Fantasivenner

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fantasivenner er et vanlig fenomen. Mer enn halvparten av alle barn mellom tre og ti år har fantasivenner. Det er noe mer vanlig hos jenter, enn gutter. Det er like vanlig i førskolealder (3-6 år) som hos barn som har begynt på skolen. Det kan dreie seg om dyr eller menneskeskikkelser, eller leker/andre fysiske gjenstader som man tillegger liv.

Late som-lek
I dag er jeg supermann! I morgen en prinsesse! En britisk undersøkelse fant også at det var svært vanlig for barn å late som de var en innbilt figur. Omtrent alle førskolebarna hadde latt som de var et dyr eller en annen person, og 95 prosent av skolebarna gjorde det samme.

Både hjelpere og urokråker
Barn kan ha stor glede av fantasivenner, og gjennom disse få oppfylt drømmer og ønsker. Kanskje fyller fantasivennen et ensomhetsbehov. Det er også greit å ha noen å legge skylden på, hvis noe går galt. Barnet tillegger fantasivenner forskjellige karaktertrekk. Noen er snille og barnets "lille hjelper", mens andre er kanskje urokråker som det ikke bare er lett å holde styr på! Fantasifigurene skiftes gjerne ut gjennom oppveksten.

Nyttige fantasivenner!
Fantasi og late som-leker er viktig i barns utvikling, og fantasivenner hjelper barna til å takle sosiale situasjoner på en trygg måte – for eksempel i konflikter.
Ulvund skriver i sin bok Forstå barnet ditt 2-5 år, at et barn som har fantasivenner er flinkere til å samarbeide med andre, har bedre språk, ser mindre på TV og forstår bedre hvordan andre tenker og føler, enn barn som sjeldent eller aldri leker med fantasivenner 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer