Får ultralyd flere uker for sent

Undersøkelsen skal utføres i uke 17-19 i følge nasjonale retningslinjer. Men Ahus og flere andre norske sykehus har valgt en annen praksis som skaper bekymring hos gravide.

FØR UKE 22? Det vil si opp til fire uker senere enn anbefalt i nasjonale retningslinjer.  Foto: Fotomontasje: Shutterstock og utdrag av brev fra Ahus
FØR UKE 22? Det vil si opp til fire uker senere enn anbefalt i nasjonale retningslinjer. Foto: Fotomontasje: Shutterstock og utdrag av brev fra Ahus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da brevet fra Ahus kom i posten, ble Bente Marita Hov overrasket. Hun hadde forventet å bli kalt inn i svangerskapsuke 18 for ultralydundersøkelse, men datoen som var satt var nesten fire uker senere, eller helt nøyaktig i svangerskapsuke 21+2.

Brevet sendt fra Ahus med standardtekst opplyser om at sykehuset innkaller gravide før uke 22 til denne undersøkelsen. 

- Jeg har lest at det kan være vanskelig å fastsette termin etter uke 20, og at det da kan gå enda to uker kan umulig være heldig? Spør Bente Marita. Hun har flere ganger forsøkt å ringe til sykehuset for å få timen fremskyndet, uten hell.
- Det har ikke vært mulig å få time tidligere da de har vært helt fulle, jeg har ringt dem flere ganger. Har blitt bedt om å prøve igjen i tilfelle noen bytter eller avlyser, men dette har altså ikke skjedd. 

Det er ikke bare Bente Marita som bekymrer seg. Et raskt nettsøk viser at mange andre gravide i norske forum forteller at de har fått en ultralydtime i uke 20, 21 eller 22 og lurer på hvilken betydning dette kan få for undersøkelsen. 

LES OGSÅ: Charlotte (23) fikk livet snudd på hodet etter ultralydundersøkelsen

BREVET BENTE MARITA FIKK: Viser annen praksis enn anbefalt.
BREVET BENTE MARITA FIKK: Viser annen praksis enn anbefalt. Vis mer

Nasjonale retningslinjer:  Ultralyd skal tilbys i uke 17-19

Helsedirektoratets Nasjonale Retningslinjer for svangerskapsomsorg fra 2005 er de gjeldende retningslinjer som gjeldet. I vår fikk barselomsorgen nye retningslinjer, og retningslinjene for svangerskapsomsorgen vil bli oppdatert innen 2015.

LITT BEKYMRET: Og Bente Marita er ikke den eneste. Mange gravide lurer på det samme. Foto: privat
LITT BEKYMRET: Og Bente Marita er ikke den eneste. Mange gravide lurer på det samme. Foto: privat Vis mer

Anbefalingene for tidspunktet kommer klart frem i gjeldende retningslinjer:


Vi anbefaler gravide å ta ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 17-19 for å bestemme termin. Nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorg 

Det står også:  - Tidspunktet som er valgt (svangerskapsuke 17-19) er et kompromiss. Ved å måle fosterets størrelse tidligere i svangerskapet, er det teoretiske grunner til å tro at presisjonen av aldersbestemmelsen øker fordi metodefeilen som ligger i at fostre vokser ulikt vil være mindre tidlig i svangerskapet. Vi har ikke funnet dokumentasjon for dette. På den andre siden vil det tidligere i svangerskapet være vanskeligere å påvise anatomiske utviklingsavvik hos fosteret.

Ahus: - Vi oppfatter det ikke i strid med retningslinjene

- Våre pasienten får tilbud om en ultralyd i perioden fra 17 til utgående 21 uker. De aller fleste får denne undersøkelsen i uke 18-20. Noen får time i uke 21 med bakgrunn i sen henvisning og noen få på grunn av kapasitet. Vi oppfatter ikke at vi gjennomfører dette annerledes enn andre sykehus eller annerledes enn nasjonale retningslinjer,  sier divisjonsdirektør Hege Lundring, ved Kvinneklinikken AHUS.

- Vi ser at informasjonsbrevet vårt kan være misvisende, og forandrer nå dette, sier Lundrig.

Mammanett har fått sett utkast til deler av den nye teksten. Her står det nå:
«Tilbud om ultralyd til gravid gis fra uke 17 til utgående uke 21»

Med andre ord flytter man «grensen» for siste dag de vil utføre undersøkelsen fra «før uke 22» til «Utgående uke 21». Noe som betyr akkurat det samme i praksis. 

Bakgrunn for undersøkelsen oppgis også, samt en setning om at «det er fordeler og ulemper med  ultralydundersøkelse både tidlig (uke 17) og sent (uke 21).»

Flere sykehus gjør det samme

Det er sannsynligvis flere sykehus enn ahus som utfører denne undersøkelsen senere enn anbefalingene til nasjonale retningslinjer. På Mammanetts Facebookside forteller mange kvinner at de har opplevd dette også på andre sykehus: Tønsberg, Kristiansand, Arendal, Ålesund, St. Olavs Hospital, Bærum, Molde, Ullevål, Stavanger, Fredristad, Haukeland, Lillehammer nevnes.

Mammanett har ikke sjekket opp om dette stemmer, men gir grunn til å anta at praksisen er utbredt.

Terminfastsettelse kan bli noe unøyaktig

- Hensikten med undersøkelsen er å fastsette termin, gjennom å måle fosteret. Denne målingen for å fastsette ultralyd kan med fordel gjøres innenfor uke 17-19 for mest mulig nøyaktighet.  Det er derfor det er anbefalt gjennom retningslinjer for svangerskapsomsorg at dette utføre i disse ukene, sier Jens Grøgaard, seniorrådgiver i sykehusavdelingen hos Helsedirektoratet.

- Betyr dette at hvis man ikke får en ultralydundersøkelse før uke 22, vil terminfastsettelsen bli unøyaktig?

- Nei, ikke av betydning. Hvis ultralyden utsettes til uke 22, kan konsekvensen eventuelt være at terminfastsettelsen blir noe vanskelig, men kvinnen risikerer ikke å få terminen forskjøvet mer enn 1-2 dager enn det som ville blitt fastsatt i uke 18.

Han presiserer at det er ønskelig at sykehusene gjennomfører ultralydundersøkelsen innenfor uke 17-19. Selv om det ikke er ønskelig å utsette undersøkelsen til uke 20-22, er det ikke noe som tilsier at det er uforsvarlig praksis.

Ikke vanskeligere å  avdekke utviklingsavvik

Grøgaard forteller at en tilleggsgevinst med rutineundersøkelsen er å avdekke om man er gravid med et eller flere fostre, siden tvillingsvangerskap skal ha en egen plan oppfølgning. Man får også informasjon om morkakens plassering, en informasjon som er nyttig når man kommer til fødselen.

- Det vil ikke ha noe konsekvens om det blir avdekket noe senere at man bærer et eller flere fostre.

I følge nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorg skal jordmor eller lege også utføre en orienterende undersøkelse av fosterets anatomi. 

- Hva med anatomiske utviklingsavvik? Er det like enkelt å se i uke 22 som uke 18?

- Rutineundersøkelsen er ikke ment å skulle undersøke utviklingsavvik, eller lete etter misdannelser, i følge bioteknologiloven skal man kun lete etter misdannelser på visse indikasjoner. I uke 22 er jo fostret mer utviklet enn ved uke 18 så en forsinkelse av ulydsundersøkelse vil ikke gjøre det vanskeligere å påvise anatomiske utviklingsavvik.

- Men hva med tilstander som kan oppdages som er viktig å avdekke for behandling i mors liv, for eksempel tvillingtransfusjons syndrom? Vil ikke det være mest hensiktsmessig å oppdage så tidlig som mulig for best mulig prognose?

- Dette er et eksempel på en sjelden tilstand. Det er alltid greit å vite så tidlig som mulig hvis noe skal følges opp, og helt klart en fordel å få vite det så tidlig som mulig. Men mest sannsynlig går det bra om man venter noen uker også. Rutine ultralydundersøkelsen er ikke laget spesielt for å av dekke tvillingtransfusjoner.

Sen ultralyd: Ekstra belastning ved store avvik

- Hva om det viser seg at fosteret lider av en svært alvorlig tilstand som ikke er forenelig med liv, da vil man jo ha svært kort tid på seg til å vurdere om man ønsker abort og å søke om det innen fristen i uke 23, hvis ultralydundersøkelsen avdekker dette først i uke 21+6?

-  Et slikt scenario er svært uheldig. Heldigvis skjer dette sjelden. Mange av våre pasienter har gjennomgått en tidligere ultralyd før de kommer til undersøkelsen. Hos kvinner med risikofaktorer eller mistanke om alvorlige utviklingsavvik vil disse prioriteres, sier Hege Lundring ved Ahus.

LES OGSÅ: Therese var ti dager i helvete. Så kom telefonen...

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer