Sommerjobb:

Færre tenåringer har sommerjobb

- Men det skyldes slett ikke at de er late, mener jobbformidler.

SOMMERJOBB: Mange tenåringer ønsker seg en sommerjobb, men det er ikke alltid like enkelt å få. FOTO: NTB scanpix
SOMMERJOBB: Mange tenåringer ønsker seg en sommerjobb, men det er ikke alltid like enkelt å få. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig færre tenåringer har deltidsjobb eller sommerjobb, viser nye tall fra SSB. Mens nærmere tre av fire 17-åringer hadde inntekter fra slike jobber på slutten av 1990-tallet, gjaldt dette bare om lag halvparten av 17-åringene i 2015. Betyr dette at ungdommen har blitt latere?

Mari Espelin driver nettstedet Ekstrahjelp.no, en jobbformidlingstjeneste som formidler sommerjobber og ekstrajobber til ungdom over hele landet. Hun mener man ikke kan bebreide tenåringene for at det i dag er færre som har sommerjobb enn det var før.

– Ungdom i dag er IKKE late, de ønsker å jobbe. Og det er en myte at ungdom i dag får alle pengene de trenger fra foreldrene sine. Vi får daglig henvendelser fra ungdom som lurer på om vi kan hjelpe dem med å få seg jobb. Og noen av disse forteller også om at de er nødt til å jobbe for å spe på familiens økonomi, sier hun.

– Det er selvfølgelig noen ungdom, med gode kontakter gjennom mor og far, som lett får seg jobb. Men mitt inntrykk gjennom flere års arbeid med Ekstrahjelp, er at det er vanskelig. Og jo yngre de er, jo vanskeligere er det. Mange krever at de ansatte skal være 18 år, selv om det etter loven ikke nødvendigvis er et krav.

FÆRRE JOBBER: Mari Espelin i Ekstrahjelp.no mener at færre ufaglærte jobber gjør det vanskeligere for ungdom å få seg sommerjobb. Foto: Privat
FÆRRE JOBBER: Mari Espelin i Ekstrahjelp.no mener at færre ufaglærte jobber gjør det vanskeligere for ungdom å få seg sommerjobb. Foto: Privat Vis mer

Vanskeligere å få ufaglærte jobber

Espelin peker på at det har forsvunnet mange ufaglærte jobber i Norge de siste årene, noe som gjør det ekstra vanskelig for ungdom å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

– Da jeg var ung på åttitallet tjente vi penger på å plukke jordbær, vi gikk med avisen og hadde vaskejobber. Noen få fikk jobb på samlebåndet til Collett og de mest heldige fikk jobb i butikk. Med unntak av butikkjobbene, er ingen av disse jobbene typiske ungdomsjobber i dag. Effektivisering i arbeidslivet, utflytting av produksjon og innvandring har økt presset på ufaglærte jobber. Utviklingen i Norge illustreres godt med eksempelet fra Freia i Oslo, hvor det i 1987 var rundt 1000 ufaglærte i arbeid. I 2014 var det tallet redusert til 43, sier hun.

– Jeg tror ikke vi har nådd bunnen ennå. Det kommer nok til å bli enda tøffere på arbeidsmarkedet for mange fremover. Så for å gi ungdommene våre bedre muligheter til å tjene penger, og ikke minst høste verdifull arbeidserfaring på veien mot voksenlivet, må flere bedrifter bli med på dugnaden om å tilby sommerjobber og ekstrajobber. Privatpersoner kan bidra med småjobber for de yngste. Det er den klare oppfordringen fra meg, smiler hun.

LES OGSÅ: - Tenåringsforeldre bør vurdere å senke kravene sine

Ønsker å passe barn eller jobbe på lager

Karen Korslund (14) er en av mange tenåringer som foreløpig ikke har lykkes med å finne seg en sommerjobb, til tross for at hun er åpen for alle typer oppdrag.

– Jeg er veldig glad i barn og kunne godt tenke meg å jobbe i en barnehage. Ellers hadde jeg ikke hatt noe imot å jobbe med å sortere ting på et lager eller med noe annet som kanskje tar lang tid, men som gir deg en god følelse etterpå fordi du har gjort en bra jobb. Men hvis jeg får et tilbud om sommerjobb kommer jeg nok uansett til å takke ja. Jeg synes det er gøy og utfordrende å jobbe, så det spiller ingen rolle hva jeg får, smiler hun.

Selv om hun gjerne kunne tenke seg å tjene litt ekstra penger, er dette langt ifra det som motiverer henne mest.

– Jeg har lyst på en jobb fordi jeg er ofte mye hjemme i ferien og det blir kjedelig å sitte hjemme hele dagen når vennene mine er borte. Det er ikke så mye å finne på, så da hadde det vært gøy å kunne jobbe i stedet, forteller hun.

Så langt har hun fått utdelt litt ekstra arbeidsoppgaver hjemme, som å gjøre rent og gå tur med hunden. Hun har også plukket og renset rabarbra som hun har solgt.

LES OGSÅ: På utkikk etter ny jobb? Her er tipsene som hjelper deg å finne de ledige stillingene

ØNSKER SOMMERJOBB: Karen og mamma Kristin (til venstre) håper hun snart får seg sommerjobb. Foto: Privat
ØNSKER SOMMERJOBB: Karen og mamma Kristin (til venstre) håper hun snart får seg sommerjobb. Foto: Privat Vis mer

- Bør la ungdom få en sjanse

Et problem Karen har møtt, er at mange arbeidsplasser krever at man er 16 eller 18 år for å få jobb. Ifølge Arbeidstilsynet kan barn i alderen 13-15 år utføre «lett» arbeid. Eksempler på slike jobber kan være avisbud eller kontor- og butikkarbeid. Ungdom over 15 år kan ha arbeid som ikke er til skade for deres sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang. Det betyr at man kan ta butikkarbeid og rydde- og vedlikeholdsarbeid i parker.

Mamma Kristin Korslund synes arbeidsplassene burde gi flere tenåringer en sjanse til å få opparbeidet seg litt arbeidserfaring.

– Det virker som at det er færre jobber til unge i dag enn det var da jeg selv var ung. Jeg skjønner at det å ha en ungdom i jobb kan være mer ressurskrevende enn til hjelp, men det er veldig nyttig å få de unge inn slik at de får erfaring. Jeg har en mistanke om at det handler om at alt i dag skal være så effektivt at man heller velger bort å ta på seg dette ansvaret i bedriftene, sier hun.

Kristin har blant annet tydd til Facebook i et håp om at noen i bekjentskapskretsen skal kunne tilby datteren sommerjobb, men understreker at hun egentlig synes at det å finne en jobb på egenhånd er en viktig del av erfaringen.

– Hele prosessen med å søke og finne seg en jobb er veldig lærerik. Jeg synes at det å lære seg å jobbe er et godt supplement til å gå på skolen som består av mye teori. Det er dessuten en veldig lang sommerferie og det kan rett og slett bli for mange uker å bare drive «dank». Jeg håper hun finner seg en sommerjobb slik at hun kan få lære praktisk arbeid og litt om hva det innebærer å ha en jobb, sier hun.

Bra å få teste egne evner og interesser

Mari Espelin mener at det å få mulighet til å tjene seg noen ekstra kroner, langt ifra er den eneste gode grunnen for å la tenåringer få komme seg i jobb.

– Heller ikke bare for å pynte på CV’en – men for å høste egne erfaringer, bli kjent med muligheter, og teste ut egne evner og interesser. Min erfaring er at mange unge velger videre utdannelse, eller endrer kurs på allerede påbegynt utdannelse, etter deres første verdifulle møter med arbeidslivet.

– Det er også viktig for arbeidslivet å ha unge ombord. Foruten å bidra med ekstra sett med hender, pågangsmot og nye øyne, så bidrar de med kunnskap som digitalt innfødte som kan komme oss andre digitale innvandrere til gode.

Blant de jobbene som tilbys til ungdom via nettstedet Ekstrahjelp, er det flest jobber innen salg, butikk og servering. Espelin forteller at butikkjobbene er de mest populære.

– Jeg skulle gjerne sett at flere ville prøve seg innen salg, telefonsalg, dørbank og standsalg. Det er tøffe, men svært lærerike og utviklende jobber som de får mye igjennom for senere i livet.

LES OGSÅ: 6 gode råd til tenåringsforeldre

Tips til deg som ønsker sommerjobb:

  • Vær tidlig ute
  • Spør venner og familie
  • Oppsøk bedriftene
  • Sjekk lokalavisen og oppslag i lokalmiljøet
  • Bruk nettet; søk etter «sommerjobb» eller «sommervikar» på Finn.no og Nav.no.

Kilde: Nav.no

- Vær rask med å søke

For ungdom som ønsker å finne seg en jobb, er det lurt å følge jevnlig med nettsteder publiserer ledige jobber.

– Vær rask med å søke dersom du ser en jobb du kunne tenke deg. Mange jobber blir besatt selv før søknadsfristen utløp, råder Espelin.

– Si ifra til venner og kjente som allerede jobber steder du også kunne tenke deg å jobbe, at du er interessert i en jobb der. Mange bedriftsleder som har et raskt behov for ansatte spør sine medarbeidere om de kjenner noen som har lyst på jobb.

– Du kan også sende inn en åpen søknad. Men du må ta seg tid til å skrive en personlig og velbegrunnet søknad, slik at arbeidsgiver sitter igjen med et inntrykk av at du ønsker spesielt å jobbe akkurat hos dem.

LES OGSÅ: - Mange tenåringer har opplevd ting som kan defineres som digital vold

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer