Får ultralyd flere uker for sent

Undersøkelsen skal utføres i uke 17-19 i følge nasjonale retningslinjer. Men Ahus og flere andre norske sykehus har valgt en annen praksis som skaper bekymring hos gravide.

FØR UKE 22? Det vil si opp til fire uker senere enn anbefalt i nasjonale retningslinjer.  Foto: Fotomontasje: Shutterstock og utdrag av brev fra Ahus
FØR UKE 22? Det vil si opp til fire uker senere enn anbefalt i nasjonale retningslinjer. Foto: Fotomontasje: Shutterstock og utdrag av brev fra Ahus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da brevet fra Ahus kom i posten, ble Bente Marita Hov overrasket. Hun hadde forventet å bli kalt inn i svangerskapsuke 18 for ultralydundersøkelse, men datoen som var satt var nesten fire uker senere, eller helt nøyaktig i svangerskapsuke 21+2.

Brevet sendt fra Ahus med standardtekst opplyser om at sykehuset innkaller gravide før uke 22 til denne undersøkelsen. 

- Jeg har lest at det kan være vanskelig å fastsette termin etter uke 20, og at det da kan gå enda to uker kan umulig være heldig? Spør Bente Marita. Hun har flere ganger forsøkt å ringe til sykehuset for å få timen fremskyndet, uten hell.- Det har ikke vært mulig å få time tidligere da de har vært helt fulle, jeg har ringt dem flere ganger. Har blitt bedt om å prøve igjen i tilfelle noen bytter eller avlyser, men dette har altså ikke skjedd. 

Det er ikke bare Bente Marita som bekymrer seg. Et raskt nettsøk viser at mange andre gravide i norske forum forteller at de har fått en ultralydtime i uke 20, 21 eller 22 og lurer på hvilken betydning dette kan få for undersøkelsen. 

LES OGSÅ: Charlotte (23) fikk livet snudd på hodet etter ultralydundersøkelsen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer