten man utøver mammarollen på er mer personavhengig enn aldersavhengig, men at det allikevel kan være noen faktorer som påvirker oss. FOTO: Privat Vis mer

- Mens man tidligere kanskje bare målte seg med de andre mødrene i barselgruppen og noen venninner, har dagens mødre kontakt med mange andre på Instagram, Snapchat og Facebook. Faren i dette kan være at de sammenligner seg med et uoppnåelig ideal, sier hun.

- Selv om kvinner i førtiårene selvsagt også er storforbrukere av Facebook, tror jeg allikevel at de bruker sosiale medier på en litt annen måte. Jeg tror den generasjonen som vokser opp nå i større grad er vant til å hele tiden søke informasjon på nettet, og sammenligne seg med andre.

Yngre kvinner kan være mer tilpasningsdyktige

Til tross for at de kanskje setter høye krav til seg selv, tror hun kvinner i tyveårene kan være litt mer tilpasningsdyktige i forhold til det å få barn.

For sammenlignet med en kvinne i førtiårene, er en typisk tyveåring fortsatt i en etableringsfase hvor barnet blender naturlig inn i livet.

- Mange kvinner tenker at de skal ha alt på plass før de får barn: fast jobb, bolig, trygg økonomi og en mann som de er sikre på at de vil være sammen med lenge. Og det er jo også slik at man i større grad har funnet «den rette» når man er 40 år sammenlignet med 20.

- Jo eldre man blir, jo vanskeligere er det vel å endre vaner og en etablert livsstil. Et barn kan snu opp ned på alt og sjelden blir det akkurat slik man hadde tenkt. For noen kan det være vanskelig å tåle at mammarollen ikke ble akkurat sånn de hadde sett for seg. Kan dette i større grad by på problemer for en førtiåring enn for en tyveåring, spør hun.

Går helt inn i «prosjekt mamma»

Hvordan man takler rollen som småbarnsmor i førtiårene, tror hun også avhenger av om man er førstegangsfødende eller om man har barn fra før.

– Er man førstegangsfødende 40-åring så har man virkelig ønsket seg det barnet, og kanskje prøvd å få barn i flere år. Noen tenker kanskje at de har oppnådd ulike ting i livet og at det nå er barnet som er det nye, store prosjektet. De gir seg derfor mer hen til barnet og tenker «nå skal jeg bare være mamma». De har nok også fått mer tid til å tenke over hvordan de vil oppdra barnet, men fallhøyden kan bli stor dersom man setter for høye krav til seg selv.

– En småbarnsmor i førtiårene som allerede har barn, har nok en mer avslappet tilnærming til det hele, sier hun.

En annen fordel med å være ung mamma, er at det statistisk sett er stor sjanse for at barnet også vil ha unge besteforeldre samt unge tanter og onkler. Dersom du er så heldig at dette er gode, trygge omsorgspersoner, er et stort familienettverk ifølge Lübeck en enorm ressurs for barnet.

– Familien er en utrolig viktig del av et barns liv. Det at barnet har flere voksne å speile seg med og gå til dersom de trenger noen å snakke med, er veldig bra for barns psykiske helse. For barnet vil det også være bra å kunne være med besteforeldre som har masse overskudd og energi.

– Biologisk sett er vi jo skapt for å få barn som tyveåringer. I denne alderen takler vi nok kanskje også bedre mangelen på søvn, samt det å henge med på barnets tempo i lek og aktiviteter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer