Færre velger å døpe sine barn eller har navnefest

- Navneritualer er fortsatt svært viktige, mener forsker.

FÆRRE VELGER Å DØPE BARNA SINE: Men navneritualene er fortsatt svært viktige, mener forsker. Foto: Shutterstock
FÆRRE VELGER Å DØPE BARNA SINE: Men navneritualene er fortsatt svært viktige, mener forsker. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at i de siste årene har andelen døpte falt.  Andelen døpte i forhold til fødte har gått nedover hvert år siden 2008. Fra 2009 er nedgangen 5 400 færre døpte i året, eller 13 prosent.

Human-Etisk Forbund opplever også en liten nedgang i antall navnefester fra 2010 til i dag. Cirka 2400 hadde navnefest 2010, mens det i 2014 var 2200.

Betyr denne utviklingen at navneritualer er på vei ut?

Viktig for å bekrefte samhold

Forsker Ida Marie Høeg ved KIFO har forsket på navneritualer.

Hun mener de fortsatt har stor betydning for familier flest og hun tror noe av nedgangen skyldes at stadig flere velger private navnefester eller ikke har noen markering for det nye familiemedlemmet.

– Norske familier er ganske mangfoldige og sammensatte, og nettopp derfor er disse ritualene fortsatt så viktige. Det er ikke alle foreldre som er gifte og da kan dåpen eller navnefesten være med på å bekrefte mor og far som par.

– Ofte er det også slik at besteforeldrene fra begges familier ikke har truffet hverandre tidligere. Dåpen eller navnefesten er da første gang de er med på en familiefest for både mor og fars familie, sier hun.

Antrekk til dåp og navnefest: Dette kan barnet ha på seg

FORSKET PÅ NAVNERITUALER: Ida Marie Høeg ved KIFO. Foto: KIFO
FORSKET PÅ NAVNERITUALER: Ida Marie Høeg ved KIFO. Foto: KIFO Vis mer

Synliggjør fellesskap

Høeg legger til at dåp og navnefest innebærer langt mer enn bare det å skulle gi barnet et navn.

– Dette er nettverks og redebyggingsritualer. De synliggjør og skaper fellesskap som barnet inngår i. Fellesskapet består av den nærmeste slekten og noen ganger familiens venner, sier hun.

– Men om man hadde tatt navnet ut av ritualet, hadde nok både foreldre og andre deltakere reagert negativt. Å lage et velkomstritual uten å understreke barnets navn, ville ikke være med på å understøtte barnets identitet. Navnet er en naturlig del av feiringen, det gir barnet identitet og en plass i fellesskapet.

Slik finner du babynavnet

Lite press fra eldre slektninger

Selv om navneritualene er viktig med tanke på slektsbånd, sier Høeg at de færreste foreldre i dag opplever særlig press rundt hvilket ritual de skal velge.

 – Foreldrene står i dag friere til å kunne velge hva de opplever som riktig og meningsfylt, men stort sett velger vi tradisjonelt og i tråd med det andre har gjort før og hva folk rundt oss tenker er det riktige valget. Men det er et sterkt ideal blant besteforeldre og oldeforeldre at hvert par skal få finne ut hva som passer for dem, sier hun.

 

Mange likhetstrekk mellom seremoniene

I sin forskning, så Høeg flere likhetstrekk mellom dåp og navnefest. Begge ritualene følger blant annet en bestemt logikk i hvem som blir invitert, barnets klesdrakt, hva som serveres og gavene til barnet. Mange som har navnefest velger også å ha faddere på samme måte som i dåpen.

Dåpsgaver

Det som overrasket henne mest var imidlertid at dåps-foreldre og navnefest-foreldre også synes å ha det samme utgangspunktet for sine valg.

– Begge grupper mener at de har tatt et midlertidig valg, og at barnet selv skal få lov til å velge livssyn når de blir eldre, sier hun. – Foreldre har ganske lik tilnærming til hva de har valgt, selv om de har valgt forskjellig, sier hun. 

DISKUSJON: Er dåp og navnefest egentlig nødvendig, da?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer