<b>IKKE ALLE FÅR STOR MAGE UNDER GRAVIDITETEN:</b> : - På dette bildet er jeg 39 uker på vei, forteller Kari-Anne Aarvåg. Foto: Privat / Shutterstock
IKKE ALLE FÅR STOR MAGE UNDER GRAVIDITETEN: : - På dette bildet er jeg 39 uker på vei, forteller Kari-Anne Aarvåg. Foto: Privat / Shutterstock Vis mer

Får kritikk for liten gravidmage

- Meningene rundt magestørrelsen oppleves som belastende for mange, mener jordmor.

Det er ikke uvanlig at kvinner med store gravidmager får kommentarer fra andre som kan oppleves sårende, men tro ikke at du «slipper unna» om magen din er veldig liten heller.

Nylig har den amerikanske modellen og Instagram-kjendisen Sarah Stage fått masse pepper for at hun et par uker før termin knapt har synlig mage.

Enkelte mener hun er mer opptatt av å holde kroppen sin i form enn å bære frem en sunn baby.

LES OGSÅ: Hvor stor blir magen din?

De fleste er innenfor normalen

Jordmor Cathrine Trulsvik ved Jordmorteamet.no sier at det ofte oppleves som belastende for gravide når omgivelsene har mange meninger om magen deres. Enten de mener den er for stor eller for liten.

– Skal man ha noe som helst sjanse til å vurdere størrelsen på en mage, må kvinnen ligge i så og si flatt ryggleie. De aller, aller fleste faller da innenfor det som er normalen, sier hun.

- Men hva kommer det av at enkelte kvinner knapt har synlig mage selv om de er i siste trimester?

– Alle gravide er forskjellige som kvinner og dermed også som gravide. Hvordan magen vokser er individuelt. Noen mager vokser «oppover», noen «utover», noen i bredden og noen nesten «innover», sier Trulsvik.

– En gravid kvinne kan ha en knapt synlig mage i et svangerskap og en helt annen form på magen i neste svangerskap. Vi vet ikke hvorfor, legger hun til.

KNAPT SYNLIG: På dette bildet er den amerikanske modellen Sarah Stage 37 uker på vei. Foto: Faksimile: Instagram
KNAPT SYNLIG: På dette bildet er den amerikanske modellen Sarah Stage 37 uker på vei. Foto: Faksimile: Instagram Vis mer

Bekymret over liten mage

Enkelte kvinner bekymrer seg for at noe kan være galt når magen ikke vokser. En av dem som kjenner godt til disse bekymringene, er Kari-Anne Aarvåg (23). Selv om hun gikk opp en del kilo i løpet av svangerskapet, begynte ikke graviditeten å vises på magen før hun var cirka 7,5 måneder på vei.

– Jeg var ganske bekymret over at magen min var såpass liten. Jeg klarte ikke å forestille meg at det lå en komplett baby der inne, og hadde innbilninger om at han garantert måtte mangle både armer, ben, og ellers det som var, forteller hun.

Fordi magen lå under gjennomsnittet, var Kari-Anne var på noen ekstra kontroller. På ultralyd kunne man imidlertid se at alt var helt normalt, men at han hadde en vekt som lå under gjennomsnittet. Da han ble født godt over termin, veide han 3300 gram.

LES OGSÅ: Slik forandrer brystene seg

BEKYMRET: Kari-Anne trodde noe kunne være galt siden hun hadde så liten mage. Foto: Privat
BEKYMRET: Kari-Anne trodde noe kunne være galt siden hun hadde så liten mage. Foto: Privat Vis mer

Viktig med jevn oppfølgning

Jordmor Cathrine Trulsvik forklarer at det er viktig med jevnlige kontroller og kontinuitet i oppfølgingen. På kontrollene følger jordmor magemålet via Symfyse-fundusmålet som er cm fra symfysens slutt (der symfysebenet slutter) og opp til fundus som er toppen på livmora (livmormuskelen).

– Det sier seg selv at å måle magen kan gjøres forskjellig fra person til person. Det er derfor viktig at det er samme person som gjør det hver gang. Det at magemålet ligger over, under eller midt på gjennomsnittet på helsekortet, sier lite om barnets størrelse men mer om livmoras vekst - og dermed også barnets velbefinnende.

- Det finnes de med lave SF mål som får barn over gjennomsnittet og de med høye SF mål som får barn under gjennomsnittet, sier hun.

Synes gravide er hårsåre

Kari-Anne forteller at det er lett å bli litt hypokonder når man er i en slik situasjon, men at hun ble beroliget av at mormoren hennes hadde opplevd det samme i sin tid. Kommentarene hun fikk fra andre, brydde hun seg derimot lite om.

– Jeg synes ikke folk skal veie ord opp og i mente før de kommenterer en kvinnes gravide kropp. Det har skjedd en forandring, og selvfølgelig er det noe folk legger merke til. Dessuten er det en fascinerende naturlig prosess som vekker interesse hos mange.

– Jeg er så lei alle hårsåre som alltid skal bli fornærmet over både det ene og det andre. Skal man alltid ta hensyn til at folk kan bli støtt, kan man ikke nevne noe om noe, til noen, sier hun.

TAR DET SOM ET KOMPLIMENT: Ishockeyspilleren Tina Anita Scott bryr seg ikke om at hun får kommentarer om at gravidmagen hennes knapt synes. Foto: Privat
TAR DET SOM ET KOMPLIMENT: Ishockeyspilleren Tina Anita Scott bryr seg ikke om at hun får kommentarer om at gravidmagen hennes knapt synes. Foto: Privat Vis mer

Tar det som et kompliment

Mammanett har tidligere skrevet om den gravide ishockeyspilleren Tina Aina Scott. Tina er over seks måneder på vei og har ennå ikke fått en veldig tydelig gravidmage. I likhet med Kari-Anne får hun stadig kommentarer fra andre om at magen hennes er svært liten.

– Men de fleste sier det på en måte som tolkes som kompliment. – Jeg tar det i hvert fall som det, sier hun med et smil.

– De som ser meg fra uke til uke sier jo at de synes jeg har blitt større i forhold til startpunktet, men at jeg fortsatt er liten for å være rundt seks måneder gravid. Jeg har lagt meg litt ut de siste ukene, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor må du trene magemusklene annerledes når du er gravid

Ekstra kontroller

Dersom gravide opplever at magen ikke vokser fra en kontroll til en annen, forteller jordmor Cathrine Trulsvik at man skal følges opp med en ny kontroll syv til ti dager etter - forutsatt at babyen beveger på seg og kvinnen er frisk. Om det fremdeles ikke er vekst på magen på neste kontroll, skal kvinnen henvises ultralyd.

– Liten eller ingen vekst på et eller annet tidspunkt i svangerskapet kan bety flere ting: at babyen ikke har det bra eller at det er lite fostervann. Det skal alltid sjekkes opp videre med såkalte vekstkontroller på sykehuset, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Ingen grunn til å være mamma-masochist!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: