Barnefattigdom:

Færre barn deltar på fritidsaktiviteter - mange foreldre har ikke råd

Profesjonaliseringen av barneidretten og krav til dyrt utstyr kan være noe av årsaken.

BARNEFATTIGDOM: En ny undersøkelse viser at færre barn deltar på fritidsaktiviteter enn tidligere. FOTO: NTB Scanpix
BARNEFATTIGDOM: En ny undersøkelse viser at færre barn deltar på fritidsaktiviteter enn tidligere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Vi vet at det finnes to–tre barn i hver klasse som lever under fattigdomsgrensen i Norge. Mest sannsynlig så er det noen i klassen til barnet ditt som ikke har råd til å delta på fritidsaktiviteter, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Nylig gjennomførte Ipsos på vegne av DNB en spørreundersøkelse som viser at færre barn deltar på fritidsaktiviteter enn tidligere. Mens det i 2012 var 20 prosent som ikke deltok på en fritidsaktivitet, har andelen økt til hele 27 prosent.

En årsak til dette kan være at enkelte foreldre rett og slett ikke har råd.

20 prosent av de spurte svarer ja på spørsmål om de kjenner til barn som ikke får deltatt i fritidsaktiviteter fordi det koster for mye.

I snitt bruker barnefamilier 10015 kroner i året på fritidsaktiviteter til barna, dette er 2000 kroner mer enn de brukte 2012. Undersøkelsen viser også at norske barn i snitt går på færre aktiviteter enn tidligere. I 2012 lå snittet på 2,8 aktiviteter per barn, nå er tallet 1,7 aktiviteter.

– Færre aktiviteter til en høyere prislapp tyder på at prisen har gått opp. Samtidig vet jeg om mange idrettslag som jobber for harde livet for å holde kontingentene nede, sier Sandmæl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer