Familieferie: Bø i Telemark

Familieferie: Bø i Telemark
Publisert
Sist oppdatert

Telemark har mye å by på hvis du ønsker en familieferie litt utenom det vanlige. Mammanett.no tilbrakte en helg i Bø.

 

Dropp hotell - bo på gard

Ferie er tiden for å slappe av og oppleve noe nytt og spennende. Bø Gardsturisme tilbyr velutstyrte stabbur, feriehus eller ferieleiligheter på gardstunet. I ferie på gardstunet er det tid både for lek og ei stille stund for små og store, og nærkontakt med husdyr.

Mammanett.no tilbrakte en helg på Staurheim Gard, 1 1/2 kilometer fra Bø sentrum. En koselig gård med et stort, flott ringtun. Her ble vi møtt av hyggelig vertskap og fikk bo i det nyrenoverte "Ysteriet". Feriehuset er restaurert med stor respekt og autensitet, og er samtidig moderne nok slik at en familie på fem har all den komfort de trenger på ferie. Og ikke minst plass! Familien på fem fikk 150 kvadrat å boltre seg på innendørs. Prisen for overnatting ligger på omtrent samme nivå som overnatting på et trangt hotellrom.

Staslige Staursheim Gard. Ferieboligen "Ysteriet i midten av bildet.
Staslige Staursheim Gard. Ferieboligen "Ysteriet i midten av bildet. Vis mer

På tunet kunne barna leke med fem kosesyke kopplam og to kaniner. I hønsehuset spankulerte høner og haner, og 4-åringen vår synes det var svært så spennende å få lov til å få plukke med seg nylagte egg til kveldsmaten. Hanen var han mer skeptisk til. -Jeg trenger hørselsvern, bedyret han når hanen galte. 

Tidlig morgen og fjordingen Bertha gomler gress utenfor stuevinduet.
Tidlig morgen og fjordingen Bertha gomler gress utenfor stuevinduet. Vis mer

Frokost i bonderomantiske omgivelser! 30 kvadrat koselig kjøkken - på ferie!
Frokost i bonderomantiske omgivelser! 30 kvadrat koselig kjøkken - på ferie! Vis mer

I havnehagen beitet 4 hester. Bertha blir barnas favoritt - gårdens rolige og svært så barnevennlige fjording.

- Jeg tror stadig flere familier velger gardsferie. For mange av barna som kommer hit er det en stor opplevelse å få lov til å hit, og knytte bekjentskap med husdyrene våre, forteller Gunleik. Kona hans Ingrid forteller at mange familier med små barn kommer på beøk til dem om sommeren. - Snekkerverkstedet i kjelleren og lekestua er populært i regnværet. Når solen skinner og tunet er fullt av barn i aktivitet og i lek med hundene, på trampolinen, med ball og badminton, synes jeg det er veldig koselig å jobbe med gardsturisme, forteller hun.

Gunleik er vert på Staursheim Gard. - Jeg liker at det er litt liv og røre på garden, forteller han.
Gunleik er vert på Staursheim Gard. - Jeg liker at det er litt liv og røre på garden, forteller han. Vis mer

Ut på (skummel) tur

Helena og Jonas på skummel skogstur
Helena og Jonas på skummel skogstur Vis mer

I skogen nedenfor jordet på Staurheim  finner vi merkede turstier. En av dem leder inn i en mørk og spennende skog, full av gamle gravhauger fra vikingetiden. Helena (8) står oppå en av dem, og vi ser vårt snitt til å lære barna litt historie. Vi forteller henne om  gravhauger og hvordan man gravla mennesker i vikingetiden. Hun repliserer skrekkslagent: - Står jeg oppå lik, mamma?

At regnet bøtter ned, og det nyinnkjøpte regntøyet er gjennombløtt hos halvparten av familiemedlemmene spiller ingen rolle. Gravhauger og skumle, mørke skoger er spennende!

Bø Sommarland

Vannvittig moro for små og store, reklamerer sommerparken med. Parken er nok mest kjent for Magasuget, Sentrifuga og Flow Rider som gir modige ungdommer og voksne et kick, men parken har også en mengde andre aktiviteter for barn i alle aldre.

Vannland - for de minste!
Vannland - for de minste! Vis mer

Vannland har sklier og oppvarmet basseng. Her råder også de minste barna, store barn har ingen tilgang - noe som nok kan være godt for de uerfarne, minste plaskerne. Vi så mange 2 og 3-åringer og foreldre som koste seg med rolig vannlek i denne delen av parken.

Bøverstranda.
Bøverstranda. Vis mer

Bøverstranda har også bassenge hvor en del har tilpasset dybde for ikke-svømmende barn og mange morsomme, vannsprutende leker. I 2012 ble området utbedret med sitteområde under tak på Bøverstranda, hvis solen skinner for hardt, eller det skulle komme noen regndråper. Og regndråper ble det nok av under vårt besøk. Men med våtdrakter til barna og en usedvanlig chic Sommarland-regnponcho til mamma, holdt alle varmen.

Etter noen timer med bading fant vi andre alternativ i parken. Barna boltret seg i Lekelands lekeapparater i størrelse megasize, elektriske lekebiler og sykler. Tivolibyen må også besøkes. En koselig, liten del av parken med akkurat passe stort pariserhjul og tradisjonell karusell med hester og vogner.

Mellom slagene kunne vi også slappe av med konserter og sirkusshow.
I høysesong må du regne med litt venting og kø i garderobene. Selv på en regntung dag var det litt vanskelig å finne garderobeplass.

- "Vi takker for i dag, og håper dere har hatt en fin dag, på tross av at det har regnfull dag", sier speakeren over høytaleanlegget i det vi går ut. - "Men - dere hadde jo blitt våte uansett!"

Familieridning

Jonas (4): Dette var gøy!Jonas (4): Dette var gøy!

Stallplasssen på Akkerhaugen, 20 minutter kjøretur fra Bø, tilbyr ridning for store og små.
- Vi er en broket gjeng på fem, i alder fra 4 - 40 år, med svært varierende rideferdigheter. Kan du tilby oss noe? Spurte vi Tone-Lise Duaas, møkkamåker og instruktør jamførende Stallplassens nettsider.

Familien på fem fikk utdelt fire usedvanlig rolige og trygge hester og kyndig veiledning av Duaas, som viste seg å være like flink med barn som med de firbente.

Den hestegale eldstejenta på 12 år fikk vise frem sine kunster med Lillemor - en nydelig belgisk sportsponni, mamma fikk utøve "tantedressur" på Svarten, 8-åringen travet på welshen Tempus og minstegutt var storfornøyd med å bli leid rolig rundt av pappa på Peran, en herlig og usedvanlig blanding av fjording og new forest-ponni.

- Vi tilbyr både ridning på bane eller turridning, forteller Duaas som har mange familier innom i løpet av sommerferien – både med og uten tidligere rideerfaring.

Nesten hele familien plassert på trygge hesterygger.  

Andre aktiviteter for Familier i Bø i Telemark

 • Padling
  Med innsjøer, elver og Telemarkskanalen ligger forholdene godt til rette for noen flotte turopplevelser. Noen av gardene har kano til disposisjon for gjestene. Informasjon om utleie av kano og kajakk kan rettes til Reiselivsportalen for  Midt-Telemark 
 • Sykling
  Midt-Telemark har en ”Syklist velkommen” destinasjon med oppmerka løyper i variert terreng. Løypene går hovedsaklig på asfalt og grus på lite trafikkerte veier der du kan finne mange fine plasser for ei kvil.
 • Klatring Mer informasjon hos VisitNorway
 • Tur med kanalbåtene Les mer på kanalbaatene.no Båtturer fra to til 11 timer med bussretur til bilen.  
 • Bade
  Det finnes mange fine badeplasser i Bø. Se oversikt hos Midt-Telemark
 • Fiske
 • Fjellturer, toppturer
Kano eller kajakk i Telmarkskanalen - perfekt for en aktiv familieferie! Foto: Bø Gardsturisme
Kano eller kajakk i Telmarkskanalen - perfekt for en aktiv familieferie! Foto: Bø Gardsturisme Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer