Øredobber på barn

Får tyn for øredobber på datteren

Også i Norge er det delte meninger om hvor tidlig barn kan få hull i ørene.

HILLARY DUFF: Da Duff postet et bilde av henne selv og datteren på Instagram nylig lot ikke kommentarene vente på seg. FOTO: NTB Scanpix
HILLARY DUFF: Da Duff postet et bilde av henne selv og datteren på Instagram nylig lot ikke kommentarene vente på seg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At åtte måneder gamle Banks, babyjenta til Hillary Duff er søt, er det ingen tvil om. Det som derimot sår splid blant popstjernas 12,5 millioner følgere på Instagram er hvorvidt hun blir noe søtere av å få hull i ørene, eller rettere sagt - hvorvidt det er innafor å sette hull i ørene på så små barn i det hele tatt.

Da Duff postet et bilde av henne selv og datteren på Instagram nylig, var det nemlig synlig at datteren allerede hadde fått hull i ørene. Flere kommenterte at det å påføre barnet smerte på denne måten, minnet om barnemishandling og andre skrev at de umiddelbart ville avfølge henne i sosiale medier.

Andre uttrykte støtte, og at dette tross alt ikke er uvanlig praksis.

KK har skrevet flere saker om hull i ørene på små barn, og det viser seg at blant studioene som «skyter» hull i ørene, er det delte meninger om hva aldersgrensen bør være.

Håvard Frisell har tidligere hatt et eget piercingstudio i Sarpsborg og er nå en av personene bak Piercing.nu, og har uttalt til KK.no at han er svært negativ til å pierce små barn i ørene.

- Små barn er søte nok fra naturens side uten at vi skal behøve å stikke hull i dem. Det handler også om menneskeverd. Et lite barn har ikke et frivillig valg i forhold til om det vil akseptere den smerten som følger av å pynte seg på den måten, sier Frisell og er mener det alltid bør utøves skjønn, men at aldersgrensen bør være rundt ti år for hull i ørene.

LES OGSÅ: Netthets: - Lykke til, du har akkurat drept barnet ditt!

HVOR TIDLIG? Skal, skal ikke vente? Meningene om hvor tidlig det er greit å gi barna hull i ørene, er delte. Foto: NTB Scanpix
HVOR TIDLIG? Skal, skal ikke vente? Meningene om hvor tidlig det er greit å gi barna hull i ørene, er delte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hilde Vermedal hos OK Klinikken i Oslo uttalte i samme sak at det er viktig at foreldrene passer på at barna ikke tar så mye på øredobbene i tiden rett etter innskyting, på grunn av infeksjonsfare.

– Slik sett kan det kanskje være en fordel at barna er yngre enn tre år, eller at de er eldre enn fem år slik at man kan snakke med dem og forklare hvorfor de ikke må gjøre det, uttalte Vermedal.

Vanligere i andre deler av verden

I Norge er det ikke så vanlig med hull i ørene på de aller minste, mens det i Latin-Amerika, deler av Asia og USA er langt mer alminnelig.

American Academy of Pediatrics (AAP) – den amerikanske foreningen for barneleger, slår fast at risikoen for komplikasjoner er lav dersom piercingen blir utført på korrekt måte og barnet får riktig oppfølging og behandling i de påfølgende ukene.

I Norge har barnelegeforeningen tidligere uttalt til KK at de ikke har et offisielt syn på saken, men at de er skeptiske til inngrep som kan øke infeksjonsfaren hos små barn. De understreker viktigheten av god hygiene etter et slikt inngrep, for å unngå infeksjoner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer