Feber hos barn: Pleie og behandling

Her er rådene for å hjelpe barn med feber.

Bruk helst et diguitalt termometer for å måle feber. Foto: Shutterstock
Bruk helst et diguitalt termometer for å måle feber. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn får lettere feber enn voksne, og de får ofte høyere feber.

Feber er et viktig ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner. Det er et svært vanlig sykdomstegn, men ingen sykdom i seg selv. De fleste barn gjennomgår mange, kortere sykdomsperioder med feber. 

Feber - ikke farlig i seg selv  

Eldre barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget eller alvorlig syke. Like viktig er det å merke seg at barn kan være alvorlig syke uten feber.

Allmenntilstanden er viktigst når du vurderer barnet ditt: Våkenhetsgrad, pusteproblemer, oppkast, diaré og tørste.

Gjennom mange infeksjoner i barneårene bygger kroppen opp sitt infeksjonsforsvar. Disse infeksjonene er altså nødvendige for at kroppen skal bli mer motstandsdyktig mot bakterier og virus. I de aller fleste tilfeller dreier det seg om virusinfeksjoner som ikke skal behandles med pencillin eller andre antibiotika.

Måle feber:

Sikrest resultat gir digitale termometre med måling i barnets endetarm.
Det finnes også øretermometer med varierende kvalitet. Ikke stol blindt på denne type måleinstrumenter. Ørevoks kan gi for lavt måleresultat.

LES OGSÅ: Når har barnet feber?  

Feberkramper:

Feberkramper utløst av stigende eller høy kroppstemperatur forekommer hos 3-4% av alle barn mellom ½ til 5 år.

LES MER: feberkramper

Sjekkliste ved feber

Barnelege Håvard Skjærvik ved Arendal Spesialistsenter anbefaler foreldre å tenke gjennom tre punkt når barnet har feber.

LES MER:  

Behandling og råd:

 • Gi barnet rikelig med drikke. Når temperaturen er høy, fordamper det mer væske fra kroppen. Væske gjør det lettere for kroppen å svette for derved å senke temperaturen. Ved diaré og oppkast er det ekstra viktig å prøve å få barnet til å drikke.
 • La barnet være lett påkledd. Dette gjør det mulig for barnet å bli kvitt overflødig varme. Du kan eventuelt fukte huden til barnet ved hjelp av en klut med lunkent vann. Ved fordamping reduseres feberen hos barnet en kort stund.
 • Bortsett fra om legen har anbefalt et spesielt kosthold til barnet, skal du la barnet spise det det selv har lyst på. Det gjør ingenting om barnet ikke spiser så mye noen dager.
 • Barnet trenger ikke holde sengen om det føler seg frisk nok til å være oppe.
 • Syke barn er annerledes enn syke voksne. Vi voksne vil bare være i fred og sove, barn vil gjerne ha selskap og leke. Barnet trenger noen voksne som er der for ham og som kan leke og lese med barnet.
 • I de tilfeller barnet har en sykdom med feber som krever antibiotikabehandling: Om barnet har fått antibiotika av lege, sørg for at barnet tar alle tablettene som foreskrevet, selv om barnet raskt blir bedre. Ved å ta hele kuren reduseres risikoen for tilbakefall og ikke minst utvikling av antibiotikaresistens.
 • Barn som tidligere har hatt feberkramper skal på et tidligere tidspunkt enn andre barn ta febernedsettende midler. Rådfør deg med barnets lege om dette.

Febernedsettende medisin

Febernedsettende medisin gjør ikke barnet fortere frisk. Det varierer hvor medtatt barn blir av feber. 

– Hvis barnet har feber over 39 grader og er preget av feberen, kan det være fornuftig å gi febernedsettende medisin, forteller barnelege Skjærvik. Men han understreker også at det kan være like viktig å kle av barnet og følge generelle råd.  

Paracetamol er det febernedsettende og smertestillende middel som nå anbefales til barn. Se pakningsvedlegg vedrørende dosering. Barn skal ikke bruke samme Paracetamol-styrke som voksne. Paracetamol skal ikke gis hyppigere enn 4 ganger i løpet av døgnet. Hvis du er i tvil om doseringen, kan du spørre apoteket, helsesøster eller lege.

Husk at om du ikke er sikker på hva som feiler barnet ditt, kan det være dumt å gi smertestillende middel, fordi det vil kunne skjule symptomer på hvilken sykdom som medfører feberen/smerten.

Ikke gi febernedsettende midler til barn under 3 mnd. før du har konferert med lege.

Ikke gi acetylsalesylsyre til barn under 12 år. Dispril, globoid, globentyl, novid og Albyl E inneholder acetylsalesylsyre. Ibuprofen (Ibux) er ikke ferdig dosert for barn under 1 år, men dersom du får oppgitt anbefalt dosering fra lege ut fra ditt barns vekt, skal det være trygt å bruke.
 

Kontakt lege:

Ofte kan det være betryggende å ta en telefon til lege eller legevakten bare for å få noen råd, og forsikre seg om at barnets sykdom ikke er farlig. Men generelt så er ikke feber i seg selv noen grunn til å kontakte lege - det er de andre symptomene på sykdom du skal være oppmerksom på.

Skjærvik mener det er grunn til å følge litt ekstra med hvis feberen varer lengre enn 4-5 dager.
– Feber lengre enn dette kan gi mistanke om en bakteriell infeksjon. Det kan for eksempel være en halsbetennelse eller annen infeksjon som trenger behandling. Da bør man ta med barnet til lege, understreker barnelegen. 

Terskelen for å kontakte lege bør være lav hvis en baby under 3 måneder får feber.  

Her er noen symptomer du bør være oppmerksom på:

 • hvis barnet ditt har feber og nedsatt allmenntilstand
 • hvis feberen ikke avtar tydelig etter å ha vart i tre-fire dager
 • hvis barnet ditt er tre måneder eller mindre og har feber
 • hvis barnet har betydelig oppkast
 • hvis du ellers er engstelig for at barnet ditt har en alvorlig sykdom
 • hvis barnet virker sløvet eller irritabel - tilkall lege øyeblikkelig!
 • hvis barnet puster uvanlig fort, høylytt eller pusten er anstrengt - kontakt lege øyeblikkelig!
 • hvis barnet ditt har feberkramper - kontakt lege øyeblikkelig!
 • hvis barnet er lysømfintlig og har stiv nakke eller smerter når det bøyer hodet fremover - kontakt lege øyeblikkelig!


Ved behov for øyeblikkelig hjelp ring 113 

Kilder:
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer