Sanuks skole i Hua Hin. Foto: Sanuk
Sanuks skole i Hua Hin. Foto: Sanuk Vis mer

Familien tok et hvileår i Asia

Publisert
Sist oppdatert

At barna dine er i skolealder behøver ikke å være en hindring for et hvileår i Asia. Familien Petterson reiste til Thailand. Det kan du også gjøre.

Vi drømmer vel alle om å ta et hvileår fra hverdagen sammen med familien, helst et sted med behagelig klima. I Sverige har stadig flere familier valgt å ta en såkalt “Thaimout”. Det har i årenes løp kommet flere svenske skoler og barnehager i Thailand, noe som gjør det lettere for familiene å være borte over lengre tid. Det mange ikke vet, er at disse skolene også er tilgjengelige for nordmenn.

LES OGSÅ: Småbarnsfamilienes sydenfavoritter De beste hotellene!

Tok en Thaimout

Den norske familien Petterson startet sin “Thaimout” for 9 månedene siden, og de har rukket å oppleve mye av Asia på denne tiden. Familien består av Cesilie og Carl Thomas med barna Carl Walther på fem år og Sivert på tre år. 

Familien har hele tiden hatt Hua Hin i Thailand som base for å oppleve Asia. De har rukket å feire julaften på et korallrev og nyttårsaften i Sydney, de har besøkt Vietnam, opplevd Disneyland i Hong Kong og tatt toget fra Kuala Lumpur i Malaysia til Singapore. Cesilie og Carl Thomas hadde lenge pratet om muligheten for å ta et hvileår og et halvt år før de reiste tok de plutselig en beslutning om å dra. Valg av base i Thailand ble påvirket av et par de kjente som hadde gjort noe lignende, og det at den svenske skolen skulle etablere seg i Hua Hin var også med på å gjøre valget av boplass enklere. Dette er stedet hvor kongen har sin sommerresidens, og det er en rolig og familievennlig by. 

Familien Pettersson har reist mye under sin “Thaimout”.
Familien Pettersson har reist mye under sin “Thaimout”. Vis mer

 

– Det føles som ferie, sier Carl Thomas. –For det meste var det som en sommerferie med sene frokoster, masse bading, utflukter til nært eller fjernt, middag hjemme eller på restaurant. Mens barna var på skolen gjorde vi foreldrene de praktiske hverdagstingene, samt at vi unnet oss fotmassasjer, deilige lunsjer, lese mange bøker og spille litt golf, legger han til. 

LES OGSÅ: Forsvarlig å ta med baby til sydlige strøk?

Styrket familien

Carl Thomas og Cesilie nøler ikke med å anbefale andre småbarnsfamilier om å gjøre det samme som dem. – Det beste tipset til andre som drømmer om det samme, er egentlig bare å hoppe i det og gjøre det. Når man først har bestemt seg faller alt annet på plass. Vi har lært så mye og gjort våre liv så mye rikere på grunn av en egentlig lett beslutning. Mye av problemet rundt å gjennomføre et så stort prosjekt, bunner i frykten for det ukjente og hva som vil skje når man rykker litt i røttene. Vi har funnet at alt, ALT, blir sterkere, til og med røttene. Dette er det sunneste vi noensinne har gjort, avslutter de. 

Begge barna har gått på Sanuk sin førskole i Hua Hin, og familien har vært veldig fornøyd med opplegget.  

– Skolen var mer som en barnehage med et profesjonelt pedagogisk opplegg, forteller Carl Thomas. – Skolen i Hua Hin hadde totalt ca. 20 barn og elever innom i løpet av fire måneder, og på barnas avdeling var det aldri mer enn fire barn. De fikk en fenomenal oppfølging av deres lærer, Maud, som de ble veldig glad i! Vi opplever svenskene som flinke til å samle barn og elever, og vi fikk inntrykk av at alle fikk ta del og ble sett. Barna elsket å være på skolen og fikk mange nye venner, sier han fornøyd.

Dersom du ønsker å følge familien Pettersons ferd videre, kan dere gjøre det på bloggen Hvileaaret.com 

Skole og barnehage for skandinaviske barn

Familien Petterson er en av de som har benyttet skoletilbudet til Sanuk i Hua Hin 

Sanuk har tre forskjellige skoler i Thailand; en i Koh Lanta, en i Huay Yang og en i Hua Hin. Koh Lanta kan mer eller mindre beskrives som en svensk koloni, og det var også her den første svenske skolen ble etablert i 2004. I dag eies virksomheten “Sanuk – Svenska skolan Thailand” av ekteparet Patrik og Susanne Gunnarsson. 

– Thaimout forekommer veldig mye mer blant svenske familier, men i år har vi hatt to norske familier hos oss, forteller Susanne Gunnarsson. – Vi har hatt ca. 350 elever i løpet av denne sesongen, og 250 av disse har gått på Koh Lanta som er den største av skolene våre.

Sanuk tar i mot barn i alderen 3-15 år, det vil si at de har en førskole og en vanlig skole fra 1. til 9. klasse. Dersom norske barn ønsker å følge skoleplanen fra sin egen skole, så er det ikke noe problem. 

– Det går fint an å følge norsk arbeidsplan. Da har elevene med seg sitt eget materiale og en plan som våre lærere hjelper eleven med å følge, forteller Gunnarsson. – Vi tar i mot elever som skal være her i fire uker og oppover, og vi har også en god del helårs-elever. Men det vanligste er at elevene er hos oss i ca. 3-4 måneder, sier hun. 

En typisk dag for de minste barna i den svenske skolen starter kl. 08:30 og varer til kl. 14:00. Hver dag begynner med en felles storsamling hvor alle blir hilst velkommen på thailandsk. Etter at de har sunget og gjort noen gruppeøvelser, går alle til sine klasserom og jobber. To dager i uken har elevene gymnastikk og den foregår på stranden før det blir for varmt. Gymtimen avsluttes ofte med et lite dypp i havet eller i svømmebassenget som skolen har tilgang til. Lunsj serveres på skolen og barna spiser thailandsk mat alle dager bortsett fra en, da det blir servert typisk vestlig mat. I pausene leker barna mye sammen på tvers av alderstrinnene og Gunnarsson skryter over det gode samholdet som eksisterer på skolen. 

Carl Walther på fem år og Sivert på tre år trivdes godt i den svenske førskolen. Foto: privat
Carl Walther på fem år og Sivert på tre år trivdes godt i den svenske førskolen. Foto: privat Vis mer

 

LES OGSÅ: Barna har makt over ferievalget

Lærer thailandsk språk og kultur

Selv om mange av barna bare er på skolen i noen få måneder, synes Susanne Gunnarsson det er viktig at barna får lære om kulturen som finnes i landet og at de gir barna mulighet til å integrere seg i samfunnet og forstå thailendernes liv, kultur og religion. 

– En dag i uken har alle elevene thaitema. Da får de gjøre aktiviteter som handler om den thailandske kulturen, religionen, naturen og så videre. Det kan være å ride på elefant, lage smykker, besøke munkene i tempelet, lage thaimat, kjøre med båt til mangrovene og lignende. Dette er et innslag som blir satt veldig stor pris på av barna. Alle barna lærer seg også thailandsk på skolen. De som blir her i kort tid lærer seg farger, å hilse, si tall og så videre, mens elever som er her lengre rekker å bli veldig dyktige, forteller hun.

Skoleutflukter av det mer eksotiske slaget. Foto: Privat
Skoleutflukter av det mer eksotiske slaget. Foto: Privat Vis mer

 

På førskolen er dagene stort sett oppbygd på samme måte, men der er det leken som styrer dagen. De starter med en felles samling, deretter er det lek, aktiviteter, sang, dans og så videre. Barna går til stranden og bassenget for vannlek minst en dag i uken. – Selv de små barna er med på thaitema og de gjør aktiviteter som passer deres alder, forteller Gunnarsson, - Det er for eksempel helt herlig å se små treåringer gi bort gaver til de buddhistiske munkene!  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer